Michael Moorcock. Raja fantasi sing peteng nanging ora bisa dibantah.

Elric saka Melniboné

Elric de Melniboné, kaisar albino lan kaunggulan antihero saka Michael Moorcock.

Akeh jeneng sing ana ing pikirane nalika ngobrol Sastra Fantastic. Salah siji sing pertama biasane, JRR Tolkien, cedhak karo penulis kayata George RR Martin, Patrick Rothfuss, JK RowlingAndrzej Sapkowski, Ursula K. The Guin, Terry pratchett, lan liya-liyane sing wis populer karo masarakat umum.

Nanging, ana novelis sing, sanajan dheweke luwih misuwur ing jagad Anglo-Saxon, ing antarane para penggemar sing ora bisa guneman Spanyol. Iki bisa uga amarga akeh karyane sing ora diterjemahake menyang basa kita, utawa amarga ora didhukung trilogi film (kayata Gusti ring), seri (Game of Thrones) utawa saga video game (The Witcher, ana gandhengane karo petualangan Geralt saka Rivia). Nanging aku ora arep teori babagan sebab-sebab ketidaktahuan iki, nanging pedhot tombak kanggo novelis sing wis menehi crita hebat babagan crita, lan sing merevolusi genre fantasi nalika ana popok. Kita ngomong, ora luwih utawa kurang, tinimbang Michael Moorcock.

Juara Langgeng

Apa ana gusti sing wani ngalah dening nasib,
bisa nggawa senjata lawas, kanggo menang negara anyar,
lan nyuwek tembok sing nyuceni Wektu,
ngrusak candhi kuno kaya ngapusi sing suci,
kanggo ngilangi rasa bangga, ilang rasa tresnane,
nyirnakake balapan, sejarah, muse,
lan, sawise menehi tentrem kanggo gaweyan,
mung kari mayit sing malah ditolak mabur?

Michael Moorcock, "Babad Pedhang Ireng ».

Moorcock lair ing taun 1939 ing London. Wiwit cilik, dheweke seneng banget karo novel kayata Para dewa Mars, saka Burroughs Nasi Edgar, ing Mitologi Yunani, lan karya apa wae sing metu saka pena Mervyn Puncak, modele ing ndhuwur Tolkien, sing dheweke mesthi dadi detractor. Iki nerangake kenapa dheweke dadi ketua 60-an Gelombang Anyar utawa Gelombang Anyar saka sastra Fantastic ing fiksi mingguan Donya Anyar, sing ngupaya nganyari genre lan adoh saka perjuangan tradisional ing antarane Pengaruhe Yahudi lan Kristen sing Ala lan Ala.

Sawise semangat fantasi klasik sing nganyari maneh, karya Michael Moorcock muter, umume, umume konfrontasi antarane Hukum lan Kekacauan, yen ora ana sing apik utawa sing ala, nanging ana konflik kepentingan, sudut pandang sing beda, lan relativisme moral sing tetep. Konsep par sing unggul yaiku "Juara Langgeng", pahlawan, utawa sing paling apik anti-pahlawan, kanthi nasib sing fatal lan dikutuk kanggo mbaleni kanthi kabeh kasunyatan lan jagad sing bisa ditindakake.

Ing babagan iki, narik kawigaten yen pancen kasebut salah sawijining panganggit paling awal, nanging panganggit fantasi pisanan sing njelajah kemungkinan sastra ing alam semesta. Kabeh buku Moorcock, beda-beda kayane ana gandhengane, lan saling memperkaya; apa sampeyan menehi pengaruh epik lan monumental kanggo produksi literatur sing menehi inspirasi kanggo panulis kayata Stephen King kanggo nglakoni sing padha.

Michael Moorcock dina iki.

Kekejaman saka alam semesta

Iki crita Elric sadurunge dheweke diarani Woman Killer, sadurunge runtuh pungkasan Melniboné. Iki crita persaingan karo seduluré Yyrkoon lan katresnan marang seduluré Cymoril, sadurunge persaingan lan katresnan kasebut nyebabake Imrryr, Kutha Impen, diobong dening gerombolan Kerajaan Muda. Iki crita loro pedhang, yaiku Storm lan Mourner, kepiye cara ditemokake lan peran sing dimainake ing nasib Elric lan Melniboné; takdir sing kudu mbentuk liyane sing luwih gedhe: nasibe dhewe. Iki crita nalika Elric dadi raja, pimpinan tertinggi naga, armada lan kabeh komponen balapan demihuman sing mrentah jagad suwene sepuluh ewu taun. Iki crita Melniboné, Pulo Naga. Iki crita tragedi, emosi sing nggegirisi, lan gegayuhan sing luhur. Crita ilmu sihir, pengkhianatan lan cita-cita sing luhur, penderitaan lan kesenengan sing gedhe, katresnan sing getir lan gething manis. Iki crita Elric saka Melniboné, sing biasane Elric dhewe mung bakal kelingan nalika ngipi elek.

Michael Moorcock, "Elric of Melniboné."

Watake Moorcock sing paling misuwur yaiku Elric saka Melniboné, kaisar albino balapan decadent sing mrentah Pulo Melniboné, nanging kita bisa nyebut akeh liyane, lan kabeh beda-beda inkarnasi saka Juara Langgeng: Corum, Erekose (mung siji sing ngelingi kabeh urip sadurunge lan mbesuk), Dorian Hawkmoon...

Pentinge modal Michael Moorcok ing sejarah pustaka sing hebat amarga kasunyatane kabeh karakter kasebut dudu pahlawan sing sampurna, conto sing kudu ditindakake kayata Aragorn ing Gusti ring, nanging makhluk sing kontradiktif, sing digawa nesu utawa wedi, lan nasib sing tragis nyebabake dheweke ngrusak kabeh sing disenengi kanthi njupuk keputusan sing ala.

Saliyane, Moorcock uga salah sawijining panulis pisanan ing nyampur fantasi lan fiksi ilmiah cukup sukses, lan nerbitake karya-karya sing luwih raket lan sarujuk kayata Lah wonge (sing menang Hadiah Nebula ing taun 1967), sawijining drama nalika wong sing lelungan kanthi kapercayan Kristen jero nemokake manawa Yesus sejarah ora ana, nanging kapitayane ndadekake dheweke bisa nggenteni dheweke.

Mangkono, pirang-pirang taun sadurunge volume kapisan Kidung es lan geni utawa saka Trilogi Elf Peteng, Wis ana novelis sing wiwit taun 60-an lan 70-an wis nerbitake karya-karya sing peteng, kejem, lan ambigu, kanthi karakter sing ora katon. Yen sampeyan penggemar literatur fantasi, aku ngajak sampeyan nemokake Michael Moorcock kanggo sampeyan. Sampeyan ora bakal kuciwa.

Aku Elric saka Melniboné lan aku nantang Lords of Chaos nganggo pedhang Rune Stormy ing tanganku lan bungah banget ing atiku ...
Aku Dorian Hawkmoon lan aku nglawan Lords of the Dark Empire lan pedhangku diarani Pedhang Fajar ...
Aku Roldan lan aku tilar donya ing Roncesvalles, mateni setengah atus Saracens nganggo pedhang sihir Durendal ...
Aku Yeremia Kornelius lan aku ora nganggo pedhang, nanging bedhil panah, dene sekelompok wong edan nesu ngoyak aku liwat kutha ...
Aku dadi Pangeran Corum Jubah Scarlet, lan aku males ing Pengadilan Dewa ...
Aku Artos Celtic, lan aku nitih pedhang sing sumunar menyang penjajah ing pesisir kerajaanku ...
Aku kabeh duwe lan luwih saka iki, lan kadang gegamanku minangka pedhang, sing liyane tombak, lan pistol ... Nanging aku mesthi nggunakake gaman yaiku Pedhang Ireng utawa bagean saka agul-agul aneh kasebut.
Tansah gaman. Tansah prajurit.
Aku dadi Juara Langgeng, lan iku kamulyan lan kekiranganku ...

Michael Moorcock, "Erekosë, Babad Juara Langgeng II: Obsidian Phoenix."


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   freddy diaz ngandika

    Micheal moorcock penulis paling apik sing paling disenengi

  2.   Gonzalo ngandika

    Analisis sing apik banget lan ringkes. Pengetahuan sing tepat babagan kepribadian penulis menehi informasi babagan upaya gedhe sadurunge artikel kasebut.

  3.   Andres ngandika

    Artikel sing apik banget, lan cukup adil. Sayang banget yen pakaryan kasebut meh ora dingerteni.
    Uga ora dingerteni babagan usulan lan pendekatan literatur fantasi sing beda. Kayane para panulis saiki wis ngripta, lan kaya kabeh, asale saka endi wae, ana oyot.
    Aku hallucine dadi bocah karo Moorcock, aku ngerti babagan Stormbringer, game main peran, lan ing sawijining dina aku ndeleng Chronicles of the Eternal Champion ing toko buku lan tuku ... Panemuan sing luar biasa, Elric mung siji liyane, Erokose wong sing katon lara pikiran karo akeh kenangan sing teka lan lunga ... Nanging dheweke dadi pahlawan sejarah, kabeh crita. Oalah, aku kecanthol lan aku mangan, butuh pirang-pirang taun nalika nemoni The White Wolf ing toko buku liyane lan aku ora ragu-ragu, aku nggawa mulih ...

bool (bener)