Nada, dening Carmen Laforet

Carmen Laforet.

Carmen Laforet.

Nada minangka novel saka panulis Spanyol misuwur Carmen Laforet, dianugerahi Hadiah Nadal ing taun 1945 (ing taun sing diterbitake). Karakter utama ing babagan iki yaiku Andrea, mahasiswa sing nembe tekan omah sedulur ing Barcelona. Ing kana, protagonis pengin ngrampungake pelatihan akademik lan pindhah menyang kamardikan pribadi.

Nanging iki lingkungan sing ngalami kesulitan sajrone jaman pasca perang Franco. Amarga alasan iki, sawetara sedulur sing sugih sadurunge nuduhake masalah psikologis sing serius, lan akibate, urip bebarengan dadi konflik banget. Pungkasane, bocah wadon kasebut duwe kesempatan kanggo ngatasi kabeh jebakan kasebut amarga dhukungan saka kanca-kanca sekolah.

Babagan panganggit

Bocah cilik lan mudha

Carmen Laforet Díaz lair tanggal 6 September 1921 ing Barcelona, ​​Catalonia, Spanyol. Dheweke dadi anak pertama perkawinan antara arsitek Catalan lan guru saka Toledo. Ing taun 1924, kulawargane pindhah menyang Gran Canaria amarga masalah kerja bapakne (Dheweke dadi instruktur kanggo ahli industri).

Adhine, Eduardo lan Juan, lair ing kono, lan dheweke duwe ikatan sing apik sajrone urip. Dheweke bali menyang Barcelona nalika ngancik 18 taun kanggo sinau Filsafat lan Huruf, dhisik, uga ukum mengko. Nanging, loro balapan kasebut durung rampung.

Karir sastra misuwur

Sawise umur 21 taun, bocah enom Carmen kasebut pindhah menyang Madrid. Nalika ing kana, dheweke ketemu karo kritikus literatur Manuel Cerezales, sing ngajak dheweke nulis. Kanthi ngono, Laforet nerbitake novel pertamane ing taun 1945, Nada, kanthi kritis ngakoni lan menehi Hadiah Nadal. Saliyane, karo Cerezales dheweke nikah antarane 1946 lan 1970, pasangan kasebut duwe lima anak.

Ing taun 1948, dheweke nampa bedane Akademi Kraton, kanggo debut lan uga penerus, Penghargaan Fastenrath. Kasunyatane, sajrone telung dekade sabanjure karir sastra dheweke nglumpukake pirang-pirang penghargaan lan penghargaan. Kang terus sawise seda, sing kedadeyan tanggal 28 Februari 2004, ing Majadahonda (Komunitas Madrid), amarga Alzheimer.

Penghargaan

Kajaba saka sing kasebut Nada y Penghargaan Fastenrath, Panulis Catalan menang Hadiah Novel Menorca lan Hadiah Sastra Nasional kanggo Wanita anyar (1955). Kajaba iku, Laforet nggawe koleksi novel lan crita cekak sing jembar. Dheweke mung mandheg nulis nalika dheweke wiwit ngalami masalah memori amarga kondisine, amarga dheweke mundur saka sektor publik.

Judhul penting liyane ing karir sastra Carmen Laforet

  • ­­Pulo lan dhemit (1950). Novel.
  • Insolasi (1963). Cicilan pertama trilogi Telung langkah metu saka wektungiringan Ing sacedhake sudhut (2004) lan Priksa (ora diterbitake).
  • Layang kanggo Don Juan (2007). Kompilasi kabeh crita cekak.
  • Romeo lan Juliet II (2008). Kompilasi kabeh tulisan romantis.

Analisis saka Nada

Boten

Boten

Sampeyan bisa tuku novel ing kene: Nada

Latar lan konteks

Ibune Carmen Laforet tilar donya sawetara taun sawise nglairake anak lanang loro. Banjur, bapak panganggit nikah maneh karo wanita sing nyebabake gangguan kanggo wanita Catalan sing isih enom. Amarga alasan iki, akeh protagonis panulis Barcelona minangka bocah yatim piatu (Andrea uga).

Temenan, Perang Sipil lan penindasan Franco uga katon ing pangembangan karya kasebut. Kanthi cara sing padha, buku iki nggambarake konfrontasi idhealisme para remaja nalika nemoni bosok lingkungane. Salajengipun - kaya ing teks liyane dening Laforet- panganggit nduduhake panemune feminis minangka perspektif iman.

Struktur lan sinopsis

Nada minangka novel sing dipérang dadi telung bagean sing béda-béda:

Pendekatan

Nyakup sepuluh bab kapisan. Nyritakake babagan tekane Andrea ing Barcelona kanggo miwiti pasinaon sing luwih dhuwur. Bareng, dalan lan omahe kulawargane diandharake (kebak kemewahan ing jaman mbiyen, saiki dadi papan sing asor). Uga kepribadian paraga kesel sing manggon ing kana; diskusi (sawetara risik banget) lan intrik minangka roti saben dina.

Mung pamane Román (ahli biola) sing ketat kasebut kayane ora minat karo urusan wong liya. Sithik mbaka sethithik, Andrea rumangsa kudu ngisolasi awake dhewe saka kabeh kegilaan papan dununge. Mula, dheweke luwih akeh ngentekake wektu ing Universitas, ing kana dheweke nggawe kanca anyar, ing antarane, dheweke nyambung utamane karo Ena lan Pons. Bagean iki dipungkasi kanthi pamindhahan Lik Angustias menyang biara.

Rintangan

Babagan kasebut diwiwiti saka bab 11 nganti 18, sing masalah saya parah. Argumentasi ing omah kulawarga dadi luwih skandal lan kasar, nyebabake sawetara wengi sing ora turu kanggo Andrea. Kajaba iku, dheweke mutusake mung mbayar roti sarapan kanggo ngatur dhuwit kanthi luwih apik. Nanging iki tegese keluwen saka wektu ke wektu.

Andrea, nalika dheweke ora mlebu kelas, nglampahi wektu bisa sinau ing perpustakaan. Kangge, dheweke ngembangake klompok kanca lan njaluk Ena ora lunga menyang omah, sanajan mengko protagonis ganti pikirane. Sanajan ngono, Hubungan aneh muncul ing antarane Ena lan Paman Román, ing wektu sing padha pacaran Pons karo Andrea diwiwiti (Sanajan hubungan kasebut ora bakal berkembang ing jangka panjang).

Resolusi

Kalebu saka bab 19 nganti pungkasan (25). Andrea wiwit sesambungan karo ibune Ena, sing duwe sejarah apik karo Román. Ing titik kritis sejarah, Ena nyritakake tujuane sejatine kanggo Andrea: ngasorake Roman kanggo males dendha amarga ditinggal ibune. Ing asil kasebut, Ena arep urip ing Madrid lan Roman nglalu nganggo pisau cukur.

Kutipan saka Carmen Laforet.

Kutipan saka Carmen Laforet.

Nganti pungkasan, Lik Gloria (sing dilecehke karo bojone, Juan) dikunjungi para sedulur. Kajaba iku, para wanita lan Juan kasebut pungkasane nuduh Gloria sing miskin dadi penyebab kasusahan ing omah kasebut, kalebu matine Roman. Novel ditutup karo Andrea pamitan kabeh sedulure. Dheweke menyang Madrid, diundang karo kancane Ena lan janji kerja.

tema

Pameran Carmen Laforet ing Nada macem-macem sudut pandang babagan ketimpangan sosial lumantar sesambungan paraga (Ena, saka kulawarga sing sugih, lan Andrea). Revenge minangka motif liyane ing sejarah, sing diwujudake dening Ena lan ditindakake kanthi tiwas Romawi. Uga ora kekurangan kuciwane katresnan lan plot sing ngapusi.

Nanging, aspek sing paling gawe kaget saka Nada minangka keluhan implisit kanggo penyalahgunaan rumah tangga sing dialami Gloria. Ya, kaya kedadeyan ing pirang-pirang kasus nyata - dheweke mbabarake komplikasine anggota kulawarga liyane sing dibutuhake, amarga Juan mung golek alesan kanggo nyerang dheweke amarga ana masalah.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Deskripsi novel sing apik banget. Aku seneng format kaca iki amarga uga nyritakake crita panganggit.
    - Gustavo Woltmann.