Panulis sing diakoni sawise seda

Panulis sing diakoni sawise seda

Nalika aku isih cilik lan biyen aku ngandhani wong liya yen aku pengin dadi panulis, ana wong sing ujar karo aku ukara "panulis mung dibayar yen dheweke wis mati." Dina iki ukara kasebut wis marai aku lan aku ora bisa ngatasi prekara kasebut panulis sing diakoni sawise tilar donya.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Inspirasi kanggo Oscar Wilde, Mark Twain lan ewonan panulis sing nemokake karyane, Poe yaiku penulis Amerika sing dheweke nglamar dheweke supaya urip mung saka nulis. Tujuan sing nyebabake dheweke luwih akeh tinimbang bangkrut lan masalah serius babagan alkohol, episode sing nglairake sawetara crita medeni paling apik sejarah. Poe ora mung menehi crita-crita hebat kanggo kita, nanging ing salawas-lawase ngowahi literatur fantasi kanthi nyengkuyung kanthi swasana lan perspektif sing durung nate dingerteni. Mesthi wae, nalika jagad muji karya Poe, panganggit wis seda ing taun 1849.

Franz kafka

panulis lair

Wong sing dadi salah sawijining hebat pamikir ing awal abad rong puloh, panulis asal usul Yahudi, Franz Kafka, duwe urip mbebayani sing didhasarake utamane kanggo ukum lan nulis. Nanging, panganggit mesthi nyebutake kekarepane supaya kabeh karyane bakal musnah yen wis seda. Untunge kanggo jagad iki, kancane Max Brod, sing dipasrahake Kafka, wiwit nyebar Metamorfosis dening bunderan. Sisane yaiku sejarah.

Emily dickinson

Emily Dickinson

Panguripan Emily Dickinson minangka conto wawasan lan, ing wektu sing padha, salah paham ing jagad kaya abad kaping sangalas ing endi pujangga wanita ora akeh, apa maneh puisi sing khas kaya Dickinson. Kepengin banget karo tema kaya pati, keabadian utawa semangat khusus kanggo pacangan sing ora nate dirungokake, Dickinson dheweke nulis luwih saka 18 ewu geguritan sing mung rolas diterbitake dening editor sing, ing Kajaba iku, terus-terusan ngowahi gayane kanggo adaptasi karo standar wektu. Dikunci ing omah suwene taun-taun pungkasan, Dickinson tilar donya ing taun 1886, yaiku adhine Vinnie sing bakal nemokake nganti 800 geguritan ing notebook ing kamar.

Robert Bolano

Roberto Bolaño

Nalika  Detektif liar nikmati pengakuan gedhe ing pungkasan taun 90an, matine Roberto Bolaño ing taun 2003 lan terbitan karya anumerta 2666 rampung nembak popularitas panulis Chili. Karya pungkasan iki, sing diterbitake Bolaño kanggo garwane kanthi limang volume sing beda kanggo njamin keluwarga kulawarga, pungkasane diterbitake ing volume sing ngluwihi minangka salah sawijining buku Amerika Latin paling pengaruh ing abad iki. Nyatane, sawise mati penulis, jumlah kontrak penerbitan saya tambah jam 50 lan terjemahan jam 49.

Stieg Larson

Stieg Larson

Kasus Larsson minangka salah sawijining kesalahane, utamane nalika penulis Swedia sing misuwur Millenium saga seda sawetara dina sadurunge diterbitake buku pisanan, Wong lanang sing ora seneng karo wanita, lan sawise ngirim volume kaping telu saka saga menyang penerbit, Ratu ing kraton rancangan. Millenium saga dadi kedadean sing adol jutaan dolar ora mung bisa ngadhepi pacare lan kulawarga penulis, nanging tetep kecanthol karo saga sing, sedhihé, ora bisa diterusake dening panganggit sing wis entuk nggawe nomer papat volume saga.

Salvador Benesdra

Salvador Benesdra

Panulis Argentina Salvador Benesdra ngalami kuatir lan gangguan psikotik sajrone urip, penyakit sing tambah ora proporsional nalika novel pertama, Panjarwa, ditolak kabeh penerbit sing nganggep karyane gedhe banget lan kakehan. Ing taun 1996 lan ing umur 4 taun, panganggit mbuwang saka lantai sepuluh bangunane ing Buenos Aires, sanajan dheweke duwe wektu kanggo ngirim karya kasebut menyang Penghargaan Planet. Salah sawijining anggota juri kontes, Elvio Gandolfo, mutusake nerbitake karya Benesdra kanthi pitulung kulawarga penulis. Saiki, Penerjemah dianggep minangka salah sawijining novel-novel hebat sastra Argentina.

Anna Frank

Anna Frank

Salah sawijining kasus penulis sing paling kejem sing ora nate ngerti pengaruh karyane yaiku Anne Frank. Dadi swarane sing dadi salah sawijining episode paling peteng ing sejarah, Frank yaiku wanita Yahudi enom sing nglampahi 11 nganti 13 taun dikunci ing papan perlindungan ing kutha Amsterdam karo kulawargane. Nalika pasukan Nazi nyerang ibukota Walanda, wanita enom kasebut wiwit nulis ing buku harian sing ora mung melu konflik sing dialami donya, nanging uga pitakon lan eksistensialisme sing khas kanggo para remaja apa wae. Sawise seda ing kamp konsentrasi, siji-sijine kulawarga sing isih slamet, bapake Otto Frank, nemokake koran sing paling misuwur ing sejarah.

Apa sampeyan pengin maca Buku harian Ana Frank?

Sylvia plat

Sylvia plat

Ing tanggal 11 Februari 1963, ing umur 30 taun, Sylvia Plath ngunci diri ing kamar apartemen lan nguripake gas nganti seda. Pati sing kasusahan sastra terus duka, sanajan ditemokake sawetara taun kepungkur yen pujangga misuwur nandhang bipolaritas, penyakit sing ngilangi kabeh rasa curiga babagan sedane bapak sing durung bisa diatasi. Sawise seda, garwane Ted Hughes nyunting kabeh naskah Kajaba buku harian sing kalebu materi babagan hubungane. Ing taun 1982, Sylvia Plath dadi panulis pisanan sing nampa Hadiah Nobel anumerta ing Sastra. Salah sawijining panulis surat lan feminisme sing paling kuat mati sadurunge nyekseni sukses sawijining karya sing wis pirang-pirang taun nandhang penyakit penulis lan masalah finansial.

Panulis iki sing diakoni sawise tilar donya dadi conto sing apik babagan carane karya bisa dihargai kanthi cara sing beda-beda dening para kritikus utawa kanggo sawetara wektu, kadang-kadang, durung siyap nggoleki crita tartamtu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jamil Ishak ngandika

    Ilang Cesar Vallejo