N maling Muñoz. Wawancara karo penulis The Silently Battles

Fotografi: Nbers Muñoz, file penulis omah penerbitan Edhasa.

N maling Munoz, Valladolid lan perawat kanthi profesi, mesthi ana gandhengane karo sastra, minangka panulis crita, kolumnis utawa kolaborator ing majalah sastra. Kanthi Peperangan sing dibungkem wis nggawe kabisat menyang novel. Matur nuwun sanget wektu, kabecikan lan pengabdian kanggo wawancara iki ing ngendi dheweke ngobrol babagan dheweke lan akeh topik liyane.

N maling Munoz - Wawancara

  • Saiki KASUSUSTRAN: Novel sampeyan judhul Peperangan sing dibungkem. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

DAFTAR PUSTAKA: Ana sing anekdot babagan judhul. Daniel Fernández, editor Edhasa, menehi komentar marang Penelope Acero, editorku, yen kenapa kita ora ngganti Peperangan sing bisu, sing luwih apik, lan kalorone kita nolak amarga pancen ngowahi makna. Dheweke ora perang sing dikepungake kanthi bisu (sing uga ana), nanging perang sing dibungkem amarga sawetara sebab. Lan iku inti saka novel. 

Ing tangan siji, ana sing perang internal yen ing kahanan ekstrem dheweke gelut lan ora dietung. Aku yakin (lan aku nuduhake kanthi cara iki) manawa manungsa bisa duwe sing paling apik lan paling ala yen kaslametane diperes. 

Lan liyane, ana pertempuran sing durung nate diceritakake ing buku sejarah, kaya sing ana ing novelku, sesanti lan pengalaman para wanita sing melu Perang Dunia Pertama. Ora kabeh trenches, gelut tekan saben sudhut. 

Gagasan asli yaiku nulis a pajeg kanggo perawat profesional pisanan sing melu kontes. Nggoleki informasi babagan sing dakkarepake Marie Curie lan partisipasi minangka perawat sukarela lan guru kanggo ahli bedah radiologi. Dheweke sing nuntun pamaca supaya ngerti rumah sakit lapangan lan pengalamane, lan menehi kesan kanggo protagonis sejatine, wanita biasa, perawat, sukarelawan, wanita petani lan uga pelacur. Yaiku a novel paduan suara, mula plot sing beda-beda bisa dadi siji ing paruh kapindho crita.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pertama sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

NM: Aku isih maca dhisik, nanging sing pertama dakeling-eling yaiku saka koleksi Hollister, sing dakwaca kabeh. Saka kana aku menyang Wong lima, Pitu Rahasia, Telung Penyelidik, koleksi saka Kapal layar... Ing pungkasan iki aku kelingan kanthi tresno khusus Putri Scarecrow y Konco kabel

Aku duwe memori pahit saka salah sawijining crita pertama. Aku nulis crita kanggo sekolah, fantasi babagan pamburu sing nembak rusa lan peri alas nggawe pemburu dadi rusa supaya dheweke bisa ngerti karusakan sing ditindakake. Guru takon apa dheweke wis nulungi aku lan aku mangsuli ora. Aku sedina muput ngadhepi rak jas, dihukum amarga ngapusi.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

NM: Bener, Aku ora duwe panulis kepala. Aku maca kabeh subgenre lan angel kaya ngono. Nanging aku bakal ngarani sawetara referensi sandi.

- Ing fantasi, Tolkienmesthi, nanging uga Ende utawa luwih anyar China Miéville

-Fiksi ilmiah, Ursula K. Le Guin lan Margaret Atwood lagi Fantastic. 

—Aroh, aku seneng banget karo panulis Spanyol, David jaso. Banjur klasik, Poe utawa Wong lanang saka Maupassant

- Ing novel sejarah, amine Maalouf, Mika Waltari, Nuh gordon, Toti Martínez de Lezea o Malaekat Irisarri. 

—Novel kontemporer, Sándor Marai, Donna Tarkanggo wong kontemporer sing durung misuwur, nanging sing bakal menehi akeh babagan: Antonio Tocornal

—Mengenai novel kriminal, aku bakal njupuk Stieg Larsson, Dennis Lehane y John sambung

—Lan romantis karo Paulina Simmons y Diana Gabaldon.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

NM: Pitakon sing angel. Aku arep njupuk nostalgia. Aku maca buku-buku saka Anne saka Green Gables nalika remaja lan kala-kala, nalika wuyung, aku maca maneh. Dheweke nggawa aku tenang. Dadi aku tetep Ana Shirley.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

NM: Aku panulis off-road kanthi meksa, amarga yen ora njupuk kauntungan saka papan lan wektu kanggo nulis, aku ora bakal ngrampungake apa-apa. Siji-sijine yaiku aku nandhang tinnitus (aku krungu swara terus-terusan) lan Aku luwih seneng ora nulis meneng amarga aku ora repot. Dadi, aku masang TV, musik, utawa yen ana ing njaba, swara sekitar saka dalan.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

NM: Sejatine kaya pitakon sadurunge, nalika dheweke ninggalake aku lan aku bisa njupuk laptop, ing endi wae lan kapan wae.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

NM: Aku wis ngantisipasi pitakon iki. Aku seneng ganti maca jinis, yen ora bakal bosen maca.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

NM: Aku karo Toletum, de Mireia Gimenez Higón sawise rampung Wungu maneh, saka mitraku Vic echegoyen. Sing pertama yaiku petualangan ing Toledo ing abad kaping 1755 lan sing nomer loro nyritakake kedadeyan kasebut nalika gempa Lisbon taun XNUMX. 

Justo nembe ngrampungake draf pertama novel nomer loro, sing wis ana ing tangan editor, mula aku sawetara dina istirahat nulis, amarga prosese wis kuat.

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye pemandangan penerbitan? 

NM: Aku nembe teka ing jagad iki lan aku ora ngerti apa bisa menehi komentar babagan apa-apa. Kayane ana sejatine aku tawaran warta kasar kanthi brutal lan ora akeh penjualan. Tetep kepengin banget karo novel angel amarga akeh publikasi. Ing tangan liyane, ing masalah pembajakan Iki minangka wabah sing durung dirampungake. Kanthi makarya sing ana gandhengane karo nulis novel sing apik, sayang banget yen ora dianggep regane kanthi bener. 

Aku ngirim naskah tanpa dikarepake, nyatane aku wis rampung nulis novel 540 kaca wis dadi prestasi kanggo aku. Dadi kabeh sing mbesuk pancen apik banget, utamane panemu pamaca sing wis nyengkuyung paraga lan crita kasebut. Aku ora ngganti sing ana ing jagad iki.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

NM: Aku mesthi entuk apa-apa saka saben pengalaman, sanajan sing paling angel. Aku urip saben dina kanthi penyakit, pati lan tragedi. Lan uga kahanan sing paling angel metu crita apik banget. Sampeyan gumantung karo iringan, apa sing sampeyan melu karo wong liya, apa sing sampeyan tampa sumbangan. Kaya sing dakkandhakake ing wiwitan wawancara, saben kita bisa duwe sing paling apik lan sing paling ala, aku mesthi nyoba golek sing apik. 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.