Panulis sing ora menang Hadiah Nobel kanggo Sastra

Panulis sing ora menang Hadiah Nobel Sastra

Ing taun ing Hadiah Nobel ing Sastra ditanggepi lintasan sajrone 117 taun, deleng riwayat salah sawijining penghargaan paling bergengsi kanthi serat nggawe kita ngluwari ing ngisor iki panulis sing ora menang Hadiah Nobel kanggo Sastra. Panulis sing senadyan sukses kritis lan umum ing saindhenging karir, mesthi dadi calon kanggo kolam renang.

Haruki Murakami

Panulis sing ora nate entuk Hadiah Nobel kanggo Sastra dikenal minangka «bangsawan sing ilang«. Desain sing digawe Haruki Murakami Jepang minangka perwakilan paling gedhe. Calon kekal kanggo penghargaan Akademi Swedia lan jeneng sing ditampilake saben taun ing kolam renang, panulis Tokyo Blues lan Kafka ing pesisir wis dibayangke karo panulis liyane sing asale saka Jepang sing menang Nobel kayata Kazuo Ishiguro. Antarane sebab kenapa Murakami ditolak penghargaan kasebut, ana macem-macem teori, kalebu status laris sing wis diraosake karyane lan kepiye sethithik Akademi sing disenengi, utawa karakter novel ringan sing dituduhake dening macem-macem kritikus ing wiwitan referensi. marang gayane sing sederhana. Nanging, kita dipercaya panulis Jepang paling misuwur ing saindenging jagad menang penghargaan sawetara dina.

Ngũgĩ wa Thiong'o

Hak nulis ing basa sampeyan

Ngũgĩ wa Thiong'o, sajrone salah sawijining ceramah.

Ing taun-taun pungkasan, panulis liyane sing terus-terusan nggawe kolam Hadiah Nobel ing Sastra yaiku Thiong'o, panulis asal Kenya. mbela budaya masarakat Kikuyu, seni pertunjukan, basa lan sastra nalika ngadhepi kekuwatan penjajahan. Panulis karya sing wis dadi bagean saka sejarah kontemporer ing Afrika kayata Gandum utawa esai sing disaranake Decolonize pikiran, panulis iki sing diasingake saka negarane mesthine dadi pemenang penghargaan amarga kerja keras dadi penasihat lan swara kanggo bawana ireng. Alasane isih durung dingerteni.

Jorge Luis Borges

Yen ana panganggit Amerika Latin sing pantes dadi Nobel, Jorge Luis Borges. Edo saka prosa sing bakal selawase ngowahi lintasan literatur abad kaping-XNUMXBorges kaya calon rong dekade sadurunge tilar donya ing taun 1986 nanging ora nate menang. Nyatane, taun jenenge paling banter yaiku taun 1976, sanajan rapat karo Pinochet tanggal 22 September mbuwang kabeh. Siji alesan maneh kanggo mikir, kaya sing kedadeyan karo penulis The Aleph, penulis liyane ora nate nampa penghargaan kasebut amarga alesan politik.

Virginia Woolf

Anggota adegan literatur London sing dipilih taun 20an lan salah sawijine wanita sing mbantu integrasi feminisme Ing macem-macem wilayah ing masarakat, Virginia Woolf kudu nembus nalika machismo nyerang kabeh. Kasunyatane, ketidakmampuan wanita kanggo nulis ing jagad sing didominasi pria dadi tema utama karangane sing misuwur yaiku Kamar Sing Dhewe, sawijining karya sing bakal ditemokake ing taun 70-an sajrone gerakan feminis. Panganggit karya misuwur kaya Ibu Dalloway utawa Ing Mercusuar, Woolf dilewati dening Akademi nalika jagad iki kayane durung siyap kanggo menehi hadiah kanggo panulis wanita.

Franz kafka

Panulis asal-usul Yahudi yaiku salah sawijine sing paling pengaruh ing literatur abad kaping-XNUMX kanthi nggawe crita-crita sing ora umum, sakabehe dicopot saka sing dikira nganti saiki. Panulis saka novel The Trial, The Castle, The Missing lan Metamorfosis sing misuwurKafka ora nate menang Bebungah Nobel kanggo Sastra, miturut para ahli, amarga sesanti sastra nalika Akademi durung siyap. Nanging, wektu wis kabukten pangarang sing pengaruhe tumrap jargon lan karya sastra saiki pancen bisa dingerteni.

Leo Tolstoy

Leon Tolstoy

Dheweke ujar yen sajrone perayaan Hadiah Nobel Sastra kaping pisanan ing taun 1901, Leon Tolstoy saka Rusia kaya calon utama sing menang penghargaan kasebut. Nanging, pungkasane tiba ing pujangga Prancis Sully Prudhome. Pirang-pirang taun mengko, sawise diterbitake buku dening akademisi Swedia Kjell Espmarkse sing nerangake sebab-sebab sing nyebabake penghargaan kasebut, dingerteni manawa Akademi ora gelem menehi penghargaan kasebut, nganggep karyane minangka "inadversion against culture" uga tumrap budaya. Greja lan Negara. Penolakan sing penulis Perang lan tentrem Dheweke matur nuwun, kanthi ujar manawa "dheweke luwih seneng ora nampa dhuwit sing kebak piala."

James joyce

James joyce

Miturut Gabriel García Márquez, James Joyce minangka panulis paling pengaruh ing abad kaping-XNUMX amarga akeh sebab. Nanging sing utama yaiku kemampuane adaptasi klasik kaya Homer's Odyssey dadi 1910-an Dublin menehi novel sing narik kawigaten lan bisa uga transese banget kanggo jamane. Nyatane, kaya sing diandharake dening akademisi Kjell Espmark sing kasebut ing ndhuwur, "Akademi ora siyap kanggo jinis literatur anyar iki, luwih gumantung karo huruf tradisionalis." Mentor generasi sing isih ngrayakake wong misuwur bloomsday Saben tanggal 16 Juni, Joyce minangka salah sawijining liyane sing lali karo panitia Hadiah Nobel.

Julio Cortazar

Julio Cortázar, panulis Hopscotch

Nglangkungi fénoména sing diarani "ledakan Amerika Latin" ing taun 60an, Julio Cortázar minangka panganggit sing révolusi gaya lan cara crita. Contone, kerjane tetep Rayuela, sing dadi tantangan kanggo para maos nalika semana (lan saiki). Nalika semana, panulis dijaluk apa dheweke kepengin menang Hadiah Nobel kanggo Sastra, sing diwangsuli Cortázar, "Ya, aku pengin nggunakake senjata politik kanggo para penulis Amerika Latin sing adol fascisme. . " Alesan kenapa dheweke ora bisa menang Nobel durung jelas, nanging kita ngerti manawa Akademi ora nate seneng karo dheweke penulis dadi salah politik kaya Cortázar.

Apa sampeyan mikir panulis iki sing ora menang Hadiah Nobel ing Sastra entuk penghargaan kasebut? Apa penulis liyane sing bakal sampeyan lebokake?

 

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Sandra ngandika

    Liyane sing uga kudu nampa Hadiah Nobel yaiku Juan Rulfo.

  2.   Migel Dulilari ngandika

    Tolstoy, kafka, xhojsi pancen pantes. Aku nuwun sewu amarga prasangka tumrap wong-wong mau!