Editor, panulis ... 10 tips iki bisa mbantu

Kita sing rutin nulis utawa nulis kudu eling sawetara rekomendasi sing dibutuhake banget. Dheweke sing nulungi kita atur ide lan pidato kita supaya bisa diatur lan diandharake kanthi cetha. Mesthi wae nulis kreatif ora padha karo nulis konten kepiye Maca lan media bisa uga beda uga pesen. Nanging iki 10 tips Iki bisa ditrapake kanggo aspek panulisan apa wae, mesthine bakal diadaptasi. Ayo ndeleng apa sejatine. Apa bisa nambah maneh? 

1. Ayo nulis nalika duwe ide sing jelas.

Mbok iku sing paling penting. Nyorot ide utawa pangkat pisanan kasebut sing muncul supaya kita mengko bisa ngembangake lan nggawe jelas. Lan mesthine kita kudu nggunakake kamus menyang sumber konsultasi liyane kanggo ngatasi keraguan linguistik, semantik utawa ejaan sing bakal ana. Kita nemokake akeh ing internet kaya RAE, sing Kamus Panhispanik, ing Aku ngedegake, sing Instituto Cervantes lan sawetara liyane.

2. Yen maca, luwih becik ditulis.

Lan aku mikir para maos uga panulis padha setuju. Uga dudu kegiyatan sing kurang amarga kita mesthi nindakake iku. Yen dudu merga kabutuhane, mula ora ana kuwajiban utawa luang. Intine yaiku saliyane kanggo manungsa waé kanggo konten, ayo uga sijine ing cara.

3. Urutan ukara sing paling apik yaiku sing logis: subyek, kriya lan komplemen.

Kita wis ngerti sepira sugih, ekstensif lan malle basa kita. Tokoh, giliran lan fleksibilitas, nanging kanggo Kaisar apa sing dadi Kaisar lan kanggo Yoda guru apa Master Yoda. Luwih gampang njaga urutan ukara sing logis yaiku.

4. Ayo elinga marang sapa sing bakal dikatutake lan sapa sing maca.

Temenan sing maca blog iki ora padha karo Paulo Coelho, Kafka, the Brand utawa laporan neraca saka departemen akun. Kita uga sing maca ora padha mripate babagan artikel iki babagan Cinderella nalika diwaca kanggo bocah-bocah. Uga pengaruhe faktor sosiologis lan budaya sing bisa kita kira saka sing maca. Dadi luwih dhisik kabeh iku basa kosong, sederhana lan gampang diakses kanggo kabeh wong, tanpa lali karo kualitas tartamtu.

5. Ati-ati nganggo swara pasif.

por panularan basa Inggris, Umume bisa ndeleng kepiye jurnalis jurnalistik negara iki seneng nggunakake swara pasif ing judhul, intro utawa konten artikel kasebut. Nanging jebule basa kita iki bisa digunakake kanthi swara aktifKanthi tembung liya, subjek sing relevan, dudu obyek. Ayo dadi bintang tumindak, aja nganti nggayuh kita.

6. Ayo ngirit ukara sing dawa. Dheweke cenderung bingung.

Sawetara kita duwe hobi sing mbebayani lan aku kalebu aku. Minangka panulis kreatif, cenderung kanggo ukara-ukara dawa sing kadang bisa dikuasai lan kadhang ora asring. Nanging, umpamane, kanthi nulis novel, kita bakal menehi kebebasan kanthi gaya utawa sing pengin diandharake kudu dawa. Nanging nalika nulis kita kudu nyoba kanthi tepat lan teka titik. Ayo ngontrol bawahan, apositisi lan kuriling kasebut. Utawa, aja nganti nongkrong karo dheweke.

7. Ayo nyoba nyingkirake sifat sing gedhe.

Kadang awake dhewe dadi emosi; kuciwo utawa nesu lan kita terus menehi tandha utawa konotasi. Nalika nulis konten, sampeyan kudu coba adoh saka subyektivitas gawan sing duwe.

8. Ayo ora tresna banget karo teks. Ayo nyelehake jarak.

Kita kabeh nindakake kanthi apik lan ngerti. Kajaba iku, dheweke wis ngandhani. Kajaba iku, kita uga wis precaya. Kita wis nulis artikel bunder, apik banget. Sejatine, kita mesthi nindakake. Bisa uga sedina luwih cekak utawa regane luwih akeh utawa luwih seneng topik kasebut, nanging ora gagal. Kita duwe tutul, hadiah. Kita lair kanthi potlot ing antarane driji, keyboard ing tangan. Ora ana sing padha karo kita nggawe tembung lan nggabungake. Ana sing diarani papan layang. Dhumateng kita, para guru. Ya ngono.

9. Ayo ora wedi nyebrang.

Apa sing ditinggalake, apa sing ora nambah, apa ora, apa sing ora muni lonceng. Kabeh mau tambahan sing ora kasedhiya ora ana apa-apa. Pancen rumit. Ing pleonasme minangka bagean saka urip kita lan saiki, sajrone bener politik lan linguistik sing ana, yaiku eufemisme padha dadi roti kita saben dina. Kita wis ngemot awake dhewe pamisahan jinis kelamin (kita ora duwe hubungan seks maneh) lan solusi omah. Kita kudu sinau urip bareng wong-wong mau, nanging bisa nylametake akeh jerami. Yen kita pengin, mesthi.

10. Ayo maca maneh, maneh lan bener.

Lan maneh. Tanpa kesel. Lan yen kita bisa, sing paling dhasar yaiku supaya wektu sethitik liwati sawise maca maneh kaping pisanan. Tipe typo mesthi ditampilake, tembung sing wis diinternalisasi nanging ora dilebokake, yaiku tembung sing ora jujur. Bisa uga sawetara menit utawa sedina, nanging coba wae. Mesthi bakal mupangate tumrap kita.

Lha terus piye? Apa bisa nambah tips maneh?

sumber: Cálamo lan Cran


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Francesc Flix Langa ngandika

    Sugeng enjang, Mariola,
    Kaya biasane, aku seneng karo blog sampeyan (mungkin amarga sederhana, cedhak). Aku kudu ngakoni yen ora mesthi duwe wektu kanggo maca lan aku kangen karo entri anyar sampeyan. Aku lagi proses golek kerja lan entuk aku, aku kepengin banget nggawe dina telusuran kanthi intensif. Aku mikir yen aku durung bisa nemokake kontak sing dibutuhake, lan aku kudu entuk. Apa masalah gaweyan? Ya, ora ana sing ngalahake aku (aku atlit). Nuwun sewu, kaya sing wis dakkandhani ... aku kepengin banget.
    Saran sampeyan cocog banget. Aku bakal tetep tetep karo 8. "Ayo ora tresna banget karo teks kita." Mungkin amarga iku sing nyebabake kabeh wong liya.
    Matur suwun sanget, Mariola. Aku ngerti sampeyan, nanging sejatine ora kaya sing dakkarepake: kasunyatane meksa aku supaya bisa ngrasakake 5 indra sing saiki paling nyebabake aku. Ayo ngatasi iki luwih dhisik banjur nulis, maca lan kabeh jagad surat lan crita sing ngenteni ditemokake kaya lintang, ing langit pikiran kita, bakal teka, nyoba narik kawigaten mripat sing mung katon ing lemah .
    A ngrangkul

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Hai Francesc. AL dudu blogku, kita minangka rekan editor, nanging matur nuwun kanggo sifat sing cocog sing sampeyan aturake. Lan liyane matur nuwun kanggo nderek kita.
      Aku ngerti manawa sampeyan ana ing kana lan aku wis ngerti dhisik dhisik amarga aku ngerti banget kahanane sampeyan. Sing apik yaiku sampeyan njupuk menit kanggo maca saben dina. Dadi, akeh wani lan akeh kekuwatan lan kita bakal ngaturake sastra ing sawijining dina.

  2.   Ana Mª Garcia Yuste ngandika

    Halo Kangen. Aku minangka Floro lan aku nulis, bebarengan karo kanca liyane, ing blog Ana Mª García Yuste's blog elabrigodepuas.es. Aku seneng saranane, nanging ana sawetara sing ora ngerti kepiye carane aku bakal nindakake amarga aku ora ngerteni yen aku wis nguwasani ukara-ukara sing dawa, sanajan nyalahake ya, wong kasebut andhap asor lan ngerti. kudu mbusak apa sing salah ditulis. Kanggo sisane, kajaba tembung sifat lan swara pasif, kayane aku uga ngontrol, utamane subyek, kriya lan komplementer, nalika nulis, aku pancen reflektif. Aku ora pengin nglipur dheweke maneh. Sampeyan duwe blog sing apik. Akeh ngambung

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Matur suwun, nanging blog iki asale saka AL lan ana sawetara editor sing nggarap artikel kasebut, heh heh.