Miguel Delibes. 8 taun sawise seda. Sawetara frase ing memori dheweke.

Latar mburi gambar: Lor Castilla

Ana ing 12 Maret 2010, ing Valladolid. Salah sawijining panulis sastra Spanyol sing hebat, Don Gambar placeholder Miguel Delibes. Aku duwe referensi cedhak saka Delibes amarga simbah lan simbahku kenal dheweke ing wiwitan taun 60-an nalika dheweke urip ing Sedano (Burgos). Dina iki, ing memori dheweke, aku bakal nylametake sawetara frase lan fragmen saka sawetara karya sing ngasilake dheweke pertimbangan lan prestise kanggo konten uga kanggo bentuk narasi unik.

Cathetan babagan Delibes

cunt novel pertamaneBayangan cemara kasebut dawa, dheweke menang Penghargaan Nadal ing taun 1947, sawijining kasunyatan sing ningkatake karir sastrane. Iki minangka sing pertama saka pirang-pirang taun sing ditampa. Banjur diterbitake Malah dina ikiCaranipunPutrane sing daksembah SisiGodhong abang y Tikus, ing antarane karya liyane. Ing taun 1966 dheweke nerbitake Limang jam karo Mario lan ing 1975 Perang para leluhur kita, sing dicocogake karo téater. Aku begja ndeleng sing terakhir ing taun 1989 ing versi sing digawa menyang panggung. José Sacristán lan Juan José Otegui. Aku isih nyimpen ing memori minangka salah sawijining pagelaran teater paling apik sing durung tau dakdeleng.

Lan yen kudu ngomong babagan adaptasi, bisa uga sing paling dielingi lan misuwur yaiku versi film kasebut Kamus Mario katuntun ing taun 1981 saka Wong-wong sing suci. Mengko Delibe diterbitake Lady ing latar mburi abu-abu y Mburu. Nanging dheweke uga Suara sing dibantah Señor CayoBuku harian pensiunan o Wong sesatKabeh iku minangka novelis, nanging ora bisa dilalekake buku lelungan lan moro, crita, esai lan tulisane.

Ukara Delibes

  • Uripku minangka panulis ora bakal dadi kaya ngono yen ora didukung latar mburi moral sing ora bisa diowahi. Etika lan estetika wis cocog ing kabeh aspek uripku.

  • Kanggo nulis buku sing apik, aku ora nganggep penting manawa ngerti Paris utawa wis maca Don Quixote. Nalika Cervantes nulis, dheweke durung maca.

  • Yen langit Castile dhuwur, mula amarga para petani bakal ngunggahake supaya ora katon kanthi tliti.

  • Wong sing ora duwe literatur yaiku wong sing bisu.

  • Ayo wektu teka nggoleki kita tinimbang nglawan.

Lady ing latar mburi abu-abu 

  • Kahanan bahagia ora ana ing manungsa. Ana sekilas, momen, pendekatan, nanging rasa seneng pungkasane wiwit diwujudake. Ora nate dadi kahanan sing lagi wae. Yen sampeyan ora duwe apa-apa, sampeyan kudu; yen sampeyan duwe sesuatu, sampeyan wedi. Pancen ngono. Total, sing sampeyan ora nate entuk.
  • Dheweke duwe imajinasi.
  • Dheweke lali babagan hawa sing stagnan ing otak.
  • Aku kelingan dina iku nalika urip ing njero kulit liyane, dibukak. 

Caranipun

  • Urip minangka wong tirani paling ala sing dingerteni.
  • Ana prekara sing garing: bisa uga precaya karo umur kanak-kanak.
  • Ora ana sing bisa nemtokake papan ing otak sing ngasilake ide sing apik.
  • Ana prekara sing ora bisa dikontrol dening kekarepane manungsa. 

Setahun uripku

  • Aku menehi paraga minangka papan preponderan ing antarane kabeh unsur sing digabungake ing novel. Sawetara karakter sing sejatine urip mudhun, nganti pentinge diencerke, arsitektur romantis, dheweke nggawe gaya dadi kendaraan pameran sing eksistensi meh ora bisa ditemokake lan cukup kanggo nggawe bantahan sing paling ora masuk akal. 

Limang jam karo Mario

  • Charity kudu mung ngisi retak kaadilan nanging ora jero ketidakadilan.
  • Apa ora katon, kayata, yen konsep keadilan mesthi curiga cocog karo kepentingan kita?
  • Yen sampeyan ora ngucapake tembung marang wong liya, dheweke ora penting. Wong-wong sing apik ing sisih tengen lan wong-wong sing kiwa ing sisih kiwa! Dheweke mulang sampeyan, bener? Nanging sampeyan luwih seneng mung nampa, tinimbang njupuk alangan kanggo ndeleng ing njero. Kita kabeh apik lan ala ... Loro-lorone bebarengan. Apa sing kudu diilangi yaiku munafik, sampeyan ngerti?
  • Prawan sampeyan! Nanging apa sampeyan mikir aku ngisep jempolku, Mario, sayang? Lan dudu aku bakal ngomong yen sampeyan jahat, ora uga, nanging, ayo lega sawetara wektu ... Banjur Madrid, bulan madu, sampeyan nggawe kula ngisin-isini sing ora sampeyan lakoni ndeleng, a aku ngremehake kaya ngono, aku miwiti kanthi ngakoni yen aku wedi, aku ngerti ana kedadeyan aneh sing kedadeyan, amarga bocah-bocah, ayo ndeleng, nanging aku mikir mung sepisan, tembung pakurmatan, lan aku mundur , Sumpah, apa wae, nanging sampeyan turu lan "selamat malam", kayane sampeyan wis turu karo polisi ...
  • Ana mesthi mlarat lan sugih, Mario, lan kewajiban wong-wong sing, matur nuwun marang Gusti Allah, kita wis cukup, yaiku mbantu wong-wong sing ora duwe, nanging sampeyan langsung mbenakake papan, supaya sampeyan bisa nemokake cacat ing Injil.

Godhong abang

  • Eloy, ora padha yen ngandhani wanita "uripku" tinimbang "uripku."
  • Urip minangka ruang tunggu lan kita kabeh ngubengi ngenteni, nyoba ngganggu awake dhewe, lan kita ora melu saben-saben ujar: "Sabanjure!", Amarga kita wedi yen mikir yen mbesuk bakal dadi kita.

Tikus

  • Cepet utawa mengko, panganiaya kasebut bakal dilalekake.

The Innocents Suci

  • Lan kepiye karo sedulur ipar sampeyan, Paco, wong sing telat saka peternakan? Sampeyan tau ngandhani yen karo dara aku bisa main, lan Paco, Bass, miringake sirah,
    Azarías ora luput, nanging coba coba deleng, ora ana sing ilang,
    Dheweke noleh menyang jajaran omah pabrik, kabeh kembaran, kanthi lawang ing saben lawang, lan bengok-bengok,
    Azarías!
    lan, sawise sawetara wektu, Azarías katon, clono dowo karo hamstrings, eseman sing ngeculake, mamah ora ana apa-apa, ...

Perang para leluhur kita

  • Pacifico diwiwiti kanthi percaya marang non-kekerasan lan pungkasane yakin manawa ngilangi kanca liya kanthi pisau kanggo mbukak pinion minangka tumindak normal.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.