Paco Roca. "Aku ngrampungake komik anyar: Bali menyang Eden."

Photography: Situs web Paco Roca.

paco rock (Valencia, 1969) minangka salah sawijining referensi saka novel komik lan grafis paling ngetutake, misuwur lan internasional. Novel grafisipun Kisut Wujud ing ndhuwur genre dadi spesialis lan, ing wektu sing padha, beda-beda lan terus. Y pungkasan Juli 25 menang salah siji sing bergengsi Penghargaan Eisner dening Ing omah, karya intim banget lan pribadi kanggo bapakne.

Sampeyan wis seneng yen sampeyan menehi iki wawancara sing dakkarepake, kanggo wektu khusus lan kabecikan saka tim komunikasi. Ing buku kasebut, dheweke nyritakake babagan pengaruhe, dhisik recuerdos lan a proyek anyar sing bakal dirilis wulan November: Bali menyang eden.

Wawancara karo Paco Roca

  • Warta LITERASI: Apa sampeyan ngelingi gambar pertama sing sampeyan tingali utawa mbayangake lan menehi inspirasi kanggo nggambar?

PACO ROCK: Mesthi ana sawetara, vignet sadurunge Mortadelo lan Filemón, saka Asterix… Nanging Perang Star iku bakal dadi salah sawijining perkara sing menehi inspirasi langsung. Sawise rampung ndeleng dheweke, aku kepengin urip maneh, lan cara sing kudu tak lakoni yaiku nggambar komikku dhewe babagan film. Cara kasebut supaya bisa urip maneh istimewa iku apa aku terus nggawe aku nggawe komik.

  • AL: Apa karya utawa penulis sing paling nyebabake sampeyan lan kenapa sampeyan nyorot?

PR: Bakal akeh karya lan penulis sing mengaruhi aku. Ing saben wektu sampeyan nemokake karya sing menehi inspirasi kanggo sampeyan. Sing kapisan bakal dadi album saka Tintin lan gambar Hergé sing apik banget. paranecks, de Carlos GimenezIki uga mengaruhi aku ing wektu liyane ing uripku. Nganti wektu kasebut komik sing dakwaca yaiku crita epik, petualang lan pahlawan super. Lan dumadakan aku ngadhepi crita sederhana, bocah-bocah ing panti asuhan. Epic raos.

  • AL: Apa wae buku komik utawa novel novel sing sampeyan kepengin ketemu utawa digawe?

PR: Kanggo Kapten Haddock. Aku seneng gremengan, predisposisi wiski, lan leksikon sing sugih nalika sumpah.

  • AL: Apa hobi nalika nggambar?

PR: Aku ora duwe akeh hobi. Mungkin duwe musik latar mburi. Aku rasane angel nggawe kasepen.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

PR: Sanajan aku luwih seneng melu pasinaonku kanthi cahya lan kenyamanan sing apik, uga nggambar ing meja makan, ing hotel, ing sepur ... lan Aku luwih seneng esuk ing wayah awan.

  • AL: Apa isih utang sampeyan? Kisut?

PR: Kabeh sing dak gadhahi. Kisut Iki nggawe aku ing peta lan terus menehi kabungahan saben diterbitake ing negara utawa negara liyane. Wiwit diterbitake uripku ganti, aku bisa urip kanthi komik lan, luwih becik utawa luwih ala, aku wis ora nempuh seminggu sepi wiwit saiki.

  • AL: Ing Mangsa kartunis sampeyan tur ing omah penerbitan mitos Bruguera lan jeneng-jeneng sing paling penting ing komik Spanyol. Apa sampeyan bisa nyimpen sing spesial?

PR: Karo Escobar. Sanajan banyune kadang anaronistik, aku mesthi seneng nggambar. Lan saya akeh ngerti babagan Escobar, mula saya seneng karo dheweke lan dadi seniman gelisah sing bisa nulis, nggambar utawa nggawe piranti aneh.

  • AL: Genre favorit sampeyan ing novel grafis?

PR: Aku seneng sejarah, biografi, nanging utamane crita kanthi karakter sing kuat sing bungah kula.

  • AL: Apa ana proyek anyar sing katon?

PR: Ya, aku lagi ngrampungake komik anyar yen kabeh bisa rampung, mengko bakal dakwiwiti ing wulan November. Bakal ditelpon Bali menyang eden lan babagan foto, siji-sijine ibune karo ibune.

  • AL: Kepiye sampeyan mikir babagan adegan penerbitan, khusus kanggo komik lan novel grafis, kanggo akeh panulis utawa pengin miwiti nerbitake?

PR: Urip saka budaya iku angel ing disiplin apa wae. Bisa urip saka cathetan, buku utawa komik sing sampeyan adol ora gampang. Nanging media buku komik minangka salah sawijining ide paling bebas sing ana, sampeyan bisa ngerti apa sing sampeyan karepake tanpa watesan. Lan sanajan pasar kita sithik, aku mikir manawa saben jembare luwih jembar ing jagad visual iki. Aku ora bisa mikir babagan profesi sing luwih apik.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita lakoni angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo proyek mbesuk?

PR: Sanajan profesi tartamtu kayata panulis komik digunakake kanggo kasepen lan kurungan, kurungan iki wis nyalip kita kabeh. Nanging ing drama kaya kahanan iki, Aku wis bisa njupuk kauntungan saka iku.

Aku wis maca akeh, aku wis ndeleng seri sing disaranake kanca lan aku ora duwe wektu kanggo ndeleng, aku wis nganyari surat lan bisa kerja tanpa ngganggu lelungan terus-terusan. Stop iki kudune bisa dipikirake babagan sing disenengi lan sing ora disenengi babagan urip sing ditindakake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.