Novel ireng

Novel ireng.

Novel ireng.

"Novel jagad kriminal profesional", kanthi ukara kasebut Raymond Chandler nemtokake novel kriminal ing esai kasebut Seni mateni sing gampang (1950). Akeh sing nganggep variasi saka crita detektif "klasik" utawa Inggris. Kanggo wong liya, mung "sinonim" sing digawe kanggo ngenali literatur sing dibintangi para detektif utawa penyidik ​​ing ngendi rajapati kudu dirampungake.

Ora mesthi ditampa kanthi apik dening para kritikus utawa pamaca "pendhidhikan" wiwit muncul sajrone dasawarsa kaping telu ing abad kaping-XNUMX. Sanajan wong liya Sejarawan nuduhake asal usul subgenre iki ing taun 1841, kanthi diterbitake Kadurjanan ing dalan mayat de Edgar Allan Poe. Ing kasus apa wae, novel angkara kasebut mesthi ndhaptar jumlah penjualan sing apik banget.

Sadurunge lan sawise Topeng Ireng

Wong-wong sing nganggep novel kriminal minangka sawijining genre dibedakake karo narasi detektif Inggris, nuduhake taun 1920 minangka titik wiwitane. Thanks kanggo dhasar majalah kasebut Topeng Ireng ing Amerika Serikat Iki kiriman pulp kebak crita kanthi macem-macem gaya lan tema, cocog kanggo panulis crita detektif sing anyar.

Jenis kelamin sing padha? Bedane novel kriminal lan kriminal

Jeneng kaya Arthur Conan Doyle lan Agatha Christie, mbantu mbentuk novel kriminal (preduli manawa diklasifikasikake minangka panulis gaya iki). Ing pangertene iki (tanpa urutan hirarkis) sawetara aspek sing mbedakake antarane rong klompok kasebut ing ngisor iki. Faktor asring dikutip kanggo ndhukung posisi "separatis".

Setting

Christie Agatha.

Christie Agatha.

Ing akeh kasus, Novel Inggris disetel ing setelan borjuis lan bangsawan. Ing konteks ing endi bangsawan duwe bobot tartamtu ing sawetara plot kasebut. Kosok baline, ing crita ireng tumindak kasebut ditindakake ing lingkungan sing terpinggir.

Lokasi

Panulis Amerika sing bisa ngilangi gaya klasik menehi katrangan hiper-realistis. Sampeyan bisa ngerti kanthi rinci sawetara tetanggan ing Los Angeles utawa New York kanthi maca crita kasebut. Dheweke malah bisa menehi informasi sing ora dingerteni ing papan liya ing kutha sing padha. Beda karo alur cerita Inggris, ing endi lokasi sing asale minangka set sederhana.

Nalika bisa uga duwe wigati tartamtu ing wektu tartamtu, biasane mung kahanan. Contone: Pati ing Kali Nildening Agatha Christie.

Pribadi

Ing novel kriminal, wates antarane sing apik lan sing ala pancen nyebar, meh ora ana. Protagonis (penyidik ​​sing ora mesthi dadi detektif kanthi perdagangan) nglanggar aturan kanggo ngrampungake kasus kasebut lan tanpa nglirwakake bathi pribadi.

Semono uga, para antagonis bisa luhur lan apikan. Banjur, aspek moral babar blas miturut keputusan saka pamaca. Saben wong mutusake - lan mbenerake kanthi subyektif - kepiye carane ngerteni individu ing crita kasebut. Kosok baline, karakter Inggris ora bisa dipisahake antara "apik lan ala", tanpa ambigu.

Kritik sosial

Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe.

Novel kriminal muncul nalika dina sawise perang. Uga ing lingkungan sing kondhisi dening Depresi Gedhe. Mangkono, realisme karakteristik ing pirang-pirang akun kasebut minangka kritik sosial. Katon tanpa hiasan lan ora manis babagan krisis sing nyebar ing Amerika.

Kapitalisme nampa bagéyan sing apik. Sanajan tanpa ngganggu tujuan utama, yaiku nyritakake crita sing nyenengake kanthi tumindak lan panganiaya. Mula, nggambarake istirahat kanthi gaya "klasik" narasi alon sing menehi pembaca cukup wektu kanggo "ngunyah" kabeh rincian.

Kadurjanan: anekdot

Andreu Martín, novelis Spanyol misuwur ing fiksi ireng, sing nggunakake istilah iki kanggo nuduhake pentinge kejahatan sing diceritakake ing crita-crita genre iki. Dheweke ora liya minangka alesan, lawang kanggo nyekel kasunyatan lan para pamiarsa nemokake utawa nganggep yen dheweke urip ing masarakat wong sing apik.

Luwih kaya "dunia nyata"

Lingkungan novel kriminal biasane nuduhake penyakit manungsa saben dina. Mula, korupsi, pamrih lan barbarisme pancen paling unggul. Kajaba iku, motivasi para penjahat mesthi manut kekirangan manungsa, yaiku dosa.

Patut wewayangane jiwa manungsa dijaluk: lara, nesu, dendam, keluwen kekuwatan, individualisme, hawa nepsu… Iki dudu goleki barang sing luwih dhuwur. Ora ana ruang kanggo spekulasi jinis "pungkasane mbenerake tegese." Nanging iki minangka prinsip sing ditrapake para protagonis kanggo njaluk kebenaran lan tumindak adil.

Antihero pertama

Antihero minangka konsep sing modis banget saiki amarga bioskop. Karakter sing mupangate ora bisa bener politik. Nanging dawa sadurunge Deadpool dadi referensi, "novelis kulit ireng" wis milih dalan kasebut.

Bentenane karo detektif "klasik" kayata Sherlock Holmes utawa Hercules Puirot sing misuwur., paraga utama novel kriminal minangka paraga frustasi. Amarga alasan iki, dheweke ora ngandel karo sistem kasebut (dheweke nglawan nalika duwe kesempatan) lan cenderung njupuk keadilan kanthi mandhiri.

The indispensable

Kanggo ngerti asal usul novel kriminal, Ana telung penulis sing reviewe penting. Sing pertama yaiku Carroll John Daly. Dianggep bapak jinis fiksi sastra iki. Dashiell Hammet lan Raymond Chandler minangka pasangan jeneng liyane.

Detektif

Sing pertama yaiku pencipta Sam Spade. Detektif fiksi sing popularitas saya rame amarga film lan wis suwe saya misuwur ing Amerika tinimbang Sherlock Holmes. Humpry Bogart nggawe dheweke dadi adaptasi saka novel homonim, Falcon Maltese. Saliyane, Chandler nilar jeneng Philip Marlowe kanggo keturunan.

Jenis kelamin saiki lan sehat

Stieg Larsson.

Stieg Larsson.

Novel kriminal kasebut ana ing doldrum ing pertengahan abad rong puloh. Crita detektif - karo James Bond ing pucuk utama - nyolong bagean sing apik. Kajaba iku, ing wektu iku dianggep literatur "angka loro", dirancang mung kanggo nyenengake para pekerja. Kanggo luwih inri, majalah kasebut Topeng Ireng Dheweke ngilang.

Nanging, milenium anyar kasebut muncul jeneng anyar. Sanajan wis tilar donya kanthi seda, dheweke menehi pandangan babagan genre Eropa. Mesthi wae, iku dudu sing pertama, nanging iki sing paling lambang ing dekade kepungkur. Babagan Stieg Larsson lan saga Milenium. Ana akeh penulis aktif liyane sing nggawe plot anyar, cukup kanggo nyawisake teks eksklusif kanggo dheweke.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)