Gangster, kolaborator, kriminal, buronan lan panulis.

1707590_a1-6261753-16261753_800x601p

Foto dening José Giovanni.

Sajrone sejarah, kita duwe kasus ing endi sawetara panguripan dhewe wis ngungkuli fiksi sastra apa wae supaya dheweke dhewe, utawa wong liya, bisa nggawe. Urip adoh saka prototipe penulis sing dikunjara pirang-pirang jam ing papan penciptaan, adoh saka piala lan mung fokus ing budaya lan sastra.

Secara logis, sanajan ana jinis-jinis makhluk kasebut ing antarane para panulis sing diwenehake manungsa, aku kudu ngakoni manawa dudu norma sanajan gambar iki bisa nyebar ing antarane ideologi masyarakat kita.

Oalah, Aku mikir ana sawetara panulis sing ngalami urip lan sejarah pribadi kaya wong Prancis asal Korsika, José Giovanni. Urip kanthi radikal antagonis karo apa sing bisa dianggep sawijining panulis sing, sajrone umume, melu mateni, kolaborasi, pemerasan lan tindak pidana ing Eropa sing rame nalika pungkasan Perang Dunia II.

José Giovani, pisanan,  Dheweke lair ing Paris tanggal 22 Juni 1923 lan wong tuwane, asale saka pulau Corsica, mbaptis kanthi jeneng Joseph Damiani mula jenenge lan jeneng asline.

Nalika Prancis dikuwasani Hitler Reich III, nom-noman Giovanni sing ngetung Nalika umure mung 17 taun, dheweke miwiti karir kriminal sing ditindakake sajrone penjajahan Jerman lan taun-taun sabanjure. Mula dheweke gabung karo grombolan gangster sing njupuk lingkungan Parisian saka Pigalle.

Anggota band iki kaya Abel Damos pada wektu sing padha ana ing cogwheel ing gestapo Jerman ing cabang ing negara Gallic. Mangkono, "kokpit" sing kepiye aspek iki gestapo dheweke entuk bathi saka klompok pidana sing dadi Giovanni kalebu wong liya, kanggo nambah dominasi ing antarane masarakat sing dikuwasani. Akibate, klompok kasebut entuk "paten marque" kanggo terus tanpa kabayar nalika nindakake tumindak sing salah.

 Kabeh anggota, kanthi cara iki, dadi kolaborator wong Jerman lan malah, akeh, sing tanggung jawab buron saka partisans, Wong-wong Yahudi utawa wong sing nentang rezim kasebut. Sajrone taun Giovanni sing surem lan rumit iki melu meres kabeh jinis lan merjaya bos perusahaan toko sing diarani Haïm Cohen. Oalah, tindak pidana sing paling misuwur yaiku rampasan lan mateni sedulur Jules lan Roger Peugeot.

Kanggo rajapati kaping pindho iki sing kedadeyan ing taun 1945 lan nalika diselidiki ing taun 1948, dicekel lan dihukum mati. Sanajan kasunyatane yen nasibe ora bisa dielak nggawa dheweke menyang guillotine, dheweke bisa lolos saka nasib sing mbebayani amarga Presiden Vincent Auriol, ing aplikasi artikel 17 Konstitusi Prancis, ukuman mati dipateni dadi pegawe paksa rong puluh taun.

Nanging, protagonis kita, sajrone taun dadi tawanan, Dheweke uga minangka bagean saka upaya sing nggumunake kanggo uwal saka kunjara La Santé liwat trowongan sing pungkasane ora ngidini dheweke uwal saka pakunjaran.. Sawise metu saka pakunjaran lan amarga ukumane kanggo kerja paksa, dheweke ngresiki tambang sing dadi bagian saka tembok Atlantik sing diarani Hitler ing pantai Normandia lan wilayah sing cedhak karo dheweke.

Nalika semana sawise keyakinane, ing umur 33, nalika miwiti peran minangka panulis nulis "Le Trou ", novel pertamane adhedhasar upaya kanggo nylametake tahanan liyane. Anehe, pengacara dhewe sing pungkasane nyunting buku iki.

Buku awal iki diikuti karo: "Classe tous risques", "l'Excommity"Lan" Souffle Le Deuxième »". Kabeh mau, bebarengan karo "Le Trou", uga digawa menyang layar amba. Amarga kabeh, kabeh dikandhakake, dheweke duwe langkah kaping pisanan minangka panulis skrip ing jagad seni kaping pitu, mula dadi panulis multifungsi.

Sajrone taun pungkasan umur dheweke ngaturake awake dhewe kanggo ngunjungi tahanan enom ing kunjara Prancis kanggo ngyakinake lan menehi semangat supaya bisa nggabungake maneh nampilake awake dhewe minangka conto kanggo nuduhake manawa mbesuk bisa uga ora ana kriminal.

Giovanni mesthi dadi korban ing jamane lan wektu nalika ketidakstabilan politik lan sosial bebarengan karo perang, nggawa akeh wong kanthi ekstrem sing ora bisa dingerteni utawa diidini saiki.

Mula, kita ora adil yen miwiti ngutuk Giovanni amarga biyen, sanajan kanthi logis, apa sing ditindakake pancen ala. Aku luwih seneng, tinimbang, yen ngurmati manawa urip sing ora diajeni bisa nyebabake karya sastra sing pancen diajeni.

 

 

 

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

    Hai Alex.
    Artikel sing apik banget. Aku wis maca Giovanni lan aku seneng banget. Aku tetep nganggo ukara pungkasan sampeyan.
    A Salam.

    1.    alex martinez ngandika

      Halo Mariola, aku uga seneng banget. Sejatine aku mikir manawa kita duwe rasa sastra sing padha.

      1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

        Ya, pancen padha karo padha, heh, he ...

  2.   Alberto Fernandez Diaz ngandika

    Hai Alex.
    Wis sawetara suwe aku ora maca babagan sampeyan. Artikel sing menarik banget. Aku ora ngerti anane watak iki. Urip saka film utawa novel, pancen bener. Sanajan ninggalake bidang literatur, ana uga wong sing uripe bakal pantes bioskop lan karya tulis lan ora ana sing ngerti utawa meh ora ana sing ngerti.
    Aku ora ngerti manawa Gestapo njupuk kauntungan saka grombolan pidana kanggo ngontrol Prancis luwih apik (lan aku kepengin banget karo Perang Dunia II). Aku curiga manawa ana sawetara wong sing ngerti. Nggegirisi lan bengkong banget, nanging migunani banget kanggo kalorone. Wong sing njijiki.
    Mesthi wae, ora umum yen ana wong sing duwe profil kaya José Giovanni mlebu maneh (miturutku). Lan sing paling umum yaiku dheweke nyerahake nulis.
    Coba delengen apa aku bisa ndeleng film adhedhasar bukune (dak kira mesthine apik) lan diwaca sawetara.
    Salam saka Oviedo.