Novela Negra, ukuran abu-abu sing amba.

Saka Sherlock Holmes nganti Lisbeth Salander: Novel kriminal berkembang.

Saka Sherlock Holmes nganti Lisbeth Salander: Novel kriminal berkembang.

Novel kriminal muncul kanthi Edgar Allan Poe lan kurator Auguste Dupin ing lurung-lurung ing Paris karo buku crita kanthi judhul Kadurjanan ing dalan mayat. Wiwit kuwi novel kriminal wis berkembang, wis nggawe macem-macem, lokal, feminisme, radikal lan malah dadi teror. Dadi pamiarsa novel kriminal sing paling seneng banget ora seneng karo kabeh gaya.

Apa mungkin Miss Marple, Philip Marlowe, Pepe Carvalho, Lisbeth Salander lan pasangan pengawal sipil Vila lan Chamorro kabeh kalebu jinis kelamin sing padha? Yaiku. Genre sing padha, gaya sing beda banget.

Kanggo sing murni: Novel Klasik.

Novel Amerika wiwit 50-an lan 60-an karo detektif lanang, wong lanang sing angel dipukul dening wanita, wanita ayu lan kejem sing nyiksa protagonis lan lingkungan ing ambane kutha gedhe. Kanthi Sam Spade dening Dashiell Hammett lan Philippe Marlowe dening Raymond Chandler minangka pedhang pisanan, utawa uga Pepe Carvalho kita dening Manuel Vázquez Montalbán, saiki dheweke gabung karo grup Strike Cormoran, dening Roberth Galbraith sing ora liya yaiku jeneng samaran anyar Joanne Rowling sing misuwur kabeh kaya JK Rowling.

Kanggo sampeyan sing adaptasi karo jaman tanpa ngilangi tradhisi: Novel Ireng Modern.

Ora mung kurang, rejuvenasi jender kasebut, karo detektif lanang utawa wadon sing kerja dhewe utawa ing perusahaan, nanging kanthi nyiksa lan dipasang ing jagad ngisor utawa ing jagad sing entuk mewah lan rusak lan ngrusak. dhuwit. adhedhasar nglanggar undang-undang lan ngajeni manungsa liya, kita nggawe akeh novel saiki. Salah sawijining cikal bakal detektif wanita ing novel kriminal yaiku Sue Grafton karo detektif Kinsey Milhorne. Ing Spanyol, tanpa mangu-mangu, sing pertama nggawa novel kejahatan Amerika menyang wilayah kita kanthi tangan detektif, yaiku Alicia Giménez Barlett karo Petra Delicado. Conto liyane saka novel iki kanthi pukulan gedhe yaiku Víctor del Árbol utawa Leonardo Padura karo polisi sing mati martir, Mario Conde

Kanggo klasik: novel intrik Inggris.

Pembunuhan kanthi getih sithik lan ditanggulangi kanthi siji-sijine intelijen lan licik penyidik, sing dipasang ing bingkai sing apik, minangka referensi utamane Agatha Christie, karo Poirot, Miss Marple utawa Tommy lan Tuppence lan, saiki, conto paling apik Dheweke dikenal minangka Lady of Crime: Donna Leon lan komisarise Brunetti, ing Venesia sing ora ana bandhingane.

Kanggo wong sing nyinaoni pikiran manungsa sing bengkong: Novel Nordic.

Novel kriminal Nordik urip ing wektu sing paling nyenengake. Lair ing taun 60-an kanthi tangane Sjöwall lan Wahlöö lan inspektur Martin Beck, ledakan Henning Mankel karo Inspektur Walander lan sukses internasional Stieg Larson karo Lisbeth Salander, saiki diwakili para penulis kayata Jo Nesbro, Camila Lackberg lan luwih akeh maneh, amarga wilayah kasebut minangka produktif banget ing jinis novel iki.

Pembunuhan kasar lan deskripsi eksplisit, lingkungan sing peteng disenengi karo iklim lan lanskap ing wilayah kasebut, sawetara emosi utawa emosi ekstrem, lan detektif lanang lan wadon kanthi nyiksa minangka ciri khas subgenre iki.

Kanggo pengecer: Novel Detektif.

Iki minangka fokus utamane ing metode riset. Tim polisi kanthi profil sing beda, kalebu hakim lan forensik sing nyelidiki tindak pidana. Iki minangka jinis sing paling digawa menyang layar, sing menehi inspirasi kaya seri CSI. Patricia Corwell utawa Arthur Connan Doyle minangka conto novel kriminal jinis iki sing dadi kunci investigasi.

Ing Spanyol, Esteban Navarro, pulisi pensiunan, minangka conto paling apik ing jinis iki. Ing novel-novel kasebut, kita bisa ngeterake awake dhewe ing kantor polisi lan saben dinane polisi: kolaborasi karo penjaga sipil, laporan, pernyataan ... nggawe novel.

Kanggo penyayang budaya oriental: Novel Jepang.

Perlu diatasi kanthi kapisah amarga, sanajan ora dingerteni ing Spanyol, sanajan ana edhisi novel kriminal Getafe sing didedikake, dheweke duwe fitur sing unik.

  • Kurang impulsif karakter: Kadhemen lan ngetung, ora nate tumindak dadi tawanan emosi, mesthi istirahat lan adhem.
  • Ing latar novel Jepang, teknologi ana ing endi-endi.

Iki nuduhake rasa kasar karo novel rebut Amerika klasik, kebak squalor lan ora duwe pengarep-arep.

Minangka narasumber novel kejahatan Jepang, kita bisa nyebut saka klasik kayata Seishi Yokomizo, Haruki Murakami utawa Yukio Mishima kanggo penulis saiki kayata Natsuo Kirino, Masako Tokawa, Miysuyo Kakuta.

Novel kriminal Jepang mbabarake kekejeman jagad Tokyo.

Novel kriminal Jepang mbabarake kekejeman jagad Tokyo.

Kanggo sampeyan sing nyembah Window Indiscrete: Domestik Noir.

Iki minangka novel intrik sing nylametake pembunuh berantai, psikopat radikal lan rekreasi kekerasan. Kadurjanan ana ing omah, ing kulawarga, sing nggawe dheweke luwih nyenengake. Dheweke njelajah sisi emosional para pembunuh, motivasi kanggo mateni wong biasa, para protagonis njelajah lan nganalisa masalah pribadi lan mlebu ing jagad kriminal lan korban, motif lan penderitaan. Biasane, penyidik ​​dudu profesional. Dheweke minangka eksponen kanggo jinis iki Steve (SJ) Watson, Roger Jon Ellory. Ing Spanyol, Clara Tíscar, Lorena Franco lan María José Moreno minangka conto sing apik.

Ing njero Noir Domestik ana Grip Lit (literatur sensitif psikologis gripping), kanthi nada emosi sing luwih emosional, ing sawetara kasus cedhak karo novel romantis lan karo panulis sing nulis babagan wanita: Gillian Flynn karo Lost utawa Paula Hawkings karo The Girl on the Train minangka perwakilan internasional paling akeh.

Kanggo kita sing seneng mangan: Gastronomic Noir.

Kita ora bisa mandheg ngrujuk jinis sing digawe ing omah, dening koki lan direktur inovasi favorit ing Arzak, Xabier Gutiérrez, kanthi trilogi El Aroma del Crimen. Noir Gastronomic ora mung tegese menehi sentuhan pawon novel pidana kaya sing ditindakake Stanley Gardner karo pengacara gastronomi sing ora bisa dilalekake, Perry Mason, nanging novel-novel kasebut ana ing jagad kuliner.

Aku ora ngerti manawa kabeh mau ana, nanging apa sing bisa dakkandhani manawa kabeh sing ana.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.