"La Celestina", karya dramatis paling penting ing abad kaping XNUMX

"La Celestina", dening Fernando Rojas, minangka karya dramatis sing paling penting lan relevan ing abad kaping XNUMX. Iki nuduhake krisis nilai-nilai abad pertengahan lan materialisme sing nggambarake masarakat Pra-Renaisans.

Ana ing tengah Abad XV nalika tradhisi dramatis ing Castilian wiwit muncul, nanging dheweke mung kegiyatan teater sing ditindakake ing festival utawa tanggal agama sing populer kayata Corpus Christi utawa Natal. Saiki ana ing pungkasan abad kaping XNUMX nalika teater iki uga diadegake ing kraton kanggo nglipur pengadilan. Tokoh kayata Gómez Manrique misuwur, ditondoi dening teater agama lan Juan del Encina, dening teater religius lan uga profan. Nanging, karya sing paling apik sajrone kabeh wektu yaiku "La Celestina", karya anonim, nanging disebabake dening panulis Fernando de Rojas.

Pakaryan kasebut

"La Celestina", ing rong puluh siji tumindak, nyedhiyakake hubungan cinta ing antarane Melibea lan Calisto, kanthi intervensional sing disenengi dening La Celestina, germo lawas.

Fernando de Rojas dhewe ngumumake manawa dheweke nyipta karya kasebut saka tumindak kaping pisanan, sing wis ditemokake ditulis. Saiki ditampa "La Celestina" Minangka asil saka rong penulis: sawijining pangarang sing ora dingerteni sing bakal nulis akting pisanan, lan karya liyane, sing bakal dadi komposisi dening Fernando de Rojas.

Tema karya

Keserakahan Celestina, germo sing tumindak ing antarane Melibea lan Calisto, ora pengin nuduhake penghasilan karo para pelayane Calisto, kanthi liga karo dheweke, nyebabake dheweke mati kanthi tragis.

El katresnan antarane Calisto lan Melibea uga apes. Callisto tilar donya lan nglalu.

Isih saka adaptasi film «La Celestina». Penelope Cruz, minangka Melibea.

Karakter karya

  • Celestine: Dheweke dadi tokoh utama ing drama kasebut lan uga paling rumit. Dheweke wanita tuwa sing jahat, tukang ngombe, bekas pelacur lan wanita sing pengkhianat banget. Kaloro hawa nafsu paling kuat sing nyebabake tumindak sampeyan yaiku egoisme lan srakah. Dheweke licik, ala, lan manipulatif banget.
  • Callisto: Dheweke dadi karakter sing duwe fitur sing nggegirisi (dheweke tumindak kanthi cara lan beda kanthi cara sing beda-beda). Katresnan minangka pusat eksistensine lan dheweke nggambar minangka perasaan mulya lan tanpa pamrih, nanging nalika buku kasebut maju, tumindake ditampilake mbantah pangandikane.
  • melibea: Dheweke bocah wadon sing duwe sikap mantep. Wiwitane dheweke pertahanan babagan katresnan sing dituduhake Callisto, nanging pungkasane tresna. Nalika ndeleng Callisto mati, dheweke mutusake bunuh diri. Beda karo Calisto, Melibea ngerti apa tegese mlebu hubungan terlarang lan bunuh diri minangka akibat liyane saka nilar nilai-nilai sing wis ditemtokake.
  • Pelaku pendhukung: Sempronio lan Pármeno, abdi Callisto; Elicia lan Areúsa, pelacur sing dikontrol dening Celestina.

Tujuan kerja

Fernando de Rojas, ing prolog karya kasebut, ngaku wis nulis kanthi tujuan kanggo ngritik tumindak kekasih sing ora tanggung jawab lan ora rasional, sing minangka akibat saka tumindak maksiat, dadi isin.

Fernando de Rojas uga nulis "La Celestina" kanthi pangertosan filosofis eksistensial, amarga tumrape, urip minangka perjuangan terus-terusan sing mung nyebabake rasa sakit lan musibah.

Pethikan ringkes karya

SEMPRONIO: O, wong tuwa tuwa sing rakus, tenggorokan amarga ngelak dhuwit! Apa sampeyan bakal seneng karo pihak katelu saka bathi sampeyan?

CELESTINA: Bagéan katelu apa? Lungaa karo Gusti Allah saka omahku, lan aja sambat, aja nggawa tetanggan! Aja nggawe aku kelangan pikiran, ora pengin barang-barang Callisto lan duweke sing metu langsung.

SEMPRONIO: Wenehi swara utawa panguwuh, yen sampeyan bakal netepi janji lan netepi dina iki!

ELICIA: Demi Gusti Allah, lebokna pedhang! Terus, Parmeno, terus! Aja mateni wong edan kuwi!

CELESTINA: Keadilan, keadilan, para tangga teparo; keadilan, para ruffian iki mateni aku ing omahku!

SEMPRONIO: Ruffians utawa apa? Ngenteni, tukang sihir, aku bakal njaluk sampeyan neraka nganggo huruf.

CELESTINA: O, yen aku wis seda, oh, oh! Pangakon, pangakon!

PÁRMENO: Wenehi, wenehi; rampung, uga sampeyan miwiti! Dheweke bakal ngrasakake kita! Mati, mati; saka mungsuh, paling ora!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)