Niebla, dening Miguel de Unamuno

Miguel de Unamuno.

Miguel de Unamuno.

Wedhok (1914), dening panulis Bilbao Miguel de Unamuno, minangka bagean dhasar sajrone referensi novel eksistensialis modern. Mesthine, nalika nganalisa karakteristik gaya karya iki, prelu diidentifikasi fitur-fitur saka genre anyar sing diresmekake, kanthi tepat, dening Unamuno kanthi Wedhok.

Iki minangka «nívola», narasi sing digawe liwat monolog sing paling ora mungkin para protagonis. Ing antarane dialog internal kasebut, kalebu rinci babagan pikirane segawon nganti komunikasi karakter utama karo pangripta. Luwih, penanganan masterful fiksi lan materialisasi ethereal, nggawe Wedhok permata sastra sejati.

Sobre el autor

Miguel de Unamuno kaping pisanan ndeleng cahya ing Bilbao, Spanyol, tanggal 29 September 1864. Sajrone masa kanak-kanak, dheweke nyekseni kanthi ketat perang Carlist. Ing taun 1880-an, dheweke ngrampungake gelar Filsafat lan Huruf ing Universitas Madrid. Pakaryan sing kapisan yaiku guru sekolah menengah (dheweke mulang basa Latin lan psikologi), nanging tujuane utamane yaiku supaya bisa entuk ketua universitas.

Sawise pirang-pirang upaya sing gagal, ing taun 1891 dheweke diangkat dadi Profesor Yunani ing Universitas Salamanca. (Ing kutha kasebut dheweke urip umume). Ing taun 1901, dheweke dadi rektor ing omah pengajian kasebut (kaping pisanan saka telung jangka panjang). Gangguan paling dawa ing karya ing universitas kasebut ana sajrone kediktatoran Primo Rivera (1924 - 1930), nalika dheweke dadi pengasingan ing Prancis.

Watake

Kontradiksi Unamuno nyata banget nalika ngerteni owah-owahan ing afiliasi politik, masalah spiritual, lan karyane. Nyatane, Dheweke minangka wong sing individualis kanthi ego sing cukup, ketegangan terus-terusan malah karo awake dhewe. Mula, militantine ing PSOE utawa empati marang ideologi sosialis nalika mudha ora nggumunake.

Banjur, dheweke nyuda kecenderungan sing luwih konservatif, nuwuhake simpati karo rezim Franco sanajan wis dipilih dadi wakil nalika Republik. Sanajan pungkasane urip, dheweke mundur saka posisi iki. Mangkono, Dheweke tilar donya ing kurungan ing omah tanggal 31 Desember 1936. Sawetara minggu sadurunge seda, dheweke ngucapake salah sawijining ukara sing paling misuwur ing ngarepe wong akeh:

"Sampeyan bakal menang nanging sampeyan ora bakal ngyakinake."

Karakteristik karyane

Warisan

Kekuwatan lan pinunjul saka kreasi seni Unamuno mung bisa dibandhingake karo raksasa liyane ing literatur Spanyol abad kaping-XNUMX. Kanthi cara sing padha, dheweke dadi panulis sukses ing kabeh genre: prosa, puisi, esai, drama ... Kosok baline, panganggit Spanyol iki wis mapan ing sejarah sajrone Generasi 98.

tema

Kutipan dening Miguel de Unamuno.

Kutipan dening Miguel de Unamuno.

Miguel de Unamuno mesthi dadi wong sing prihatin babagan sejarah, literatur, tumindak ala, saiki lan masa depan Spanyol. Kajaba, dheweke seneng banget babagan pembaruan spiritual bangsa sing tradisional duwe sikap kontemplatif. Sajrone evolusi intelektual, dheweke ngowahi klaim dadi "Europeanize Spain" dening "Spanishize Europe".

Aspek liyane sing bisa ditemokake ing karyane yaiku menehi perhatian marang kasusahan lan masalah manungsa. Mula, panulis Bilbao njabarake argumen babagan masalah eksistensial sing jero babagan dilema abadi ing antarane kahanan manungsa sing winates. Uga hubungane karo Gusti Allah lan kekaburan jiwa utawa ide.

Estilo

Proses kreatif Unamuno lan pesen sing dikirim ing potongan kasebut kanthi nyata nggambarake kapribadene. Pakaryanipun minangka campuran sampurna saka katrampilan sing paling ketat kanthi gaya urip sing ditulis liwat retorika sing diperbarui., adoh saka cara kuno. Kajaba iku, pangarang Basque teka kanggo nyipta istilah anyar kanggo nambah ide lan intensitas emosi.

Analisis lan ringkesan saka Wedhok

Kabut

Kabut

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Wedhok

Pendekatan

Novel kasebut nyritakake kahanan Augusto Pérez, sawijining ahli hukum sing sugih sing nembe kelangan biyunge. Dadi bocah siji-sijine, protagonis rumangsa ora karuan banget babagan eksistensine dhewe. Tanggepan dheweke kanggo kahanan apa wae - mesthine - kanggo filsafat, nanging, sejatine, keputusane cenderung impulsif, ora dipikirake.

Sanajan duwe perasaan mulya, dheweke gampang tumindak ora sopan. Akibate, Augusto "ngeculake awake dhewe" lan ora mandhegani uripe. Amarga iki, ora bisa ngenali lan / utawa ngadhepi pangrasane nalika tuwuh, utamane, sawise ditolak pianis sing ayu, Eugenia Domingo del Arco.

Ngembangake

Ing conto pertama, wanita enom sing pacaran kasebut ujar manawa dheweke duwe pacar, Mauricio. Nanging, nalika Augusto miwiti pacangan karo Rosario —Salah sawijining prawan— dheweke (curiga) milih pisah karo pasangane. Banjur, Rosario setuju bakal tunangan karo Augusto lan tanggal dijadwalake kanggo pesta mbesuk.

krisis

Nanging, sakcepete sadurunge perkawinan, Eugenia ngabari kanthi surat menyang Augusto yen dheweke ora bakal dadi garwane. Nanging, dheweke mutusake bali karo Mauricio lan lunga menyang propinsi kasebut. Uga, ing surat kasebut, bocah wadon kasebut nerangake rencana kanggo nyengkuyung awake dhewe kanthi biaya sing ditindakake pengacara kasebut kanggo Mauricio (sing males) lan ing omah sing wis dibayar Augusto.

Kanthi cara iki, pemahaman wanita sing hebat banget lan pejuang sing wis diilangi Augustus (lan sing maca) nalika asline sejatine ora sopan. Patut, Kwalitas Eugenia minangka pembohong, creeping, manipulative lan profiteer nyata. Ngadhepi pengkhianatan iki, metu saka karakter utama yaiku lampus.

Wahyu

Minangka tumindak pungkasan sadurunge mateni awake dhewe, protagonis mutusake arep menyang Salamanca kanggo ngunjungi Unamuno. Karo panulis, dheweke melu dialog epik, ing ngendi Don Miguel dadi makhluk Tuhan lan Augusto makili makhluk kasebut. Ing wekdal punika, wahyu boros katon ing bagean saka Unamuno - sing Nggawe: Augusto Pérez ora nyata. Pengacara kasebut minangka karakter fiksi kanthi nasib sing apik, uga ora mati amarga nglalu.

Pungkasane, Augusto mbantah Unamuno lan negesake yen dheweke pancen ana. Opo maneh, Iki ngelingake dheweke babagan kahanan fana sing ora bisa uwal saka kabeh manungsa (kalebu Don Miguel, sing maca, lan awake dhewe). Pratelan iki nggawe penulis rada nesu, sing pensiun ngaso ing omah ... Nalika turu, Gusti Allah mandheg ngimpi Agustus, mula, protagonis "ambruk", yaiku dheweke mati.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.