Octavio Paz. 6 puisi kanggo ngelingi dheweke nalika mengeti sedane

Octavio Sun tilar donya dina kaya dina iki saka 1998 en Coyoacán, Meksiko, negara asale. Salah siji saka pujangga Amerika Latin paling misuwur lan dikenal, iku uga a esai gedhe. Dheweke diwenehake Hadiah Nobel ing Sastra en 1990. Ing memori dheweke aku pulih 6 geguritan saka karyane sing akeh lan beda-beda sing akeh koleksi puisi lan buku karangan.


Octavio Sun

Ing wiwitan 30-an diterbitake kang geguritan pisanan ing majalah Mangetan. Lan mengko uga bakal ngarahake sawetara kaya Workshop o Putra Prodigal, wis umur 40an. Kunjungi Spanyol, dheweke nangani para intelektual republik lan Pablo Neruda, sing pengaruhe gedhe ing pakaryane. Saiki ana ing dasawarsa taun 50an nalika dheweke nerbitake 4 judhul penting: Parole, Labyrinth saka Kasepen, Elang utawa srengenge?lan Gandhewa lan lir. Lan ing antarane buku esai sing penting, kanggo menehi conto, Quadrivium, Toponemes, Lulus ing langit o Geni kaping pindho. ing 1981 nampa ing Hadiah Cervantes.

6 geguritan

Sonnet III

Saka bungahe langit sing ijo
lampu sampeyan pulih yen rembulan ilang
amarga cahyane dhewe kelingan
rambut lan musim gugur ing rambutmu.

Angin ngombe angin nalika rame,
mindhah godhong lan udan ijo
udan pundhak, gigitan mburi
lan nguculi sampeyan lan ngobong lan ngasilake yelo.

Loro kapal kanthi layar sing ora diluncurake
dhadhane loro. Punggung sampeyan minangka torrent.
Wetengku minangka kebon sing bensin.

Ing gulu sampeyan wis tiba: srengenge lan kabut.
Ing sangisore langit remaja sing ijo
awak sampeyan menehi jumlah katresnan.

***

Antarane arep lan tetep

Antarane ninggalake lan tetep ora mangu-mangu dina iki,
tresna karo transparansi.
Sorene bunder wis teluk:
ing gerakan sing isih ana, jagad iki nggegirisi.
Kabeh katon lan kabeh angel ditemokake,
kabeh cedhak lan kabeh ora bisa disentuh.
Kertas, buku, gelas, potlot
padha ngaso ing ayang jenenge.
Beat wektu sing mbaleni ing kuilku
padha getih wangkal padha getih.
Cahya nggawe tembok ora peduli
téater bayangan spektral.
Ing tengah mripat, aku nemokake dhewe;
Dheweke ora nyawang aku, aku nyawang mripatku
Cepet ngilang. Tanpa obah,
Aku tetep banjur lunga: Aku ngaso.

***

Mripatmu

Mripatmu minangka tanah air
saka bledhek lan luh,
ngomong bisu,
badai tanpa angin,
segara tanpa ombak, manuk sing dikunjara,
kéwan emas sing ora aktif,
topa duraka kayektene,
musim gugur ing glade alas
ing endi cahya nyanyi ing pundhak
saka wit lan godhonge kabeh ana manuk,
pantai esuk mau
golek mripat konstelasi,
kranjang saka woh-wohan geni,
ngapusi sing feed,
cermin ing jagad iki,
lawang saka njaba,
pulsation segara tenang ing awan,
kedip-kedip absolut, gurun.

***

Coretan

Kanthi gumpalan batu bara
nganggo kapur sing rusak lan potlot abang
nggambar jeneng sampeyan
jeneng cangkemmu
tandha sikilmu
ing tembok ora ana wong

Ing lawang sing pareng
ukir jeneng awakmu
nganti pisau cukur
getih
lan bengok watu kasebut
lan tembok ambegan kaya dodo

***

Meneng

Uga latar musik
cathetan sprouts
yen nalika kedher tuwuh banjur thins
nganti musik liyane dadi bisu,
sumber saka ngisor kasepen
kasepen liyane, menara landhep, pedhang,
lan mundhak lan tuwuh lan nundha kita
lan nalika munggah, dheweke tiba
kenangan, pangarep-arep,
goroh cilik lan gedhe-gedhe,
lan kita pengin njerit lan ing tenggorokan
tangisane entek:
kita mili menyang kasepen
ing endi bisu bisu.

***

Awak loro

Rong awak adhep-adhepan
kadang iku ombak loro
lan wengi iku samodra.

Rong awak adhep-adhepan
kadhang kala watu loro
lan wengi ara-ara samun.

Rong awak adhep-adhepan
dheweke kadang oyot
ing wengi disambung.

Rong awak adhep-adhepan
dheweke kadang cukur
lan wengi petir.

Rong awak adhep-adhepan
lagi loro lintang sing tiba
Ing langit kosong


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.