Marianela

Marianela.

Marianela.

Marianela (1878) minangka salah sawijining karya paling penting saka panulis Spanyol Benito Pérez Galdós (1843 - 1920). Cuplikan iki luar biasa kanggo kemampuan panulis iki nalika nggawe karakter wanita, sipat sing dipuji para sejarawan lan akademisi sing wis sinau babagan sinau. Kedalaman psikologis protagonis buku kasebut njerit kanthi kualitas panulis. Judhul iki minangka salah sawijining novel tesis pungkasan, sing sadurunge saka siklus kontemporer panganggit Spanyol.

Tansah langsung, realistis, ironis, pemikir lan dialog sing inspirasi klasik, Marianela nggambarake kabeh garis karakteristik wong sing duwe huruf kanthi warisan sing ora bisa diukur. Ora kaget, Galdós dadi anggota Akademi Kraton wiwit taun 1898 lan calon Hadiah Nobel kanggo Sastra ing taun 1912. Saiki, dheweke diakoni dadi panulis paling gedhe ing basa Spanyol, sawise Cervantes.

Penulis

Dibaptis nganggo jeneng Benito María de los Dolores Pérez Galdós, dheweke lair tanggal 10 Mei 1843, ing Las Palmas de Gran Canaria, Spanyol. Sanajan ing macem-macem tahapan urip, dheweke tampil dadi politisi, penulis drama lan ahli sejarah, nulis minangka aspek sing pancen nduweni pinunjul. Amarga karyane dadi lambang novel realis Spanyol ing abad XNUMX.

Bocah cilik lan remaja

Benito minangka bagean saka kulawarga sing akeh banget. Dheweke minangka anak nomer sepuluh saka pernikahan antarane Kolonel Sebastián Pérez Macías lan Dolores Galdós Medina. Wiwit cilik, bapake nggawe dheweke seneng crita sejarah lan dheweke nyritakake anekdot militer sing ora ana enteke, sing nate perang.

Dheweke sinau pasinaon dhasar ing Colegio San Agustín ing kutha asale, institusi sing duwe pedagogi pelopor ing jamane. Sajrone remaja, dheweke kerja sama (liwat esai, puisi satir lan crita) karo koran lokal, Bis. Ing taun 1862, dheweke lulusan Sarjana Seni ing La Laguna Institute, ing Tenerife.

Pengaruh sastra, terbitan kaping pisanan

Ing wulan September 1862, dheweke pindhah menyang Madrid lan ndhaptar universitas kanggo sinau babagan hukum. Sanajan, ing tembung Galdós dhewe ing Kenangan sing lali (1915), yaiku mahasiswa sing kasebar, gampang absen. Ing ibukutha Dheweke dadi rutin ing "kumpul Canaria" lan ing ceramah ing Athenaeum, ing kana dheweke ketemu karo kancane sing wis suwe, Leopoldo Alas, Clarín.

Dadi, ing Fornos lan Suizo cafe ing Galdós enom dheweke ijolan ide karo para intelektual lan seniman nalika semana. Antarane, Francisco Giner de los Ríos —Pendhiri Institución de Libre Enseñanza— ngajak dheweke nulis lan ngenalake dheweke karo Krausism, sawijining tren sing ana ing publikasi sabanjure.

Karya jurnalistik, lelungan ing luar negeri lan publikasi kaping pisanan

Wiwit taun 1865, dheweke wiwit nulis kanggo media kayata La Nación, Debat y Jurnal Gerakan Intelektual Eropa. Rong taun sabanjure, dheweke nempuh perjalanan kaping pisanan menyang Paris minangka koresponden ing Pameran Dunia. Nalika bali, dheweke nggoleki karya-karya Balzac lan Dickens, saka terjemahan sing diterjemahake Makalah Posthumous saka Pinwick Club (diterbitake ing La Nación).

Benito Perez Galdos.

Benito Perez Galdos.

Sawise bali saka perjalanan kaping pindho ing luar negeri ing taun 1868, dheweke nggarap babad informatif babagan pembentukan Konstitusi anyar sawise digulingake Elizabeth II. Novel pertama, Mancur Emas (1870), bakal dadi pambuka kanggo Trafalgar (1873) buku kaping pisanan saka Episod Nasional. Kanthi seri iki, dheweke dadi sejarah sejarah huruf Spanyol minangka "kronis Spanyol."

Artikel sing gegandhengan:
Endi Benito Pérez Galdós?

Pakaryan Galdós

Galdós minangka salah sawijining panulis sing paling produktif ing sejarah nganggo basa Spanyol. Mung ing Episod Nasional (1873 - 1912) nutupi 46 pangiriman, diterbitake ing limang seri sepuluh volume. Secara total, intelektual Canaria ngrampungake meh satus novel, ngluwihi rong puluh karya teater, uga karangan, crita lan macem-macem karya.

Saindhenging lintasan kasebut berkembang liwat siklus utawa sub-genre sastra (ing saben genre kasebut judhul gedhe), yaiku:

  • Novel skripsi (1870 - 1878). 7 novel; ing antarane sing paling misuwur yaiku Lady sampurna (1876) lan Marianela.
  • Novel kontemporer - siklus materi (1881 - 1889). 11 novel; ngadeg metu ing antarane Dokter Centeno y Fortunata lan Jacinta (1886-87).
  • Novel kontemporer - siklus spiritualis (1890 - 1905). 11 novel; dadi Welas asih (1987) sing paling misuwur ing antarane.
  • Novel mitos (1909 lan 1915). 2 novel.

Fitur

Ing karya Galdós, postulat estetika realistis sing asale saka gaya langsung lan alami kabukten, intine ing dialog inspirasi klasik. Padha, basanipun (biasane) nyariosaken sawetara peranganing ukara kanthi budaya, ing tengah narasi sing ora ana gandhengane kanggo humor lan ironis.

Ing sisih liyane, posisi sing kuwat nglawan pandhita katon luwih gedhe utawa kurang ing tulisan Galdós. Kasunyatane, pamikiran iki nggawe dheweke permusuhan saka sektor Katulik konservatif, sing sukses sabotase nominasi kanggo Hadiah Nobel.

Marianela  lan jerone paraga

Narator wong katelu negesake minat psikologis ing saben anggota karya kasebut. Khususe, Wanita Galdós nggambarake kaendahan lan kerumitan jagad, ing konteks sing mesthi nyoba integritas lan kejujuran saben wong. Ing babagan iki, protagonis saka Marianela ngemot katresnan lan naturalisme (ing bocah wadon sing ora apik nanging ati gedhe).

Uga, pelapor objektif pancen becik kanggo medharake pamikiran panulis babagan bedane kelas sosial lan tumindak sing ditrima ing wektu kasebut. Kanthi cara sing padha, ana komplemen sing sampurna ing antarane kualitas karaktere kanthi representasi lingkungan lan mujur nengen kanthi tliti.

Analisis saka Marianela

Sampeyan bisa tuku novel ing kene: Marianela

Novel iki kasusun saka 22 bab, sing judhule nuduhake gaya picaresque Galdós (sing nggawe crita populer banget). Contone, "VII: Liyane omong kosong"; "VII: omong kosong terus" ... Bebarengan, struktur umum teks dipérang dadi introduksi, tengah, résolusi lan epilog.

Sinopsis

Novel kasebut diwiwiti kanthi deskripsi lanskap nalika mlebu menyang penggalian Socrates, cedhak Aldercoba, ing sisih lor Spanyol. Ing kana, Teodoro Golfín — dhokter sing spesialisasi ing mripat— tur ing papan kasebut kanggo nggoleki adhine Carlos, sing ngurus tambang. Dheweke teka tanpa kesasar amarga Paul, pandhuan sing, sanajan wuta, nerangake babagan lanskap kanthi rinci.

Kutipan saka Benito Pérez Galdós.

Kutipan saka Benito Pérez Galdós.

Pablo ngerti papan kasebut kanthi apik amarga pandhuane, Nela, bocah yatim umur 16 taun Karo katon bocah sing apik banget. Dheweke ngalami urip sengsara banget lan ora mangan nalika biyen. Nalika semana dheweke dijupuk kulawarga Centeno. Sanajan ngono, sajrone wulan pungkasan, dheweke seneng banget karo Pablo sing dikasihi, sing saben dina dheweke wisata ing lapangan.

Ngembangake

Don Francisco Penaguilas, Bapake Pablo mesthi golek kenyamanan lan pendhidhikan sing paling apik kanggo putrane, sing balesan karo perasaan Marianela (Nela). Sanajan ngono, dheweke wedi nalika ngerti babagan pangarep-arep (adoh) manawa mripate Pablo bisa mari sawise intervensi dening Dr. Golfín. Banjur, Francisco nyritakake kabar marang adhine Don Manuel Penáguilas.

Sing terakhir janji yen operasi kasebut sukses, dheweke bakal nikahi putrine Florentina karo ponakane. Sanalika, Penasaran intelektuale Pablo nggawe dheweke kepengin banget karo konsep kaendahan. Dheweke yakin manawa Nela minangka wujud kaendahan, bertentangan karo pemahaman liyane. Ya, ora ana sing mangu-mangu atine Nela sing apik, nanging rupane sing ringkih lan gagah tenan.

Duka Nela

Ora suwe sadurunge operasi kasebut, Don Manuel lan putrine Florentina, bocah wadon sing ayu banget lan apik, tekan kutha kasebut. Oalah, Pablo meksa pengin omah-omah karo Nela. Nanging, jarak antarane dheweke ora bisa dihindari amarga sawise operasi, kulawarga Don Francisco dadi tanggung jawab ngurus Pablo.

Dina-dina kepungkur, kabeh wong ing kutha padha ngobrol babagan sukses operasi kasebut. Pablo bisa ndeleng lan obsesi sing paling gedhe yaiku mbedakake kaendahan Nela. Nanging bocah wadon miskin wedi ditolak lan ditinggal kutha karo Celipín, putra bungsu saka kulawarga Centeno. Nanging, Florentina nawakake omah nyata karo Nela karo kulawarga Penánguilas lan nyritakake kekarepane Pablo marang dheweke.

Asile

Nela nolak tawaran kasebut babagan Florentyna. Amarga sedhih banget, wanita enom kasebut wiwit ngentekake pirang-pirang dina ing alas nganti Teodoro nemokake dheweke ing kondhisi sing ala banget lan meksa dheweke crita kabeh. Sawise sawetara dina, Florentina ngurus Nela sing ringkih lan bingung ing omah Penánguilas.

Sore, Pablo teka kanthi ora sengaja kanggo dolan nalika Florentina lagi njahit klambi kanggo Nela. Wong enom gumun karo kaendahane sedulure lan wiwit muji. Malah Pablo - ora nggatekake anane dokter lan "bocah wadon liyane" ing ruangan kasebut - ujar manawa dheweke wis mundur saka rasa tresna marang Nela lan saiki seneng banget karo pesta pernikahan karo Florentina.

Panutup

Dikonsumsi dening rasa sakit, urip sing ora aman lan ora nyenengake, Nela ilang sawetara menit nganti dheweke tilar donya. Sadurunge, Pablo bisa ngenali nalika dheweke bisa nyekel tangane lan ndeleng mripate. "Dheweke seda amarga tresna," ujare dhokter. Pungkasane, Florentina mutusake menehi pemakaman sing paling apik kanggo menehi rasa matur nuwun sing langgeng kanggo Nela.

Sawetara wong desa malah ujar, "Dheweke saiki wis luwih ayu" (yen dheweke wis mati). Nanging, sawetara wulan mengko, kabeh wong ing papan kasebut lali karo Marianela. Mung ana pasangan asing sing wis tuwa sing njaluk makam makam wanita ayu lan ayu, Doña Mariquita Manuela Téllez (Nela).


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.