Gerakan Sastra

Miguel de Cervantes lan Renaissance.

Miguel de Cervantes lan Renaissance.

Sajrone sejarah, gerakan sastra beda wis diadegake ing jagad surat. Saben wong duwe wektu, nyintesis telusuran lan kepinginan kamanungsan. Uga wedi lan wedi banget. Sawise kabeh, seni mesthi dienggo minangka refleksi kasunyatan.

Akeh gerakan sing mandhiri. Dheweke duwe dokumen dhasar lan manifesto sing menehi motivasi, tujuan lan kabutuhan. Ing umume kasus, judhul kasebut nanggepi kajian sejarah sing ora mung kalebu literatur utawa seni.

Periode Klasik: moderat

Kabeh diwiwiti ing Yunani lan banjur nyebar menyang Roma. Mesthi wae iki tampilan Eurosentris. Klasikisme kalebu abad kaping XNUMX SM. C. nganti V d. C. Keseimbangan lan harmoni minangka nilai utama. Panulis peduli karo sing nonton. Nglipur minangka salah sawijining motivasi. Nanging uga ngluhurake jiwa.

The Iliad Homer lan Prabu Oedipus saka Sophocle minangka loro lambang wektu iki. Siji cara utawa cara liya, sajrone pirang-pirang taun, sastra mesthi bali menyang penulis kasebut. Kajaba iku, "struktur Aristotelian" terus dadi paradigma sing hebat nalika crita. Konsep sing wiwit digawe bioskop ing pungkasan abad kaping XNUMX negesake maneh kesahihane.

Abad Pertengahan: peteng?

Kaendahan mandheg dadi penting. Kabeh wiwit ngubengi Gusti Allah ... uga, luwih wedi marang dheweke. Periode sing kontroversial amarga dawa. Kasedhiya wiwit tiba Kekaisaran Romawi Kulon nganti tekane Columbus ing Amerika. Iki cocog kanthi kronologis karo jatuhnya Kekaisaran Bizantium lan panemuan pers mesin cetak.

Panulis abad pertengahan, umume, ngrampungake fungsi didaktis. "Pakaryanipun" yaiku ningkatake standar moral lan supaya masarakat ngerti aturan sosial sing kudu diwenehake. Akeh karya sing slamet amarga transmisi oral, sing nambah derajat ketidakadilan ing analisis periode iki. Sanajan mangkono, potongan-potongan dhasar tekan saiki. Ing Sing saka Cid sandi iku buktine.

Lair maneh (kamanungsan)

Bali cahya. Akeh sing nemtokake apa sing kedadeyan ing pirang-pirang Eropa ing abad kaping XNUMX lan XNUMX kanthi ukara iki. Vindikasi kanggo gerakan klasik sing ditindakake ing Yunani Kuno. Minangka salah sawijining momen seni sing paling apik ing sejarah manungsa. Lan sanajan seni visual lan arsitektur memonopoli kabeh lampu sorot, literatur minangka aspek sing ora bisa diabaikan.

Alam dadi panggung utama. Padha karo tampilan filsafat sing anyar, nanging saiki dingerteni minangka unsur kekristenan. Iki dina Leonardo Da Vinci lan Michelangelo. Sing terakhir, sawijining pujangga sing misuwur, uga kalebu facet sing kondhang minangka pelukis lan pematung. Shakespeare, Machiavelli lan Luther uga katon ing adegan kasebut. Padha karo karya sing paling penting ing Castilian: Don Quijote dening Cervantes.

Muat ulang barok

Baroque katon nyuda normalitas sing nyata nalika jaman Renaissance. Kuat ing abad kaping pitulas, nalika njaga semangat klasikisme, swara protes nyebabake narasi sing luwih rumit ing sastra. Yen ora mung diwenehi perhatian ing formulir kasebut. Pilihan topik sing bakal dibahas yaiku prekara sing penting

Crita-crita Chivalric diterusake, uga ora nate crita babagan pastoral lan picaresque. Sawetara gerakan sadhar digawe ing njero dheweke, akeh sing saling bertentangan. Kaya kedadeyan ing Spanyol karo Culteranismo, diwakili dening Luis de Góngora y Argote lan Conceptualismo, sing duwe exponent paling gedhe ing Francisco de Quevedo.

Neoklasik: revisi anyar babagan regane biasane

Sajrone pirang-pirang abad, manungsa wis maju kanthi cepet. Iki ditampilake kanthi sampurna ing seni: "jaman sing luwih modern", rasa ora setuju lan pangowahan katon luwih cepet. LIsi ulang Baroque nemokake respon sing meh langsung karo Neoklasik. Wangsulan sing liyane babagan sing diusulake wong Yunani lan Roma.

Sajrone abad kaping XNUMX, surat mbalekake tujuan moralisasi, sanajan wektu iki fokus marang nalar. Formulir kasebut isih penting, nanging tujuwane yaiku nggayuh komunikasi sing bersih, jelas lan sederhana. Ornamen sing akeh banget ditinggalake. Kaendahan Goethe's minangka salah sawijining bagean paling representatif kanggo periode iki.

Romantisisme lan seni ngimpi

Sajrone pérangan pisanan abad kaping XNUMX, kapitalisme lan pragmatisme wiwit muncul minangka paradigma saiki. Sastra durung nuduhake semangat sadurunge panorama iki lan nanggapi kanthi tuwuh Romantisisme. Pertahanan kebebasan individu minangka salah sawijining mesin utama tren iki. Uga vindikasi subyektifisme, fantasi lan karukunan.

Laporan jurnalistik pertama dikembangake ora mung karo visi informatif utawa nalika protes muncul. Iki uga katon minangka wujud manifestasi seni. Dhaptar jeneng wiwit jaman iki akeh banget kaya heterogen: Mary Shelley, Bram Stoker, Edgar Allan Poe, Gustavo Adolfo Bécquer lan liya-liyane dawa banget.

Realisme

"Pemerintahan" romantisme ora suwe. Ing abad kesembilan belas sing padha, dheweke nemoni oposisi ing Realisme. Ora duwe subyektifisme maneh, ora ana karukunan maneh. Analisis kasunyatan lan pengalaman manungsa kolektif ngisi adegan kasebut. Perasaan lan kebutuhan kanggo uwal bakal dilalekake.

Madame Bovary Gustave Flaubert makili ing non plus ultra periode iki. Novel sing, saliyane dadi kontroversial, pancen revolusioner. Jeneng kaya Alexandre Dumas lan Henry James, lan liya-liyane, uga misuwur.

Modernisme

Rubén Darío lan Modernisme.

Rubén Darío lan Modernisme.

"Jaman modern" pungkasane teka. Ing wiwitan abad kaping XNUMX, sawise angin gedhe gerakan lan gerakan kontra sing muncul sajrone abad sadurunge, modernisme sastra nuwuhake sawetara wektu kepungkur. Katresnan lan erotis njupuk alih adegan kasebut. Ngidini wektu bisa maneh.

Lirik Amerika Latin saiki wis diwasa. Sing asale saka Spanyol ora mung ditiru, nanging uga diajokake. Supaya referensi gedhe saka lirik jaman iki lair ing tengah-tengah bawana sing mesthi ngaku orisinalitas. Kita ngomong babagan Nikaragua Ruben Dario lan bagean dhasar: Azul.

El Avant - Garde

Franz Kafka lan Avant-garde.

"Kabeh nglawan jagad iki." Mungkin ukara iki rada gedhe, nanging avant-gardes artistik lair kanggo ngrampungake kabeh perkara sadurunge. Dheweke uga bakal takon babagan nilai akademikisme. Iki minangka periode sing ora puas banget ing endi klaim utama fokus ing kebebasan ekspresi.

Lair sejajar karo modernisme, lan isthmus sing padha sing nggawe rem kanggo "kontemporer" (Perang Dunia II) meksa supaya relevan dikaji maneh. Jeneng kanthi macem-macem determinan ing sejarah huruf katon ing antarane para eksponen. Papat conto:

  • André Breton.
  • Julio Cortazar.
  • Franz Kafka.
  • Ernest Hemingway

Era "Pos"

Nganti tartamtu, iki minangka periode sing kita lakoni. Kita ngomong babagan postmodernisme, uga post-avant-garde. Sajrone kalorone, gerakan penting liyane akeh ing sejarah pustaka. Utamane penting kanggo huruf Amerika Latin, realisme magis, karo Gabriel García Márquez minangka salah sawijining referensi paling gedhe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)