Matilda

Pethikan Roald Dahl.

Pethikan Roald Dahl.

Matilda minangka klasik literatur bocah sing ditulis dening novelis terkenal Roald Dahl. Versi asline ing Anglo-Saxon diterbitake ing Oktober 1988 lan nampilake ilustrasi dening Briton Quentin Blake. Edisi ing basa Spanyol diwenehi dening Editorial Alfaguara kanthi terjemahan saka Pedro Barbadillo; versi iki tetep makarya Blake.

Matilda Iki minangka salah sawijining crita sing paling sukses saka penulis Inggris; dina iki mayuta-yuta salinan karya wis didol. Novel kasebut - sanajan dadi buku bocah-bocah - nelukake pirang-pirang generasi, kabeh amarga kreatifitas lan crita panganggit sing hebat. Amarga pengaruh sing misuwur, ing taun 1996, adaptasi film homonim kanggo novel ditampilake; film kasebut disutradarai dening Danny Devito.

Ringkesan Matilda

Padhang sithik

Matilda minangka bocah wadon umur 5 taun sing urip karo wong tuwane lan adhine ing sawijining kutha cilik ing Inggris. Dheweke Dheweke minangka bocah wadon sing ora wani lan kepengin weruh, sing umure mung 3 taun sinau maca kanthi cara mandhiri. Amarga dheweke nemokake alam semesta buku, uripe ganti. Ing wektu sing cendhak, dheweke maca sawetara penulis, sing nambah ilmu ing macem-macem bidang.

Disalahpahami karo keluargane

Sayang, Wong tuwa Matilda ora ngurmati bakateDheweke nganggep dheweke minangka fenomena lan terus-terusan ngolok-olok dheweke. Dheweke, minangka ukuman, dheweke meksa dheweke nonton televisi nganti pirang-pirang jam, dheweke ora tuku buku anyar lan dheweke ninggalake omah dheweke dhewe saben awan. Ora suwe sadurunge Matilda ngerti yen dheweke luwih cerdas tinimbang wong tuwane, mula dheweke ora nggatekake ide liar babagan sing penting banget.

Perpustakaan lan pasinaon sekolah

Amarga Matilda meh sedina ora ana wong tuwane, Dheweke mutusake arep menyang perpustakaan saben dina, kanggo ngrampungake kepinginane sinau. Ing papan kasebut dheweke rumangsa seneng banget, amarga dheweke bisa maca tanpa masalah lan entuk ilmu anyar. Kabeh sing diasimilasi karo bacaane ndadekake dheweke bisa beda karo kanca-kancane sekolah.

Guru manis vs kepala sekolah ala

Kemampuan Matilda kanthi maca lan matématika padha kaget guru Madu, sing njaluk supaya dheweke munggah pangkat. Nanging, sing ora ditampa kanthi apik dening direktur Trunchbull, lan, nyalahake jabatane, nolak panjaluk kasebut. Tingkah laku iki ora nggumunake pendhidhik, amarga tumindak ala "otoritas" sing ala wis dingerteni umum; nyatane, umume wanita sing ala kasebut ngruwat bocah-bocah kanthi sengit lan ngukum tanpa dibenerake.

Pangowahan urip

Wis mlebu plot, Matilda ngerti manawa dheweke duwe jinis keahlian mental liyane: telekinesis (Dheweke bisa mindhah obyek kanthi pikiran). Nalika ngembangake katrampilan kasebut, Honey pancen dhukungan. Nanging, panemuan "Kekuwatan super" kasebut sing nggawe Matilda kudu luwih kuwat ngadhepi loro alangan gedhe tenan sing wis dialami: watesan sing ditindakake Wong tuwane lan oposisi lan penyalahgunaan Trunchbull sing duraka.

Data dhasar saka karya

Iki minangka novel sing kalebu ing genre sastra bocah sing mbukak luwih saka 248 kaca sing dipérang dadi 21 bab cekak. Sejarahipun yaiku dicritakake dening narator sing wis ngerti. Teks kasebut diwenehi kosa kata sing sederhana sing bisa maca lan lancar.

Pribadi

Wormwood Matilda

Dheweke dadi protagonis crita kasebut. Is babagan bocah cilik sing duwe kepribadian sing luar biasa, peduli lan kehebatan supranatural sing aneh. Dheweke terus ditolak lan diganggu wong tuwane. Urip bocah wadon cilik kasebut ganti nalika mlebu sekolah dhasar, amarga dhukungan lan katresnan saka gurune lan hubungane karo kanca anyar.

Tuan Madu

Dheweke dadi guru sekolah dhasar, maha asih lan pengabdian kanggo para siswa. Matilda minangka salah sawijining bocah cilik sing tanggung jawab. Saka rapat kaping pisanan, kalorone nuwuhake rasa tresna sing istimewa. Hubungane saya suwe saya suwe, nganti Honey dadi wong utama ing protagonis kasebut.

Direktur Trunchbull

Saliyane dadi tanggung jawab ngarahake sekolah dhasar, iku antagonis karya. Kepribadiane pancen ala karo Master Honey. Fisik diterangake minangka wanita sing kuwat lan praupan. Antarane selera sing ala nyorot kesenengan nindakake ukuman abot lan kejem kanggo bocah, kaya ngunci pirang-pirang jam ing ruangan peteng.

Bapak saha Ibu Wormwood

Dheweke minangka wong tuwa biologis saka bocah cilik Matilda. Kalorone duwe kabiasaan ala lan duwe IQ sing endhek banget. Ibu iku gambler sing nganggur lan dangkal. Kanggo bagean kasebut, rama darmabakti kanggo dagang kendaraan saka asal usul, sing ndadekake dheweke tetep ngalami masalah hukum.

Paraga liyane

Michael minangka kakangne ​​Matilda, wong enom ketagihan nonton televisi lan kakehan dening wong tuwane - sing nggunakake bocah kasebut kanggo ngremehake bocah kasebut. Kajaba iku, ana kanca Matilda, ing antarane yaiku Lavender sing misuwur, bocah wadon sing ora wani lan dadi kanca protagonis sing paling apik.

Babagan panganggit, Roald Dahl

Roald Dahl.

Roald Dahl.

Roald Dahl lair tanggal 13 September 1916 ing Cardiff, sawijining kutha ing Llandaff, Wales. Wong tuwané yaiku Sofie Magdalene Hesselberg lan Harald Dahl, kalorone saka Norwegia. Dheweke sekolah ing sekolah dhasar ing The Cathedra School lan St. Peter's School, dene sing sekolah menengah ing sekolah Repton.

Pakaryan dhisik

Ing umur 18 taun, dheweke wiwit kerja ing Royal Dutch Shell, perusahaan minyak sing ngidini dheweke urip kanthi kemewahan. Ing taun 1939, dheweke gabung karo Angkatan Udara Kerajaan, ing kana dheweke nindakake latihan penerbangan kaping pisanan lan nem wulan mengko, dheweke ditugasake menyang batalyon 80 RAF. ing 1940, nalika pindhah saka Mesir menyang Libya, dheweke kecelakaan serius sing nggawe dheweke wuta rong wulan.

Karir sastra

ing 1942 miwiti karir minangka panulis, sutawa film pertama yaiku lakon Gampang peasy, sing diterbitake ing Ana Evening Post. Iki crita adhedhasar kacilakan pesawat. Banjur, dheweke nampilake dolanan anake sing pertama: Gremlins (1943). Nggawe buku-buku bocah aneh kasebut nggawe dheweke pangenalan sastra gedhe. Ing antarane karyane, kasuksesan kasebut nyata-nyata: Charlie lan Pabrik Coklat (1964), Para penyihir (1983) lan Matilda (1988).

Dahl uga main ing genre diwasa, kanthi humor lucu lan tanpa tujuan sing ora dikarepake. Sajrone karir, dheweke nulis luwih saka sewidak crita jinis iki sing diterbitake ing majalah kayata: Harper iku, Playboy y Jurnal Rumah Tangga. Banjur, iki disusun dadi antologi. Uga, sawetara crita diadaptasi kanggo film lan televisi, kayata: Wong Kidul y Crita sing ora dikarepake.

Ing taun 60-an dheweke nulis skrip kanggo bioskop, salah sawijine yaiku James Bond, Mung sampeyan urip kaping pindho, adaptasi novel anggitane Ian Fleming. Ing taun 1971, dheweke adaptasi salah sawijining buku anake kanggo film kasebut Willy Wonka lan Pabrik Coklat.

Kanthi pirang-pirang taun, Dahl dadi panulis terkenal. Dheweke nangani novel, puisi, crita lan skrip kanthi gampang. Pengabdiane kabukten ora mung karo karyane sing jembar lan apik, nanging uga ngatur supaya bisa adol luwih saka 200 yuta kopi ing saindenging jagad.

Pati

Roald Dahl tilar donya ing Great Missenden tanggal 23 November 1990, sawise kalah karo leukemia.

Sawetara karya Roald Dahl

Buku Roald Dahl.

Buku Roald Dahl.

Buku anak

  • Gremlins (1943)
  • James lan persik raksasa (1961)
  • Charlie lan Pabrik Coklat (1964)
  • Driji sihir (1966)
  • Super Fox (1970)
  • Charlie lan elevator kaca sing apik (1972)
  • Danny juara dunia (1975)
  • El baya ageng (1978)
  • Cretins (1980)
  • Obat Jorge sing apik banget (1981)
  • Raksasa budi pekerti apik tenan (1982)
  • Para penyihir (1983)
  • Jerapah, pelikan lan kethek (1985)
  • Matilda (1988)
  • Agu Trot (1990)
  • Vikaris sing ngomong mundur (1991)
  • Mimpin (1991)

Antologi crita

  • Pangowahan gedhe (1974)
  • Crita Cekak paling apik Roald Dahl (1978)
  • Purwaning Dumadi lan musibah (1980)
  • Crita sing luar biasa (1977)
  • Dongeng sing ora dikarepake (1979)
  • Vengeance duweke SA (1980)
  • Crita lengkap (2013)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.