Martian, dening Andy Weir

Wong Martian.

Wong Martian.

Iki minangka novel fiksi ilmiah sing ditulis dening pangembang software lan teoritis, Andy Weir. Martiane nyedhiyakake wacan sing cukup lancar, sanajan rinci ilmiah sing ana sajrone 400 kaca. Plot kasebut fokus ing ahli botani lan insinyur mekanik, Mark Watney, salah siji saka enem wong pisanan sing mlaku ing permukaan Mars ing sejarah manungsa. Maca buku iki ngelingi, meh sanalika, HG Wells sing misuwur.

Nalika narasi diwiwiti, protagonis yakin manawa bakal dadi manungsa pertama sing tiwas ing kana, ing Mars.. Iki sawise ditinggal karo kanca-kancane (sing percaya wis mati) amarga badai wedhi sing galak. Nanging, prospek suram gagal ngilangi kekarepane Watney. Thanks kanggo rasa wani, humor lan humor sing apik, karakter kasebut bisa nggawe kesempatan sing bisa urip. Iki minangka wacan sing disaranake kanggo para mudha, kanggo plot lan setelan sing apik.

Sobre el autor

Andrew Taylor Weir lair ing Davis, California, AS, tanggal 16 Juni 1942. Wiwit cilik, dheweke nuduhake bakat minangka programmer komputer. Dheweke sinau ilmu komputer ing Universitas California (San Diego) lan nalika mudha, dheweke kerja ing perusahaan bergengsi kayata AOL utawa Blizzard, lan liya-liyane. Secara paralel, dheweke nambah semangat nulis, kabukten karo publikasi ing situs web kasebut.

Martiane minangka bukune sing pertama. Wiwitane diterbitake dhewe ing format pangiriman (gaya blog) sajrone taun 2011. Sawise pirang-pirang modifikasi - meh kabeh adhedhasar saran komersial - penulis adol hak kanggo Crown Publishing. Perusahaan iki tanggung jawab kanggo sukses ngasilake lan nyebarake (ing basa Inggris) ing taun 2014. Ing taun sing padha versi Spanyol diluncurake kanthi label Ediciones B-Nova.

Umume ulasan ing sekitar Martiane dheweke wis cukup positif. Kajaba iku, popularitas judhul tambah akeh amarga adaptasi ing layar amba, disutradarai dening Ridley Scott, saka skrip Drew Goddard lan artis-artis kelas dunia kayata Matt Damon ing lakon Mark Watney ngelawan Jessica Chastain. makili Panglima Lewis, antara liya.

Andy Weir

Andy Weir

Sinopsis The Martian, dening Andy Weir

Wiwitan sing nekat lan sengsara

Kabeh diwiwiti karo protagonis ing bebaya pati lan ditinggal metu ing ngarep.. Nalika sensor ing setelan Mark Watney nandhang kapitunan oksigen sing cepet ing tengah badai pasir sing kuat, kanca-kancane ing misi Ares 3 (sing pertama dikunjungi Mars ing sejarah) ora bisa nulungi dheweke lan kepeksa nilar dheweke, amarga dheweke percaya dheweke wis seda ... Sayange, kesalahan sing ora disengaja: Watney isih urip.

Aplikasi apa sing wis dingerteni

Ora ana detik sing sampah, protagonis kudu cepet ngerti cara nutup setelan setelan kasebut, sing ditusuk antena sing padha sing ditarik menyang klompok kasebut. Ngatasi alangan, ketik ing hab, stasiun kasebut dilengkapi kanggo nginep sawetara wong ing permukaan Mars. Nanging alasane optimisme bisa ngguyu: iku mung sing pertama sing kudu diadhepi.

Mark kudu nggunakake kabeh ilmu teknik supaya bisa urip. lan kanggo ngrampungake pirang-pirang perbaikan penting ing laboratorium, dheweke kepeksa tetep luwih saka setahun setengah. Kajaba iku, latihan Watney minangka ahli botani - profesi utamane - pas wektune nggawe kahanan budaya asing sing bisa ditindakake.

Aktivasi nexus karo lahan kasebut

Sabanjure, Mark kudu njlentrehake cara komunikasi sing efektif karo Bumi.. Suwene luwih saka sebulan sawise kacilakan kasebut, personel NASA nemokake manawa Watney wis bisa urip, nanging kasunyatane pancen alus (utamane amarga masalah panganan, apamaneh rumit banget nalika nylametake).

Pengumuman menyang pers lan publik nyebabake keributan media sing bakal ngiringi kabeh misi wiwit wektu kasebut.. Intine, para penghuni liyane Hermes — Kapal sing dadi kendharaan transportasi antar planet- ora dikandhani babagan kaslametané lan, akibate, kahanan ora aman saka kanca sing ditinggal mati.

Nylametake

Titik balik kedadeyan nalika Panglima Lewis lan papat anggota misi liyane (Vogel, Beck, Johanssen lan Martínez) ngerti kahanan kasebut. Banjur - kanthi tumindak sing bisa ditafsirake minangka korban lan "tebusan" - para kru milih kanthi suara sora kanggo nglakokake nylametake rumit saka "kanca sing ditinggal". Dheweke nindakake iki tanpa preduli apa keputusan mutusake paling ora setaun.

Bingkai paralel, pancing gedhe

Klimaks ngemot "crita intra" dhewe-dhewe.. Contone, kontribusi penting saka program ruang angkasa Tionghoa, sing mutusake taman program rahasia supaya bisa kolaborasi tanpa njaluk imbalan apa-apa. Nanging wektu cendhak: Pasokan panganan Watney sing kayane aman dirusak amarga kecelakaan ing hab.

Analisis lan mbandhingake karo adaptasi film

Ora nangani rincian astronomi

Sawetara swara kritis tumrap pakaryan Weir adhedhasar pendekatan ilmiah sing rada sithik saka sudut pandang astronomi. Sawetara panemu malah nduweni kualifikasi minangka "nguciwani" saka aspek buku kasebut lan, utamane, ing film kasebut. Yaiku argumen kesan sing dikatutake dening astronom Beatriz García ing analisis Martian: babagan bioskop lan ilmu pengetahuan (Jaringan Pendidikan Sekolah Astronomi, 2015).

Nanging, kudu dielingi manawa - bisa uga— sawise nerangake babagan masalah fisik lan matematika, luwih dhisik maca Martiane bisa uga ora nyenengake kanggo masarakat umum ... Mbok menawa dudu bebener sing bener yen dibandhingake karo teori fisik film fitur Interstellar (2016), sing entuk panampa ing antarane para pamirsa, pangritik lan ilmuwan.

Narasi sing narik ati

Ing kasus apa wae, ana unsur crita sing ora bisa ditolak ing crita Mark Watney: wit. Mung liwat aplikasi akurat saka metode ilmiah, mula tokoh utama menang ing planet abang. Yen ora, slamet luwih saka limang atus dina tanpa cukup panganan lan banyu ora bisa ditindakake. Kajaba iku, protagonis miwiti crita kanthi cedera parah ing pinggul, sawijining perkara sing ora nyenengake banget.

Protagonis nampa sing maca nganggo tembung sing ngubungake langsung: "Aku ngaco." Akibate, mupangat penulis yaiku tetep kepengin ngerti kasunyatan ing kaca sabanjure, iki adhedhasar naluri manungsa sing kuat: dorongan kanggo mbantu wong liya sing ana masalah. Iki minangka rasa solidaritas (sanajan ing antarane agensi ruang angkasa) kanthi jelas lan konsisten diandharake sajrone buku kasebut.

Kutipan Andy Weir.

Kutipan Andy Weir.

Watak kerja sing apik banget

Kajaba iku, Keprigelan Watney sing tulus, sindir, wani lan humor sing cerdas nggawe tumindak kasebut dadi kontradiksi, meh bunuh diri. Ing paragraf sing padha, bisa uga ngrasakake optimisme, tekad lan kapercayan saka protagonis bebarengan karo tembung kaya "yen aku njeblug, aku ora bakal ngerteni." Kabeh unsur kasebut digawe - kajaba empati - maca sing gawe ketagihan.

Mesthine, ing tengah-tengah gambaran psikologis sing ngganggu digawe saka kemungkinan pati sing bakal teka, diubengi kanthi rasa sepi saka ara-ara samun beku sing mungsuh, ana ruang kanggo depresi. Ing wektu kasebut, paraga utama narik luwih akeh ironis lan ejekan kanggo awake dhewe supaya bisa semangat supaya tetep aktif ing perjuangan supaya bisa urip.

Pungkasan tanpa sampah

Panutupan crita minangka bunder sing sampurna. Dadi, pangarep-arep bisa tetep maksimal, uga pikiran sing lucu Watney nalika nindakake manuver paling ekstrem kanggo nylametake nyawane, tanpa kabeh rintangan. Amarga alasan kasebut ing ndhuwur, Martiane Iki minangka buku sing duwe macem-macem ciri sing kudu disaranake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.