Panulis Chili kontemporer

Metonimi ing puisi Gabriela Mistral.

Metonimi ing puisi Gabriela Mistral.

Akeh panulis Chili kontemporer sing wis ora bisa ngerteni babagan sastra donya. Ing rong abad kepungkur, negara Amerika Latin iki wis nglairake pengarang gedhe, sing diakoni sacara internasional. Sawetara wong wis entuk penghargaan penting, kayata Hadiah Nobel, sing diwenehi penghargaan kanggo Gabriela Mistral lan Pablo Neruda.

Liwat macem-macem genre sastra, Penulis kasebut wis bisa narik kawigaten jutaan pamaca ing saindenging jagad. Bisa kaya: Detektif liar (Roberto Bolaño) lan Rong puluh tresna puisi lan lagu nekat (Pablo Neruda) dheweke mung bagean saka repertoire warisan sing gedhe tenan. Sabanjure, bagean saka sing dianggep panulis Chili sing duwe pengaruh global paling gedhe bakal ditampilake.

Gabriela Mistral

Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga lair tanggal 7 April 1889 ing kutha Vicuña (provinsi Elqui, Chili). Dheweke asale saka kulawarga sing asor, kanthi keturunan Spanyol lan Basque. Bocah-bocah isih cilik ing macem-macem lokasi ing propinsi Elqui, sanajan ing Montegrande dheweke nganggep kampung halamane.

Sanajan ora duwe studi profesional, wiwit taun 1904, dheweke kerja dadi guru, pisanan ing Escuela de la Compañía Baja, banjur ing La Cantera lan Los Cerritos.. Ing taun 1910 ilmu lan pengalaman divalidasi dening Sekolah Normal No 1 Santiago, ing kana dheweke entuk gelar Profesor Negara.

Paralel karo tugas mulang, dheweke nulis kanggo koran The Coquimbo lan ing Swarane Elqui saka Vicuña. Ing taun 1908, dheweke nggunakake jeneng samaran Gabriela Mistral, digunakake kanggo pertama kaline ing geguritan "The Past". Pangenalan penting pisanane yaiku Sonnet pati, sing panulis Chili nampa hadiah saka Game Bunga (1914).

Ing lintasan, Mistral nyipta atusan geguritan, kalebu ing macem-macem kompilasi. Iki kalebu: Desolation (1922), Tala (1938) lan Stasiun kasebut (1954). Kajaba iku, panulis dibedakake karo macem-macem penting, kayata: Hadiah Nobel kanggo Sastra (1945) lan Hadiah Nasional Sastra Chili (1951). Mistral tilar donya ing New York amarga kanker pankreas tanggal 10 Januari 1957.

Pablo Neruda

Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto teka ing jagad iki tanggal 12 Juli 1904. Kutha asalé yaiku Parral, ing wilayah Maule, Chili. Dheweke putra saka José del Carmen Reyes Morales lan Rosa Neftalí Basoalto Opazo. Ibune tilar donya amarga tuberkulosis sewulan sawise nglairake pujangga kasebut. Pablo Neruda —Kaya mengko bakal ngarani awake dhewe— Dheweke urip ing Temuco wiwit cilik nganti umure remaja. Ing kutha kasebut dheweke sinau pisanan, lan iki, mengko, dadi inspirasi kanggo akeh karya puisi.

Artikel pertama sampeyan, Semangat lan ketekunan (1917), diterbitake ing koran Esuk Temuco. Rong taun sabanjure, dheweke ketemu karo pujangga Gabriela Mistral, sing ngenalake dheweke supaya maca lan menehi semangat supaya menehi karya karo penulis Rusia sing misuwur. Wiwit taun 1921, dheweke mlebu kerja dadi Pablo Neruda, sanajan durung nganti taun 1946 nalika iki dinyatakake minangka jeneng sah.

Ing taun 1924 dheweke nerbitake koleksi puisi sing nggawe dheweke misuwur: Puluh geguritan tresna lan lagu nekat. Saka kana, Dheweke nampilake luwih saka 40 karya nalika isih urip lan duwe 20 karya anumerta. Ing kariré, Neruda dianugerahi sawetara kesempatan, ing antarané kalebu ing ngisor iki: Hadiah Nasional Sastra Chili (1945), Hadiah Damai Lenin (1966) lan Hadiah Nobel Sastra (1971).

Kutipan saka Pablo Neruda.

Kutipan saka Pablo Neruda.

Neruda dhaup kaping telu. Putrine siji-sijine lair saka perkawinan kaping pisanan, Malva Marina Trinidad, sing tilar donya mung umur 8 taun amarga kena hidrokfus. Dina-dina pungkasan uripe Pablo Neruda digunakake ing Santiago, lan dheweke tilar donya tanggal 23 September 1973. saka kanker prostat sing luwih maju.

Roberto Bolaño

Roberto Bolaño lair tanggal 28 April 1953 ing Santiago de Chile. Bocah-bocah isih cilik antarane Valparaíso, Viña del Mar lan kutha Los Ángeles, ing kana dheweke ngrampungake sekolah dhasar. Ing umur 15, dheweke pindah karo kulawarga menyang Meksiko. Ing negara Aztec, dheweke nerusake sekolah menengah, sing ditinggal setaun mengko kanggo masrahake awake dhewe khusus kanggo maca lan nulis.

Ing Mexico City, Bolaño ketemu karo pujangga Mario Santiago lan panulis enom liyane. Klompok kasebut nuduhake sawetara minat sastra, mula mbaka sethithik dheweke dadi akrab. Saka paseduluran iki lahir gerakan puisi infrarealism, didegake ing taun 1975. Setahun sabanjure, Roberto nerbitake karya kasebut Nggawe maneh katresnan. Kumpulan puisi iki minangka sing pertama saka enem sing ditawakake sajrone karir, ditambah rong edhisi anumerta. Bukune kalebu: Asu romantis (1993), Telu (2000) lan Universitas sing Ora dingerteni (2007).

Buku pertamane, Saran saka murid Morrison menyang penggemar Joyce (1984), dianugerahi penghargaan Bidang Sastra. Nanging, sanajan karier sing dawa, karya sing nggawe penulis misuwur dadi publikasi kaping enem: Detektif liar (1998). Novel iki nggawe dheweke menang hadiah Herralde de Novela (1998) -pisanan Chili sing nampa- lan Rómulo Gallegos Award (1999).

Roberto Bolaño tilar donya nalika yuswa 50 taun ing Barcelona (Spanyol), tanggal 15 Juli 2003, sawise nandhang lara ati suwene suwe. Panulis Chili ninggalake akeh buku sing durung rampung, sing diterbitake pirang-pirang taun sawise seda. Karya agung metu saka kompilasi kasebut, yaiku novel 2666 (2004), dheweke menang penghargaan penting kayata: Salambó, Ciudad de Barcelona lan Altazor.

Alejandra Costamagna

Alejandra Costamagna Crivell teka ing jagad iki tanggal 23 Maret 1970, ing Santiago de Chile. Amarga isih cilik, dheweke seneng nulis, nanging nganti remaja dheweke luwih serius nggatekake tugas kasebut. Gurune Guillermo Gómez duwe gandhengane karo semangat iki. Ing tahap umur kasebut, dheweke wiwit maca Mistral, Neruda, Shakespeare lan Nicanor Parra; kabeh wis pengaruhe gedhe kanggo dheweke.

Costamagna sinau jurnalisme ing Universitas Diego Portales. Sawetara wektu mengko, dheweke ngrampungake gelar master ing bidang sastra ing kampus sing padha. Sajrone karir, dheweke wis menehi dhiri kanggo menehi lokakarya sastra, saliyane iku, dheweke kerja dadi editor, komentator teater lan ahli sejarah kanggo sawetara majalah nasional.

Minangka panulis, dheweke nampilake karya pertamane ing taun 1996, Sepi, sing entuk komentar sing apik banget lan menang penghargaan Gabriela Mistral Games Literary (1996). Costamagna wis nampilake novel sing sukses, kayata: Wengi-wengi ala (2000), Geni pungkasan (2005), lan Kewan domestik (2011). Sawetara pangritik wis nyakup sawetara karyane ing sing diarani Sastra bocah.

Alberto fuguet

Santiago de Chile ndeleng laire Alberto Felipe Fuguet de Goyeneche tanggal 7 Maret 1964. Bocah-bocah cilik wis dileksanakake ing Amerika Serikat, lan durung nganti taun 1975 dheweke bali menyang negara asale. Dibatesi nganggo basa, panulis mbesuk miwiti maca buku nganggo basa Spanyol kanggo akrab karo basa ibune. Diakoni iku Alat tulis dening Marcela Paz duwe pengaruh gedhe marang dheweke, sing bisa dideleng saka bukune sing kapisan.

Dheweke sinau ing Universitas Chili. Pilihan pertama yaiku karir ing bidang sosiologi, sing dipelajari suwene setaun, nanging banjur dadi jurnalisme, mula dheweke lulus lan pungkasane dadi salah sawijining karep. Saliyane karya minangka panulis, dheweke uga wis nggawe karir sing diakoni minangka kolumnis, novelis, penulis skrip, kritikus musik lan film. Iki diakoni amarga pengaruhe kanggo panulis kontemporer, amarga totoan literatur kutha sing luwih nyata lan nyata.

Ing taun 1990, dheweke nyritakake crita pertamane, Overdosis, karo dheweke menang Hadiah Kota kanggo Sastra Santiago. Ing taun sabanjure dheweke nerbitake novel sing nyebabake dheweke sukses: Gelombang ala. Pakaryanipun uga nyoroti: Mangsi abang, buku sing diadaptasi kanggo bioskop ing taun 2000. Telung taun mengko, dheweke nerbitake semi-otobiografi sing diarani Film-film ing uripku, novel paling anyar yaiku: Fiksi Bukan (2015) lan Kringet (2016).


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.