Enid Blyton. Referensi karo kontroversi?

Wong lima

Wong lima

Artikel iki ora saiki amarga Reissues klasik Enid Blyton wis suwe ing toko buku. Kaping pisanan yaiku kompilasi rong volume asli saka pesantren bocah cilik sing paling misuwur kaya bocah-bocah wadon: Menara Malory y Santa Clara. Banjur edhisi anyar koleksi kasebut uga Wong lima.

Aku nyimpen udakara patang utawa limang buku Wong limaSalah sijine ana ing foto kasebut, lan bathi aku sawetara taun kepungkur menehi loro volume sing dakkandhakake. Aku ngonsumsi dheweke ing sawijining mangsa panas, patang puluh taun kepungkur. Nalika semana ana omongan adaptasi teks-teks kasebut menyang jaman politik sing bener saiki. Sing pertama nindakake yaiku Inggris, mesthi wae. Nanging nembe wae aku maca artikel iki. Terus ...

Aku nyoba kuwatir adil lan paling sithik (masalah prinsip lan gatal-gatal tartamtu sing dakalami) nalika ndeleng istilah "bener" lan "politik" ing ukara sing padha. Kajaba iku, koreksi kasebut linguistik, ketik "solusi perumahan", urtikaria nyebabake aku alergi kanthi derajat sing beda. Dadi Aku ati-ati sadurunge ana macem-macem bentuk pirouette utawa basa aku iki.

Aku maca Blyton - utawa komik Tintin (sing uga sawetara mandhiri) - nalika kita ora bener lan basa ora dadi instrumen politik kaya saiki. Aku maca minangka bocah wadon ing taun pitung puluhan lan wolung puluhan, saka kutha La Mancha lan saka sekolah biarawati. Lan ing La Mancha kita wong biasa, kaya terroir.

Buku kaping papat ing seri Santa Clara

Buku kaping papat ing seri Santa Clara

Dadi yen umur sangang, sepuluh utawa sewelas taun, kanthi logis, ana sing maca tanpa pendekatan liya kajaba nggunakake (utawa ora) kanthi seneng maca. Y Aku duwe momen sing paling apik karo jajan roti jahe, wisata sore, ing lacrosse lan sewu siji kekacoan, tumindak jahat lan trik sing digawe para bocah-bocah wadon Inggris Santa Clara lan Torres de Malory. Lan aku ndhelikake ing kabeh guwa-guwa lan nyelidiki kabeh misteri Kirrin sing ngancani Jorge, sedulure lan asune Tim nalika petualangan kasebut.

Aku bakal nambah Aku seneng-seneng karo William Brown saka Richmal Crompton, Blyton Inggris kontemporer liyane. Aku oleh warisan buku saka bapakku lan aku seneng banget. Mengko dheweke menehi luwih akeh. Aku mbayangake manawa saiki Guillermo Brown minangka bocah sing paling ora politik.

Oalah, nyatane ana sing saya tuwa, terus maca lan ngerti manawa misogyny utawa rasisme akeh ing bukune Blyton. Kajaba iku, kualitas literatur mangu-mangu lan mulane dheweke dianggep dadi panulis nomer loro. Uga lair ing abad XIX ing kerajaan Inggris lan koloni ing Inggris Raya. Dheweke tilar donya ing taun 60an adoh saka mentalitas lan visi anyar konsep saiki.

Kanthi tembung liya, sepisan maneh, debat abadi sing ditrapake kanggo panulis apa wae, umpamane, sawetara cacat ing file kasebut terus. Apa gaya lan cara nyritakake pengaruh kasebut ing pikirane bocah-bocah lan para mudha sing banjur diwaca? Aku mung bisa njawab dhewe: ora ana ide. Apa sampeyan bisa nindakake tanpa sadhar? Bisa uga, nanging miturutku bisa uga dudu para pamiarsa, nanging minangka masarakat, kita minangka asil saka apa sing diwaca, urip lan diamati kajaba pendhidhikan lan lingkungan.

Sawetara buku kanak-kanak

Sawetara buku wiwit cilik lan sadurunge remaja

Aku uga maca bukune Blyton dheweke isih adol larang, amarga alam semesta lan desaine duwe urutan. Struktur kasebut klasik lan intine ora diganti, sanajan wis rampung sing diarani "adaptasi", sing liyane "pruning" lan liyane "sensor". Aku mung takon marang aku:

Apa aku seneng-seneng karo critane? Ora diraguhi. Apa sing bisa nambah macaanku? Uga Apa aku duwe masalah konsep salah paham utawa interpretasi? Nggih mboten. Apa aku nembe ngerti kekurangan sastrawan lan pribadi penulis iki? Salah siji.

Aku maca crita saka Lane, saka Andersen utawa sing saka Sedulur sing grimis, sing nganggo sensor kaya serem. Conto sing nggambarake banget: ibuku, guru sekolah dhasar, nalika nedha awan, masang kaset radio kaset crita drama sing kasedhiya sing kasedhiya ing kaset radio. Salah sijine yaiku Jenggot Birudening Perrault. Dramatisasi kasebut apik banget, kanthi aktor apik lan musik sing medeni. Dina iki aku bakal menehi apa-apa kanggo nemokake dheweke ing kana maneh.

Nanging aku ora kurang utawa luwih wedi. Aku uga ora mikir manawa, ing film iki, aku bakal dadi psikopat utawa detektif alkohol (Inspektur Hole, mesthi dadi ...) amarga aku seneng banget karo jinis ireng. Dadi, aku mungkasi kanthi kesederhanaan: konteks sing kudu sampeyan lebokake kabeh. Urip cukup eksplisit nganggo basa, kasunyatan lan gambar. Sing penting yaiku maca, apa wae lan apa wae, nanging waca.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

15 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Dita Delafeather. ngandika

    Aku uga maca The Five lan Santa Clara, lan sejatine yen diwaca saiki, dheweke bisa tlatah kanthi cara liya utawa cara liyane, kaya saiki kita medeni yen komik digawe saka pamburu kewan sing diiringi wong kulit ireng sing masalah diksi Aku ngomong babagan Eustaquio Morcillón), utawa Kapten Thunder mateni Moors, utawa yen ing Tom Sawyer dheweke ireng dadi budak. Lan kuwi? Sejarah ora bisa diowahi, lan novel sing apik, utawa nglipur, ora bakal mandheg kaya ngono, amarga medeni medeni, nuduhake kasunyatan sosial nalika ditulis. Kanggoku, dheweke ora kena ndemek. Yen aku, minangka bibi, ndeleng ana prekara sing diwaca dening ponakanku kudu diawasi, aku bakal menehi katrangan marang «Prima, Secunda, Tertia ... sanajan sampeyan ndeleng ing komik iki / novel / film iki bab, aja nganti mikir sampeyan nindakake iki, kanggo iki lan kanggo sing. Lan siyap.

    (Lan aku ora ngguyu sithik karo Guillermo, wong ala ... apa bocah cilik, angin topan Karibia ing sisihane, bisa dadi angin sepisanan).

  2.   agus ngandika

    Aku isih kelingan "roti isi" sing LIMA dijupuk cemilan. Sepira kaendahan sing dakbayangake, kanthi pikiran Spanyol, ing sandwich kasebut ...

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Sandwich iku enak banget. Aduh, pancen bener. Sandwich. Penerjemah isih durung nyelehake "sandwich".

  3.   RICARDO ngandika

    NURUT DITA SATU atus atus atus

  4.   sorrel ngandika

    setuju tenan, aku uga penggemar The Five, uga penggemar Jules Verne. Aku "hallucinasi" nganggo basa "canggih" kaya ngono.

  5.   Kristen perez ngandika

    Sampeyan wis ngelingake aku nalika isih cilik, saiki aku umur 35 taun.
    Dheweke minangka buku sing nduwe bulikku sing butuh wektu suwene 10 taun.
    Siji pitakon, apa sampeyan ngerti sawetara novel gaya iki sing digawe bocah wadon nganggo topeng lan tanjung cekak? Aku duwe pikirane, lan sawetara telusuran sing daklakoni, apa wae nanging ora katon.
    Matur nuwun.

    1.    cybernary ngandika

      Fantomette yen aku ora salah 😛

  6.   Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

    Matur suwun, João. Pancen, artikel kasebut menarik banget.

  7.   nuria ngandika

    Pancen setuju, Mariola. Aku mung ngelingi siji bab nalika maca Lima, lan utamane Hollister sing daktresnani dening Andrew E. Svenson: aku seneng kaya kurcaci lan kaca-kaca kasebut mbukak ewu lawang nalika diwaca wong diwasa ing wektu sing padha digawe dhasare.
    Aku seneng karo entri sampeyan, mula nggawe aku nostalgia. Matur nuwun

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Matur nuwun Seneng nggawe sampeyan nostalgia, lysergic, energik utawa mistik. Apa sing bakal dakkandhani yen sampeyan durung ngerti?

  8.   Pak Rubio ngandika

    Wiwit cilik, aku wis maca buku-buku kasebut sing dikomentari penulis, amarga kasunyatane mbakyuku nggunakake buku kasebut lan menehi semangat supaya bisa maca. Aku duwe Santa Clara, Malory, Lima, lan Puck.

    Basa sexis ing Los Cinco? Ana pancen "feminin" ing pangerten klasik lan bisa uga isin, nanging Jorgina (Jorge, nuwun sewu) minangka sebaliknya, lan seduluré ngajeni lan ngurmati "keanehan" dheweke. Wong tuwane ora weruh karo sikap Jorge sing penting, nanging dheweke digambarake kaya ngono. Kasunyatane, keprigelan Ana pancen ora dikepung, terus disengkuyung supaya luwih wani lan kendel.

    Uga komentar yen aku wis maca maneh Malory; sampeyan bisa ngrokok saben buku kurang saka sak jam, sejatine cekak. Aku bisa ujar manawa aku ora ndeteksi ukara sing ngesel. Bocah-bocah wadon disaranake dadi cerdas, kendel lan percaya dhiri, adoh saka model tradisional.

    Kadhangkala aku rumangsa yen kita njupuk nganggo kertas rokok.

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Analisis sing apik apa sing sampeyan lakoni. Lan dudu amarga kita duwe perasaan, nanging kita wis suwe njupuk nganggo kertas rokok.

  9.   Rut Dutruel ngandika

    Ora mung kanthi maca sing diarani klasik, kita uga dadi kriteria sastra.

  10.   Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

    Aku seneng banget amarga kabecikan sampeyan lan pembaca ing ngisor iki sing uga menehi link. Bingung sampeyan ora ngerti nganti sepira. Aku matur nuwun saka jero atiku amarga sampeyan wis menehi bali babagan masa kanak-kanak sing ateges banget kanggo aku. Aku ora bisa miwiti dina luwih apik. Lan saka kene, undang sampeyan menyang rincian sing penting. Matur nuwun matur nuwun matur nuwun.
    Iki jenggot Biru Biru.
    Aku bakal weruh apa bisa nemokake liyane.

  11.   Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

    Luis, matur nuwun sanget. Aku waca wangsulan sing dakkandhani Daniel sadurunge. Aku seneng banget lan wis ngrungokake kaping pindho. Perjalanan iki regane larang ...