Mupangate sing ora ana gunane

Mupangate sing ora ana gunane.

Mupangate sing ora ana gunane.

Mupangate sing ora ana gunane. Manifest, minangka buku saka profesor lan filsuf Italia Nuccio Ordine. Iki diterjemahake menyang basa Spanyol dening Jordi Bayod lan diterbitake dening omah penerbit Acantilado ing taun 2013. Kritik kasebut mbahas babagan degradasi subyek humanistik ing pendidikan sipil. Ing pendapat panulis Calabrian, komodifikasi pendhidhikan lan subjek teknis diprioritasake kanggo kegiatan "nguntungake".

Analis sastra kayata Miguel Guerra (2013) saka Universitas Zaragoza negesake dhukungan kanggo pendekatan sing diwujudake Mupangate sing ora ana gunane. Guerra negesake, "... liwat kaca apa wae sampeyan mesthi bakal nemokake anekdot, kutipan, pengamatan sing mbuktekake kudu nyebarake buku iki." Karya Ordine negesake papan sing validitas kayane ditegesake saben dina.

Babagan panganggit, Nuccio Ordine

Nuccio Ordine lair ing Diamante, Calabria, tanggal 18 Juli 1958. Dheweke dianggep minangka otoritas babagan Renaissance lan masalah Giordano Bruno saiki. Saiki dheweke mulang ing Sastra Italia ing Universitas Calabria. Dheweke uga dadi anggota kehormatan Pusat Studi Renaisans Italia ing Universitas Harvard lan Alexander von Humboldt Stiftung.

Kajaba iku, Ordine minangka bagean saka staf tambahan ing akeh universitas Amerika (Yale, New York) lan Eropa (EHESS, École Normale Supérieure Paris)., Universitas Universitas Paris, lan liya-liyane). Karya-karyane wis diterjemahake luwih saka 15 basa. Dheweke uga kolumnis kanggo Mlayu saka Sera lan direktur koleksi Renaissance bergengsi ing Naples, Turin lan Milan.

Kanggo mlebu konteks, bagean saka karya kasebut

"Ing jagad utilitarianisme, sejatine, palu regane luwih apik tinimbang simfoni, piso luwih saka puisi, kunci sing luwih gedhe tinimbang lukisan: amarga gampang ngatasi efektifitas piranti nalika saya angel dingerteni babagan musik, sastra utawa seni sing bisa digunakake.

«Kaca-kaca sing ngetutake ora nggawe pura-pura nggawe teks organik. Dheweke nggambarake fragmentasi sing menehi inspirasi. Amarga alesan iki uga subtitle —Manifesto— bisa uga ora proporsional lan ambisi yen ora dibenerake karo semangat militan sing terus-terusan nggawe karya iki.

Struktur karya

Saka wiwitan, panulis nyebutake motivasi kanggo nulis esai, sing adhedhasar semangat militane. Ing wektu sing padha, Ordine njlentrehake manawa premis dheweke ora kudu njlentrehake tulisan organik, mula critane ora objektif utawa lengkap. Dheweke nggunakake analogi saka teks saka periode sing beda-beda sing ditampilake kanthi urutan kronologis tartamtu kanggo mbenerake argumen kasebut Mupangate sing ora ana gunane.

Telung bab kasebut

Buku kasebut dipérang dadi telung bab:

  • Sing pertama ngerteni kaluwihan sastra lan seni liyane sing "ora ana gunane".
  • Sing nomer loro darmabakti kanggo transformasi positif sing didorong dening kepraktisan bathi ing piwulang, riset lan budaya.
  • Bab kaping telu ngrusak konsekuensi sing mbebayani saka "ilusi" saka properti ing dignitas homalis. Minangka panutupan (sampurna), esai karangane Abraham Flexner dibabarake.

Kamanungsan ing abad kaping XNUMX

Nuccio Ordine.

Nuccio Ordine.

Ing pambuka saka Mupangate sing ora ana gunane, intelektual Italia rinci babagan plot materialistis utama ing pendhidhikan saiki. Ing konteks iki, program pendhidhikan lan anggaran menteri direncanakake kanthi ora nggatekake kamanungsan. Yaiku wilayah sing asipat bebas lan terpisah, dipisahake karo "aplikasi sing luwih praktis" lan duwe bathi.

Bentenipun, ilmu kemanusiaan ngluwihi kabudayan roh. Thanks kanggo sifat sing tanpa pamrih, iki penting banget kanggo evolusi peradaban lan pangembangan budaya manungsa. Kajaba iku, Ordine mbela manawa karakter pendhidhikan integral ora bisa bias nganggo degradasi ilmu sing dituju kanggo tujuan non-utilitarian lan / utawa komersial.

Welas asih lan akal sehat

Ordine ora pengin nuduhake kamanungsan tinimbang ilmu liyane. Luwih becik, nerangake babagan nilai intrinsik ilmu, mata pelajaran teknis, lan daya saing. Nanging, dheweke negesake manawa disiplin ilmu praktis uga duwe nilai tambahan, beda banget karo siswa merkantilis. Mula, kabeh bidang kabentuk manungsa bisa uga orientasi sacara serentak menyang pikiran kritis lan welas asih; dheweke ora eksklusif.

Pustaka sastra sing migunani

Miturut Wilson Enrique Genao ing Notebook Pedagogi Universitas (2015), panganggit nggambarake refleksi interdisipliner saka "pendeta kaya Vincenzo Padula" kanggo mbela tesis sampeyan. Dheweke nambahake "penyair lan panulis kaya Ovid, Dante, Petrarca, Boccaccio, Cervantes, Shakespeare, Dickens, García Lorca, Márquez. Lan filsuf kaya Socrates, Plato, Aristoteles, Kant, Michel Montaigne, Martin Heidegger lan Paul Ricoeur… ”.

Kanthi cara iki, nyoroti pentinge maca literatur sing hebat tanpa fokus kanggo entuk entuk manfaat utawa instruksi tartamtu. Ordine negesake manawa tujuan utama maca filsafat kasebut yaiku dolanan. Nanging, kontribusi ing babagan kesadharan humanistik lan pamikiran jero ora bisa ditolak, sing asring nggambarake sing paling angel kanggo nerangake.

Gratuity vs. utilitarianism

Ngadhepi archetype utilitarianism lan doktrin merkantilist fundamentalis, Ordine nawakake nilai ilusi, cita-cita lan detasemen. Gratuitas nentang konsep Heiddiengger babagan manungsa, sing, dikepengini karo urip saben dinane, nyebabake eksistensi tanpa warna. Tegese - tanpa nyerang kapitalisme kanthi langsung - panulis nuduhake sistem pendhidhikan sing mbentuk mesin tanpa jiwa.

Wong sing ora duwe wektu kanggo mikirake "barang sing ora ana gunane" minangka tahanan kabutuhan dhasar dhewe, makhluk tanpa eksistensi sing nyenengake. Filsuf berlian nyimpulake bab kapisan kanthi nuduhake peran keanehan umat manungsa ing pambentukan warga sing tanggung jawab, metodhe lan komitmen sosial.

Perusahaan universitas lan mahasiswa-klien

Bab kapindho fokus ing paradoks sing isih nggugah kualitas "seni kanggo seni kanggo seni" ing abad kaping sanga ing masyarakat saiki. Akibate, dadi angel banget kanggo ngatasi tren transformasi universitas sing katon ora bisa dicegah dadi perusahaan. Ing kahanan kaya ngono, para siswa ora ragu-ragu nganggep peran para konsumen sing motivasi ing ndhuwur kabeh yaiku kanthi kemakmuran materi ing mangsa ngarep.

Kutipan Nuccio Ordine.

Kutipan Nuccio Ordine.

Dadi, "yen klien mesthi bener", kualitas piwulang kasebut ngasilake prasangka kanggo entuk gelar paling cepet. Kahanan kasebut uga narik tenaga fakultas, malih dadi birokrat servis saka peralatan komersial perusahaan universitas kasebut. Akibate, Ordine nganggep penting kanggo ngrancang ulang sistem universitas sing tujuane khusus kanggo produksi "personel sing duwe bathi."

Lan seni?

Laura Luque Rodrigo saka Universitas Jaén, ngrusak arti ide Baudelaire sing dikutip Ordine: "wong sing migunani medeni". Ing terbitane (2014) saka Genius alaLuque takon: "Apa iki tegese kita kudu ngungsi saka sarana? Apa seni kanthi definisi ora ana gunane kanggo dadi ayu? ”.

Luque ujar "… sajrone sejarah, (seni) duwe macem-macem fungsi, yaiku kateketik, muji, politik, estetis murni, lan liya-liyane. Pungkasane, kabeh ciptaan duwe sarana, sanajan asile, obyek pungkasan, ora duwe minat karo pangripta kaya sing kedadeyan Aureliano Buendía, sing mupangate mupangate pengalaman, mula yen dikepengini, kita bakal mesthi golek fungsi ing kabeh tumitah ”.

Seni lan budaya nalika krisis

Nuccio Ordine nggunakake ukara saka Henry Newman lan Victor Hugo kanggo mbatalake pemotongan anggaran kanggo subyek humanistik ing program pendhidhikan. Malah mekso dobel portofolio program budaya lan seni ing kahanan sing ala. Manut, panulis ora ngerteni babagan proyeksi piwulang yen direncanakake ora kalebu klasik sing hebat.

Duwe mateni: Dignitas hominis, Cinta, Bebener

Ing bagean katelu saka Mupangate sing ora ana gunane, Ordine mbahas babagan pangarepan sing salah sing asale saka kekayaan lan kekuwatan. Iki makili posisi hina filsuf Italia nalika ngadhepi sikap dangkal saka wong-wong sing ngurmati wong liya adhedhasar sandhangan. Kajaba iku, filsuf Italia nganalisa tema katresnan lan sesambungan interpersonal sing didominasi faktor kepemilikan sing ora ana gandhengane.

Ing ruang lingkup dignitas Hominis, katresnan lan sejatine minangka wilayah sing cocog kanggo mujudake rasa pamrih sing sejati. Mula, ing kriteria Ordine ora bisa dihargai dignitas hominis miturut paramèter konvensional masarakat saiki. Iki minangka kontradiksi sing gedhe banget nyoba ngucapake gratuitousness ing tengah "peradaban" sing ora bisa ngilangi cetakan materialis saka pedagogi dhewe.

Kesimpulan lan karangane Abraham Flexner minangka lampiran

Manifesto, manifesto Nuccio Ordine plus esai Flexner ngajak para pamaca supaya refleksi permanen minangka cara ngenali drajate. Kahanan sing bisa ditindakake liwat pendhidhikan sing fokus ing latihan sing komprehensif, tanpa bias utawa nyuda anggaran sing disebabake (alesan) wektu krisis. Mula, kudu dipikir maneh babagan iki kanggo nemokake tanggepan sing cukup kanggo jaman digital kita.

Pungkasan, Flexner ndhesek supaya ora nyegah rasa penasaran alami masarakat kanthi tujuan kanggo promosi "telusuran gratis kanggo ilmu sing ora ana gunane". Amarga iku penting? Dadi, ing jaman biyen, manungsa wis nuduhake konsekuensi transendental sing penting saka kebebasan kreatif manungsa. Yen obyek sing dianggep "ora ana gunane" ora mbebayani, apa gunane nganggep barang kasebut mbebayani utawa mbebayani?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Luciano dadi luwih ngandika

    "komersialisasi" sing sepele, minangka salah sawijining jinis peradaban, neges paling ora siji aspek saka buku Ordine: yen aku ora lunga menyang toko buku (kanthi pribadi utawa online), dheweke mutusake tuku bukune, aku menehi wewenang kanggo pambayaran nganggo kertu, muga-muga ana email sing dakkirim, ora bakal bisa maca apa sing ana. Materi iki vs spiritual-real minangka exaggeration sing mbingungake. Kanggo sing paling sangsoro lan jujur. (Lan aku duwe buku nganggo telung basa, amarga nuansa, sampeyan ndeleng?).
    Aku nyritakake dhewe marang penulis, liwat twitter, sing paling ora ngguyu, kebeneran ...

bool (bener)