Moby Dick

Moby Dick.

Moby Dick.

Moby Dick, saka Herman melville, yaiku crita wong sing kepengin banget mburu paus sperma putih sing mbebayani lan misterius. Wong sing dimaksud, Kapten Ahab, kepengin males ukum marang cetacean amarga sikile suwek nalika dioyak taun-taun kepungkur. Dheweke dadi kepala kapal perahu iwak paus The Pequod lan seamanship sawijining.

Buku kasebut diriwayatake dening Ismael, pelaut enom. Anggota kru liyane yaiku Starbuck, Stubb lan Flash (masing-masing dadi perwira nomer loro lan nomer telu); tukang kecapi, Queequeg, Tashtego lan Dagoo. Kabeh padha setuju kanggo miwiti petualangan bisnis sing mesthine. Nanging nalika kedadeyan dadi rumit, Achab nggawe target misi kasebut jelas: dendam.

Penulis Bio, Herman Melville

Lair, kulawarga lan bocah

Herman Melville lair ing New York, AS, tanggal 1 Agustus 1819, dadi kulawarga keturunan bangsawan Skotlandia. Dheweke minangka anak nomer loro ing antarane Allan lan Maria Ganservoort Melvill ("e" nomer loro nomer siji ditambahake sawise bapakne tilar donya ing taun 1832). Herman tansaya tuwuh ing ayang-ayange kakange, nyatane, nalika yuswa pitung taun, ibune nganggep dheweke "ora sopan ngomong lan alon ngerti."

Melvills pengin pendhidhikan kelas internasional kanggo anak-anake amarga pinunjul kulawarga. Bapake Maria dianggep dadi wong sing paling sugih ing Albany, New York, uga pahlawan Perang Revolusi. Saliyane, Allan Melvill dadi anggota Partai Teh Boston, sing terus ngupayakake njaga tampilan lan status kulawarga.

Pemuda lan latihan

Bisnis kulawarga dadi rumit, mula Allan Melvill tilar donya ing wulan Januari 1832 kepunjulen kuatir lan utang sing abot. Maria randha karo papat putra lan papat putri. Akibate, putra loro sing paling tuwa kudu kerja. Herman sing isih enom kerja dadi resepsionis bank nganti taun 1935 banjur ing toko kulawarga nalika dheweke sekolah ing Albany Classical School.

Pengalaman pertama ing segara

Ing taun 1837, dheweke nggawe nyebrang transoceanic kaping pisanan menyang Liverpool. Sawise setaun, dheweke bali menyang Amerika Serikat kanggo kerja dadi guru. Ing taun 1941, dheweke miwiti suwene setaun setengah kapal paus ing Laut Kidul. Petualangan kasebut dipungkasi kanthi sewulan ing antarane kanibal ing Kepulauan Marquesas. Dheweke bisa uwal saka kapal sudagar Australia, nanging kudu tetep dipenjara pirang-pirang minggu sawise mudhun ing Tahiti.

Ing taun 1943, Herman Melville mlebu ing Honolulu (Hawaii) minangka bagean saka kru kapal pesiar Angkatan Laut AS. Pengalaman kaya dene pelaut lan prajurit menehi inspirasi kanggo nulis lan nerbitake novel pertamane. Kanthi cara iki, dheweke katon Tipe (1846), Omoo (1847), Selasa (1849), Abang-abang (1849) lan Perang putih (1850).

Paradoks editorial saka Moby Dick

Ing wiwitan taun 1850-an, dheweke manggon ing omah pertanian ing Massachusetts. Ing kana dheweke nggawe persahabatan sing akrab karo penulis Nathaniel Hawthorne, sing dheweke khususake karya agung: Moby Dick (1851). Nanging, buku iwak paus putih kasebut ora bisa adol akeh. Bener, penilaian karya Melville teka sawise seda. Apa maneh, kiriman sabanjure, watu (1852), minangka kegagalan sing gedhe banget.

Sawetara taun mengko, Herman Melville ngluncurake buku kompilasi crita paling apik ing Dongeng saka Piazza (1856), sing kalebu ulasan ringkes babagan Kepulauan Galapagos. Sayange, adol bukune ora nuduhake penghasilan sing ngidini dheweke nyengkuyung kanthi eksklusif saka nulis. Mula, dheweke kerja dadi inspektur bea cukai ing New York antara taun 1866 lan 1885.

Kirimane paling anyar

Senadyan pendhudhukan ing pelabuhan, Herman Melville bisa ngirim Aspek perang (1866) lan Clarel (1876). Novel paling anyar, Billy Budd, pelaut (1924), ngrampungake pirang-pirang wulan sadurunge seda, sing kedadeyan ing New York tanggal 28 September 1891. Saiki, Melville dikenal kanthi umum minangka salah sawijining novelis Amerika paling hebat ing kabeh jaman.

Analisis saka Moby Dick

Mentality wektu

Portal PSHschool.com (Juli 2015) nyathet: "Ing jaman Melville, kapten kapal duwe panguwasa tanpa wates." Kabeh wong ing kapal ngerti babagan iki lan yen ora setuju, dheweke nyingkiri konfrontasi langsung karo kapten. Yen ora, ora nggatekake dhawuhe nyebabake asor sewenang-wenang lan / utawa ukuman sing abot banget.

Herman Melville.

Herman Melville.

Ing baris printah wesi iki interaksi saka karakter Moby Dick. Ing pangertene iki, Veronica Faller nyebutake ing esai (2013) kanggo seminar kasebut "Paus" nilai-nilai "krama lan paseduluran" bisa ditemokake ing karya kasebut. Kajaba iku, Faller ngerteni manawa "anané wanita ing Moby Dick"Asale saka rong sebab tartamtu:" kebutuhan kanggo nampa lan kabutuhan dominasi ".

Symbology

Dokter, Meenakshi Sharma Yadav (Universitas King Khalid) lan Manoj Kumar Yadav (independen), nggambarake simbol ing karya kasebut kanthi tepat. Ing kiriman kanggo Jurnal Internasional Linguistik, Sastra lan Terjemahan (2019), peneliti nerangake manawa warna putih nuduhake kemurnian lan kebaikan malaekat.

Nanging wong kulit putih uga bisa dadi personifikasi rasisme, prasangka, keruwetan lan perwakilan adil saka hukum alam. Pungkasane, paus sperma putih ora bisa menang amarga minangka wujud saka bebendune Gusti Allah. Ora, Moby Dick menang amarga kauntungan adaptif tinimbang makhluk tanah liyane (pria) sing pura-pura nantang dheweke ing segara.

Sintesis saka Moby Dick

Inicio

Kedadeyan kasebut dicritakake dening pelaut Ismael ing wong pisanan, sing nggambarake kedadeyan ing pulau Nantucked, ing pesisir wétan Amerika Serikat. Ing wiwitan nuduhake atraksi ora ono gunane menyang segara nalika ngenalake loro protagonis buku kasebut: harfoner Queequeg lan Mapple. Karo mantan dheweke nggawe persahabatan sing raket banget lan miwiti pequod, paus paus cilik karo kapten sing angel dipahami.

Sawise lelayaran, Ismael lan Queequeg ketemu kru liyane: Petty Officer Starbuck, Second Sailor Stubb, lan Flash Third Officer. Kajaba iku, ing pequod Nduwe loro harfoner: Tashtego (saka kelompok etnik Aquinnah Wampanoag Amerika Utara) lan Dagoo "wong Afrika". Kapten Achab sing katon medeni lan ora tenang mung katon sawise pirang-pirang dina ing segara.

Kutipan Herman Melville.

Kutipan Herman Melville.

Tujuane megah

Akhab ngupayakake target sing misterius kanthi semangat - utawa luwih saka obsesi - dheweke bisa nginfeksi kabeh kru. Moby Dick iku misuwur, sing nate dideleng karo Queequeg lan para tukang kacapi liyane. Ing wektu iki, Achab ngakoni marang para putrane misi ekspedisi eksklusif lan sejati: mateni paus sperma putih.

Mung Starbuck sing tetep ati-ati amarga dheweke ngerti motif latar kapten (males sikil kiwa sing ilang) lan wedi karo integritas kanca-kancane. Kanggo nyamarake motife, Akhab mrentah kru nglaporake kedadeyan paus sperma. Babagan sing paling nyenengake babagan kahanan yaiku nemokake kru sing didhelikake sing wis lelungan karo para pimpinan liyane sing dipimpin dening Fedallah Persia.

Obsesi lan pertanda ala

Ahab kaget kabeh kru ing pequod nalika dheweke dhewe numpak kapal prau nalika panas demam pethikan paus. Banjur, ekspedisi kasebut digayuh nganggo kapal liyane, Albatross, nanging informasi sing diwenehake babagan paus putih kasebut ora dingerteni. Nanging, Ahab lan pelaute nemokake pitunjuk sing padhet ... nanging jebule gurita raksasa.

Anane moluska ageng ditafsirake minangka indikasi positif dening Queequeg, sing nggandhengake cephalopods karo predatore: paus sperma. Nanging, kanggo Starbuck nglambangake firasat sing parah. Ing tengah-tengah pembunuhan sing nyebabake buta kabeh kru kasebut pequod, dheweke mburu paus sperma ireng sing gedhe banget. Daging odontocete digawa ing sisih pinggir kapal.

Iblis gaib?

El pequod Dheweke sedhela ngowahi tujuane kanggo ngoyak paus boreal amarga pertanda sing dianggep apik sing dianakake dening Fedallah. Yaiku ngemot sisa-sisa paus sperma lan paus boreal ing sisih pinggir kapal. Amarga alesan iki, Achab sengaja nglirwakake saran saka kapten Jerobeam, sing negesake supaya ora ngganggu Moby Dick.

Saiki, Stubb lan Flash curiga manawa Persia sing misterius pancen setan dhewe (sing wis tuku jiwane Akhab). Ing dina candhake, pratandha ala ora mandheg mbaleni awake dhewe: paus paus liyane sing rusak ing tengah pamburu, kanca kolega lan pelaut sing wedi. Sauntara kuwi, beda antarane Starbuck lan kaptine dadi luwih nyata, amarga Ahab kayane ora kepengin golek kabecikan para pelaute.

Telung dina wangkal mbebayani

Akhab, tinimbang ora nggatekake bebaya blaka saka kapten paus paus Inggris (saka Bungah) sing ditemtokake dening Moby Dick, njupuk dongeng minangka pitunjuk utama. Pancen, ora suwe sawise pequod kejiret karo Moby Dick. Sanalika, kapal kasebut mlebu banyu kanggo miwiti nyembelih, nanging paus sperma ngrusak prau Achab, sing meh ora bisa nylametake awake dhewe amarga Stubb. Dina iki nganti rong dina maneh.

Sanajan Moby Dick nggepuk sikile gawean Ahab, kapten ora bisa ndeleng sebab. Ing dina kaping telu, Akhab bisa nyipta paus sperma, mula, cetacean sing lara ngrusak gundukane pequod, sing wiwit klelep. Pungkasane, Akhab nggawa tombak agawe menyang Moby Dick, nanging dheweke kepepet ing tali harpoon lan tenggelam. Mung ana siji sing slamet kanggo nyritakake kedadeyan kasebut: Ismael, nyukur maneh amarga peti mati sing digawe Queequeg kanggo awake dhewe lan ditulungi whaler liyane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.