Mika Waltari lan Sinuhé wong Mesir. Tinjauan babagan karya penulis Finlandia.

Panulis Finlandia Mika Waltari tilar donya ing Helsinki tanggal 26 Agustus 1979. Dheweke minangka salah sawijining penulis paling misuwur ing negara iki. Dheweke misuwur amarga novel sejarah lan dadi pengarang sing produktif. Judhul sing paling misuwur yaiku Sinuhé, wong Mesir. Dina iki ing memori dheweke, aku kelingan karyane.

Mika Waltari

Mika Toimi Waltari lair ing Helsinki lan dheweke (lan isih ana) salah sawijining panulis Finlandia sing misuwur. Dheweke luwih misuwur amarga novel-novel sejarahe. Sinau Teologi lan Filsafat lan makarya dadi wartawan lan kritikus sastra kanggo macem-macem koran lan majalah Finlandia. Sampeyan uga anggota Akademi Finlandia. Paling ora nulis 29 novel, 6 koleksi puisi lan 26 lakon uga sawetara skrip radio, film, terjemahan, lan atusan ulasan lan artikel.

Novel sing paling misuwur yaiku Sinuhé, wong Mesir, diterbitake ing taun 1945. Nanging isih ana liyane Kuriton Sukupolvi, Akhamaton, Miguel, sing mbrontak, Malaekat peteng, Pengepungan Konstantinopel, Dolanan mbebayani, Ratu sedina, Wong asing teka ing peternakan, Ratu bal kekaisaran, Saka wong tuwa nganti bocah, Marcus Roma, Preinan Carnac, Bocah wadon sing jenenge Osmi. Karya-karyane wis diterjemahake luwih saka 30 basa.

Sinuhé wong Mesir

Iku lpisanan lan paling sukses novel novel penulis iki. Iki disetel ing Mesir Kuno, sajrone pamaréntahan firaun Akhenaten. Protagonis yaiku Sinuhé, dhokter kerajaan sampeyan, sing nyritakake ing pembuangan sawise mati firaun iki. Opo maneh, wis ilang jabatane amarga hubungane gagal karo courtesan. Uga kalah daleme wong tuwane lan kabeh pusaka. Kajaba kedadeyan sing kedadeyan ing Mesir, novel kasebut uga nyritakake travel saka Sinuhé dening Babel, Kreta lan kutha-kutha liyane.

Perangan novel

Prinsip

Aku, Sinuhé, putra saka Senmut lan garwane Kipa, wis nulis buku iki. Ora nyanyi pamuji dewa ing negara Kemi, amarga aku bosen karo para dewa. Ora ngalem pharaohs, amarga aku kesel karo tumindake. Aku nulis kanggo awakku dhewe. Aja ngalem dewa, ora ngalem raja, ora wedi yen teka utawa ora duwe pengarep-arep. Amarga sajrone uripku, aku wis ngalami pirang-pirang pacoban lan kapitunan, rasa wedi sing ora kuwawa ora bisa nyiksa aku lan wis bosen ngarep-arep ing keabadian kaya dene dewa lan raja. Dadi, mung kanggo aku sing dak tulis, lan ing titik iki aku yakin aku mbedakake karo kabeh panulis biyen utawa mbesuk.

final

Amarga aku, Sinuhé, wong lanang lan kaya ngono aku urip ing kabeh wong sing sadurunge ana aku lan aku bakal urip ing kabeh sing ana sawise aku. Aku bakal urip ing ngguyu lan nangis wong, ing kasusahan lan wedi, ing kaluhuran lan ala, ing kekirangan lan kekuwatan. Minangka manungsa, aku bakal urip ing salawas-lawase ing manungsa lan amarga iki aku ora butuh penawaran ing kuburan utawa keabadian kanggo jenengku. Iki sing ditulis Sinuhé, wong Mesir, sing urip dhewekan ing salawas-lawase.

Cuplikan liyane

  • Kasunyatane yaiku piso sing landhep, kasunyatane yaiku lara sing ora bisa diobati, sing sejatine minangka asam korosif. Amarga alasan iki, nalika isih enom lan kekuwatane, manungsa mlayu saka kayekten menyang omah sing disenengi lan dibutuhake kanthi kerja lan kegiyatan demam, kanthi lelungan lan hiburan, kanthi kekuwatan lan karusakan. Nanging bakal ana dina sing kasunyatane nyuduk kaya tombak lan dheweke ora ngrasakake seneng mikir utawa nggarap tangane, nanging dheweke mandhiri, ing antarane kanca-kancane, lan para dewa ora menehi lega marang dheweke. kasepen.
  • Aku nulis amarga anggur ana pait. Aku nulis amarga aku kelangan kepinginan kanggo seneng-seneng karo wanita, lan ora ing kebon utawa kolam iwak sing mripatku bungah. Sajrone wengi mangsa adhem, bocah wadon ireng anget kasur, nanging aku ora seneng. Aku ngidungake para penyanyi, lan swarane alat musik senar lan suling ngrusak kupinge. Iki sebabé aku nulis, Sinuhé, aku ora ngerti apa sing kudu dilakoni karo bandha bandha utawa emas, mur, kayu ebony lan gadhing. Amarga aku duwe kabeh barang kasebut lan aku ora kekurangan apa-apa. Para abdi tetep wedi karo tongkatku, lan para pengawal ngudhunake sirahe lan nyelehake tangane nalika aku liwat. Nanging langkahku wis diwatesi lan ora ana kapal sing bakal mlebu ing lemah.

Film kasebut

De 1954, ngasilake Darryl F. Zanuck kanggo Fox abad kaping 20 lan ngarahake Michael Curtiz, direktur terkenal saka Robin saka alasCasablanca. Antarane jarwane yaiku Edmund Purdom, Jean Simmons, Gene Tierney, Victor Mature, Michael Wilding, John Carradine utawa Peter Ustinov. Ora entuk sukses sing diarepake, nanging dipilih dadi Oscar kanggo fotografi sing paling apik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.