Ora ana sing ngerti sapa-sapa

Frasa dening Juan Bonilla

Frasa dening Juan Bonilla

Ing taun 1996, Ediciones B diterbitake Ora ana sing ngerti sapa-sapa, novel kapindho dening panulis Spanyol, wartawan lan penerjemah Juan Bonilla. Telung taun sabanjure, judhul kasebut dijupuk menyang bioskop kanthi arahan Mateo Gil kanthi pemain sing dipimpin dening Eduardo Noriega, Jordi Mollá lan Paz Vega. Mengko, Seix Barral ngluncurake versi anyar buku kanthi jeneng kasebut ora ana sing nglawan sapa-sapa (2021).

Novel, ing tembung kang nitahake, minangka upeti kanggo kutha Seville. Protagonis crita yaiku Simón Cárdenas, mahasiswa universitas enom sing ngabdiake awake dhewe kanggo ngrampungake teka-teki silang ing koran Seville kanggo golek rezeki. Pendekatan awal sing ketoke hambar iki ndhelikake dinamis - rada kelakon amarga kekurangan tandha wacan - lan sing nyenengake banget.

Analisis lan ringkesan saka Ora ana sing ngerti sapa-sapa

Konteks lan pendekatan wiwitan

Bonilla nyelehake crita kasebut ing Seville, seminggu sadurunge pameran Minggu Suci 1997.. Wigati dimangerteni manawa penulis saka Cádiz nerbitake novel kasebut ing taun 1996, mula, setelan kasebut ngarepake sawetara konstruksi sing katon ing mangsa ngarep. Contone, metro ing kutha kasebut, sanajan sistem rel kutha diresmikake tanggal 2 April 2009.

Paraga utama ing novel yaiku Simon Cardenas, mahasiswa universitas Filologi ing Universitas Seville sing sampeyan pengin dadi penulis. Nanging, sing aspiration proyek pisanan khayalan, wiwit kudu mapan nggawe teka-teki silang ing koran panggonan kanggo nyonggo. Kajaba iku, dheweke nduweni latar mburi pendidikan sing apik lan nduweni hubungan sing stabil karo pacare.

Ngembangake

Protagonis nuduhake flat karo Javierlanang sing lemu dijuluki "kodok" amarga ana cacat ing tenggorokan sing ndadekake muni kaya swarane amfibi. Semono uga mitrane Simon pinter banget, dheweke seneng nuduhake humor ireng lan sarkasme sing nyengat. Iki mbokmenawa cara sing paling apik kanggo dheweke ngatasi kekurangan fisik.

Pakaryan sing wewatesan karo frustasi lan urip sing kebak monotoni ndadekake Cárdenas dadi wong sing ora marem. Nanging, urip saben dina anodyne ends karo rawuh saka pesen aneh ing mesin panjawab. Layang kasebut nuduhake marang paraga utama yaiku kudu kalebu tembung "harlequins" ing teka-teki silang sabanjuré.

Ancaman lan serangan

Simon mangu-mangu ing panjaluk sing aneh, nanging pelamar ora njupuk dawa kanggo miwiti ancaman disguised kanggo sing cedhak protagonis (sedulur, pacar, konco sak kamar). Akibate, rasa wedi ana ing pikiran Cárdenas ...

Ora suwe sawise publikasi teka-teki silang kanthi tembung "harlequines", kedadeyan sing nggegirisi wiwit kedadeyan ing Seville.. Antarane kedadeyan sing nggegirisi iki yaiku serangan kanthi gas asphyxiating ing stasiun sepur, nyebabake akeh tiwas lan ciloko. Ing wektu iku protagonis nyadari yen dheweke wis kacemplungake marang kekarepane ing plot sing nggegirisi.

Kanggo nggawe prakara Samsaya Awon, kutha overflows karo setya lan turis ing wengi Minggu Suci.

Persamaan lan beda antarane buku lan film

Teks lan film fitur pas karo inti plot: wektu menet lan Simón kudu ngatasi identitas sabab saka serangan. Yen ora, akeh wong sing bisa mati, diwiwiti saka awake dhewe. Nalika tumindak kasebut terus maju, protagonis ngrasa luwih susah amarga ora ngerti sapa sing kudu dipercaya lan bobote gedhe banget saben keputusane.

Ing tangan liyane, nalika wayang iku a thriller tumindak, buku luwih saka thriller psikologis. Akibate, novel sing ditulis luwih introspeksi, padhet, kebak monolog lan luwih alon dibandhingake karo film fitur. Kontras liyane sing penting yaiku wektu: prosa ditindakake ing dina sadurunge Minggu Suci nalika film kasebut ditindakake ing tengah minggu suci.

Babagan penulis, Juan Bonilla

John Bonilla

John Bonilla

Juan Bonilla lair ing Jerez de la Frontera, Cádiz, Spanyol, tanggal 11 Agustus 1966. Perlu dicathet menawa dheweke ora tau gelem ngomong babagan awake dhewe nalika diwawancarai. Mulane, ora akeh data biografi sing diterbitake babagan penulis. Kajaba iku, sok-sok dheweke wis ngungkapake yen dheweke minangka nom-noman sing kasengsem ing pengarang saliyane sing sinau ing SD lan SMA.

Mangkene, wiwit remaja dheweke "ngremen ing" penulis kayata Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov, Fernando Pessoa, Charles Bukowski, Herman Hesse utawa Martín Vigil, antara liya. Mesthine, rasa penasaran Bonilla sing enom marang panulis saka garis lintang liya ora ngalangi dheweke njelajah kanthi jero surat-surat saka sawetara panulis Spanyol sing paling pinunjul ing abad kaping XNUMX lan XNUMX. Ing antarane:

  • Benito Perez Galdos;
  • Miguel de Unamuno;
  • Juan Ramon Jimenez;
  • Damaso Alonso;
  • Gustavo Suarez;
  • Francisco Ambang;
  • Agustin Garcia Calvo.

Karir sastra

Juan Bonilla duwe gelar Jurnalisme (dheweke entuk gelar ing Barcelona). Sajrone 28 taun karir sastra, penulis Iberia wis nerbitake enem buku crita cekak, pitung novel lan pitung novel. latihan. Kajaba iku, wong saka Jerez wis ngadeg metu minangka editor lan translator. Ing aspek pungkasan iki, dheweke wis nerjemahake kapribaden kayata JM Coetzee, Alfred E. Housman, utawa TS Eliot, lan liya-liyane.

Kajaba iku, Bonilla wis diterangake minangka penyair eksistensial, ironis kanthi rasa humor sing apik. Ciri-ciri kasebut ing ndhuwur bisa dirasakake ing enem buku geguritan sing nduweni tanda tangan nganti saiki. Saiki, panulis Spanyol dadi koordinator majalah kasebut Zut, uga kolaborator biasa ing Budaya kasebut de El Mundo lan saka portal nyathet.

Narasi Juan Bonilla

Fitur pisanan Bonilla, Sing mateni lampune (1994), minangka teks crita sing dipuji dening para kritikus lan masarakat. Sukses kasebut diterusake karo novel-novel kasebut Ora ana sing ngerti sapa-sapa (1996), pangeran nubian (2003) lan Dilarang mlebu tanpa celonone. Sing terakhir menang Hadiah Novel Mario Vargas Llosa Biennial lan dipilih dening Esquire minangka salah siji saka sepuluh buku ing 2010s.

Gegayutan karo motivasi sastra saiki, Bonilla nyatakake ing ngisor iki ing wawancara karo Carlos Chávez lan Almudena Zapatero ing 2011:

“Sawijining sastra kang bisa gawe geger utawa asil sosial tartamtu yaiku sastra remaja. Nanging iki sing paling berorientasi. Ing pangertèn iki sastra pemuda Penting banget: mulane akeh sastra jinis iki ditulis saiki, nanging meh kabeh miturut pedoman sing diusulake dening sing ngrancang saka ndhuwur. Ana sing ngomong apa sing dibutuhake bocah-bocah lan ditulis. Nganti wayahe ana kedadeyan sing nglawan desain kasebut lan banjur nglarang".


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.