Mary Shelley. 168 taun tanpa pangripta Frankenstein. Frasa lan geguritan.

Plakat peringatan ing St Peter's Churchyard, Bournemouth, UK.

Mary shelley Aku isih umur 53 taun Aku ninggalake donya iki ing taun 1851 ing dina kaya saiki. Dheweke dijupuk saka tumor otak sing lagi gelut. Nanging dheweke lunga ing salawas-lawase. Pangripta saka FrankensteinNovel Gothic par unggulan lan salah sawijining mitos sastra paling gedhe, dheweke uga penulis drama, penulis esai lan ahli biografi ing Inggris. Y pujangga.

Rupa iki, luwih ora dingerteni lan dibayangke karo bojone, Percy Bhysse Shelley, uga pantes dingerteni. Dadi kanggo kenang paraga Aku nyorot sawetara frase loro saka karya lan papat geguritane.

Kunjungan kaping pisanan ing Inggris yaiku Bournemouth, kutha pesisir lan turis banget ing sisih kidul Inggris, sawijining Benidorm Inggris, kanggo ngerti kita. Lan aku kelingan ndeleng plak biru kasebut ing greja Santo Petrus, Ing tengah kutha. Wong tuwané uga dikubur ing kana, filsuf politik William godwin lan filsuf feminis Mary Wollstonecraft. Lan uga manah bojone, pujangga Romantisisme sing hebat Percy Bhysse Shelley.

Frase

Frankenstein (1818)

  • Ati-ati; amarga aku ora ngerti rasa wedi lan mulane aku kuat.
  • Aku apik lan maha; kasangsaran wis ngrusak aku. Wenehi kebahagiaan, lan aku bakal berbudi luhur maneh.
  • Aku bakal nonton kanthi licik saka ula, lan kanthi wisa aku bakal nyokot sampeyan. Mortal! Sampeyan bakal getun marang karusakan sing wis sampeyan lakoni

Wong Pungkasan (1826)

  • Serigala nganggo sandhangan wedhus lan komplotan ngidini ngapusi.
  • Wong lanang kudu nemplek karo prekara sing parah banget supaya bisa nandur tangan ing tumbak beracun.
  • Apa maneh kajaba segara yaiku ombak semangat sing sumber bisa ditemokake ing alam kita dhewe!

Puisi

Ayo ngimpi

Oh, teka ing ngimpi, tresnaku;
Aku ora bakal njaluk kabegjan sing luwih dikepengini;
teka karo balang lintang, tresnaku,
lan karo ambungmu ngelus-elus kelopak mata.

Dadi, kayadene dongeng-dongengan lawas,
katresnan kasebut ngunjungi prawan Yunani,
nganti dheweke ngganggu mantra suci,
lan tangi ngerti pengarepane dikhianati.

Nanging turu sing tentrem bakal nutupi pandelengku,
lan lampune Psyche iku bakal peteng,
nalika ing sesanti wengi
janji sampeyan lakonana.

Dadi marani aku kanthi impen, tresnaku,
Aku ora bakal njaluk kabegjan sing luwih dikepengini;
Ayo karo balok lintang.
lan karo ambungmu ngelus-elus kelopak mata sing tak tutup.

Katresnan ing kasepen lan misteri

Kanggo tresna ing kasepen lan misteri;
entuk sing ora bisa dadi duwekku;
mawas nggegirisi telenging jurang
antarane aku lan papan suci sing dakpilih,
splurge - dadi abdi dhewe -
Apa sing bakal dadi panen wiji sing dakwenehake?

Katresnan nanggapi kanthi licik sing nyenengake lan alus;
amarga dheweke, dadi manungsa, nyamar banget,
sing nggunakake gaman eseman,
lan ndeleng aku kanthi mripat sing ayem,
Aku ora bisa nolak pepenginan sing paling kuat:
Aku ngaturake jiwa kanggo pamujine.

Nalika aku lunga

Yen wis ora ana, kecapi sing muni
kanthi nada semangat sing jero,
bakal digantung tanpa melodi, nganggo senar kosong,
ing gundhukan kuburanku;
banjur nalika breeze wengi
nyolong pigura sing sepi lan rusak,
bakal nggoleki musik sing sepisan
nampa gremengane.

Nanging muspra angin wengi bakal ambegan
Ing saben tali sing remuk
Bisu, kaya formulir sing turu ing ngisor,
lir pecah iku bakal leren.
Oh memori! dadi janjimu sing diberkahi,
banjur tumpah ing sak amben,
kaya balsem sing nyiksa dada
kembang mawar, nalika kembange wis mati.

Aku kudu lali mripatmu sing peteng

Aku kudu lali mripatmu sing peteng, sing katon kebak katresnan;
Swara sampeyan, sing ngisi emosi,
Sumpah sampeyan sing ngilangi aku ing labirin liar iki
Tekanan sing nyenengake tangan alus sampeyan;
Lan, malah luwih tresnani, pertukaran pikiran,
Sing nggawe kita luwih cedhak,
Nganti ing loro ati, siji ide digawe
Lan dheweke ora maneh ngarep-arep utawa ngerasa wedi, nanging liyane.

Aku kudu lali karo ornamen kembang kasebut:
Apa dheweke ora padha karo sing dakwenehake?
Aku kudu lali ngetang wayah padhang awan,
Srengenge wis surup, lan sampeyan ora bakal bali maneh.
Aku kudu lali tresnamu, banjur cedhak
Mripat sing mbanyoni nalika ora pas,
Lan pikiranku sing disiksa ngupaya ngaso
yen mayit ditemokake ing kuburan.

Oh, nasib wong sing malih dadi godhong,
Dheweke ora bisa nangis maneh utawa nggrundel;
Utawa ratu sing lara, sing ndredheg nalika nandhang sangsara,
Dheweke nemokake yen ati sing anget dadi watu.
Oh, kanthi arus gelombang Lethe,
Merata agawe bungah lan mratobat;
Mbok ora ana kabeh sing bisa disimpen;
Nanging katresnan, pangarep-arep lan sampeyan minangka perkara sing ora bisa dilalekake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)