Panularan sastra nganti saiki

Dina iki kita seneng karo literatur saiki lan uga klasik sing ditinggalake para penulis misuwur sadurunge budhal, nanging kepiye cara sastra saiki? Apa sampeyan ngerti babagan tradhisi sastra? Yen sampeyan wis nate kepiye hobi iki sing nggawe kita akeh wis nyebar pirang-pirang abad kepungkur, tinggal maca artikel iki karo kita. Ing, kita pitutur marang kowe ing panularan sastra nganti saiki.

Tradhisi sastra

Nalika ngomong babagan tradhisi sastra, kita bakal ngomong babagan sawetara karya sing digawe sajrone sejarah. Kumpulan karya kasebut nggawe latar mburi sing digunakake para panulis, saiki lan lawas modelo kanggo gaweyan sampeyan.

La Tradhisi sastra Spanyol Iki kalebu sawetara karya sing wis ditulis ing Spanyol pirang-pirang taun kepungkur, nanging tetep ana hubungane karo literatur negara liya kaya basa Prancis, Italia, Inggris, lsp. Contone: Pinokio utawa Gulliver dudu kalebu literatur Spanyol, nanging karakter kasebut kalebu bagean saka tradhisi kita.

Kasusastran Spanyol dibentuk sajrone tradhisi sastra barat, sing kalebu literatur Eropa lan Amerika liyane uga dadi bagean. Tradhisi sastra iki wiwit kawangun ing Greece kuna 28 abad kepungkur lan ditambah karo kontribusi sing digawe dening panulis Roma Kuno lan kanggo tradhisi alkitabiah. Roma, Yunani lan Alkitab nyumbang tema lan gaya sing pirang-pirang abad kepungkur terus maju lan terus menehi inspirasi kanggo panulis Eropa lan Amerika.

Proses transmisi sastra

Proses sing ngidini nularake literatur sajrone pirang-pirang taun kerjane kaya ngene: panulis njupuk argumen, tema lan karakter sing ana lan nggabungake ing karyane liwat proses transformasi; sabanjure, karya anyar iki dadi sumber inspirasi kanggo wong liya.

Tuladhane proses iki yaiku crita paraga sing ngrancang masa depane nanging ilang kabeh. Fabel iki asale saka kuna lan saiki isih ana. Sabanjure, kita bakal ndeleng kepiye crita iki wis suwe saya suwe liwat teks sastra anyar:

pancha tantra

 

Ing karya lawas saka sastra india, sing pancha tantra, diklumpukake crita sing protagonis yaiku Brahmana miskin sing ngimpi entuk manfaat yen adol kompor beras bakal nggawa dheweke, nanging kanthi ora sengaja pot kasebut pecah. Crita diwiwiti kaya iki:

Ing sawijining panggonan, ana sawijining brahmana sing jenenge Svabhakripana, sing nggawa pot sing diwadhahi pari sing diwenehake sedhekah. Panci iki digantung saka pucuk ing tembok, dilebokake ing amben ing ngisor lan bengi ndeleng tanpa mripate, mikir kaya mangkene: -Kupuk iki kebak tepung beras. Yen saiki ana paceklik, aku bisa entuk satus perak saka dheweke. Kanthi dhuwit recehan, aku bakal tuku wedhus pirang-pirang. Minangka anakan iki saben nem wulan, aku bakal nglumpukake komplotan. Banjur karo wedhus aku bakal tuku ...

Calila lan Dimna

Crita kasebut tekan Kulon liwat a koleksi arab crita kanthi irah-irahan Calila e Dimna. Wektu iki, protagonis agama lan obyek kasebut yaiku toples karo madu lan mentega:

«Dheweke ujar manawa sawijining agama nampa sedhekah saben dinane ing omah wong sugih; Dheweke menehi roti, mentega, madu, lan liya-liyane. Dheweke mangan roti lan turahan liyane sing disimpen; Dheweke nyelehake madu lan mentega ing toples nganti kebak. Dheweke nggawa kendi ing endhas kasur. Ana nalika madu lan mentega dadi larang banget, lan imam kasebut mikir ing sawijining dina, lungguh ing amben: ».

Don Juan Manuel

Ing abad kaping XNUMX, ing Infante Don Juan Manuel njupuk topik kasebut ing crita lakon wanita enom nggawa gelas madu:

"Cacah," ujare Petronio, "ana wanita sing jenenge Dona Truhana, luwih mlarat tinimbang wong sugih, sing ing sawijining dina tindak menyang pasar nggawa endhog madu ing sirahe." Nalika mudhun ing dalan, dheweke wiwit mikir yen dheweke bakal adol panci madu kasebut lan dheweke bakal tuku nganggo dhuwit sak endhog, mula pitik bakal nempuh, lan mengko kanthi dhuwit dheweke bakal adol pitik sing bakal dituku wedhus, mula dheweke tuku kanthi bathi nganti dheweke luwih sugih tinimbang tangga teparo.

Crita «La lechera», dening Félix María Samaniego

Limang abad sawise ditulis Don Juan Manuel, Félix María Samaniego nulis versi crita anyar ing ayat:

Dheweke nganggo sirahe

tukang susu kendi menyang pasar

karo alacrity sing,

hawa sing sederhana, kesenengan sing, 

sing ngomong karo kabeh wong sing ngelingi:

Aku seneng karo nasibku!

... tukang susu sing seneng mlaku dhewe,

padha matur kaya mangkene:

«Susu iki didol,

bakal menehi dhuwit akeh ... ».

Lan nganti saiki, nganti lirik sing ditulis dening Shakespeare, dening Neruda, dening Cervantes, dening García Márquez, dening Benedetti, lan akeh wong liya, sadurunge lan hebat banget ... Amarga literatur ora bakal mati, lan bakal ana mesthi dadi teks sing tetep ana ing wektu, nganti pirang-pirang abad.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.