Maria Montesino. Wawancara karo penulis An Inevitable Decision

Fotografi: Maria Montesinos. Situs web penulis.

Maria Montesinos nduwe novel anyar jenenge kaputusan sing ora bisa diendhani. Ing iki Interview Dheweke ngandhani babagan dheweke lan liya-liyane. Aku matur nuwun akeh wektu lan kebecikan kanggo nulungi aku.

Maria Montesinos - Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Buku paling anyar sampeyan irah-irahan kaputusan sing ora bisa diendhani. Apa sampeyan ngandhani babagan iki lan saka endi ide kasebut?

MARIA GUNUNGSINOS: Ide novel iki muncul pirang-pirang taun kepungkur, sajrone lelungan menyang tambang Riotinto, ing Huelva. Aku ngunjungi museum tambang sing dituduhake carane celengan dieksploitasi lan kahanan sing ditindakake; Aku munggah ing railway pertambangan lawas sing mlaku sejajar karo kali Riotinto, abang minangka getih, kang rute rampung ing pelabuhan Huelva, lan aku mlaku ing sadawane dalan kang wis dadi. mantan koloni Inggris ngendi pegawe saka Perusahaan Rio Tinto manggon, pemilik saka tambang antarane 1873 lan 1954. Negara Spanyol, sing mbutuhake modal ing wektu iku ing pungkasan abad kaping XNUMX, wis ngedol lemah lan lemah ing tanah sing ana tambang tembaga Huelva sing sugih ing perusahaan Inggris. 

Yo ora ngerti crita sing, lan uga kasunyatan sing bilih jajahan Inggris sampun wonten ing ngriku dibangun ing gambar lan mirip saka urip padha wis ing Inggris — karo omah-omahé cilik utawa pondokan, klub Inggris, lapangan tenis—. Kaya ing koloni liyane ing saindhenging donya, Inggris wong-wong mau manggon karo wong ndesa saka tambang Riotinto lan saka kutha-kutha liyane ing saubengé, ditutup ing awake dhewe lan adat Victorian sing kaku, diisolasi saka wong-wong ing wilayah kasebut - "pribumi" sing diremehake - dening tembok sing ngubengi koloni kasebut. 

Nalika aku mlaku-mlaku ing papan kasebut, aku wiwit gumun kaya apa wong-wong mau, kaya apa uripe ing kana, kaya apa hubungane karo wong-wong ing wilayah kasebut, lan aku mikir yen ana crita sing apik ing kana. Kabeh bahan kasebut: lanskap sing rusak, konflik antarane perusahaan Rio Tinto sing kuat lan para penambang, masalah polusi lingkungan sing disebabake dening asap saka operasi pertambangan sing nyebabake akeh warga desa, lan konflik antarane rong budaya. ., rong cara kanggo mangerteni donya.

Nanging, Nalika iku, aku durung ngabdi marang nulis, Aku uga ora rumangsa siyap kanggo ngrampungake novel sing ana ing jaman, yaiku Restorasi monarki, sing ora dingerteni aku nalika iku. Wis pirang-pirang taun lan sawetara novel mengko aku mikir wektune wis teka lan dheweke bisa nyritakake crita sing ana ing sirahe. 

Novel iki diset antara taun 1887 nganti 1888., tanggal fateful ing Riotinto, amarga pisanan kawujudan saka wong lokal marang kontaminasi saka asep belerang, sing ditembak mudhun dening resimen militer.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

mm: Ya mesthi. Aku wis dadi maca sing apik wiwit aku isih cilik. Kenangan maca pisananku yaiku babagan novel-novel bergambar sing apik saka omah penerbitan Bruguera: Ivanhoe, dening Walter Scott; Michael Strogoff, Jules Verne; pangeran lan wong mlarat, dening Dickens… Aku karo bapakku menyang Rastro de Madrid lan tuku kanggo aku.

Aku duwe memori urip cemilan sawise-sekolah, lungguh ing meja pawon karo roti isi ing tangan lan maca fascicle mbukak vignettes ing ngarepku. Banjur aku dadi pembaca sing apik kanggo kabeh koleksi pemuda ing wektu kasebut, Wong lima, Wong Hollister, etc, lan saka ing kono aku pindhah menyang sembarang judhul sing kejiret manungsa waé ing perpustakaan Las Rozas, ngendi kita manggon. Aku maca kabeh, aku seneng. Aku njupuk penulis lan yen aku disenengi wong, aku devoured kabeh bukune: Aku elinga Mutiara S. Buck, Agatha Christie, utawa penulis saka Novel roman 50-an-60an sing mbah putri ing perpustakaan dheweke kaya adhine Linares Becerra (Luisa lan Concha) utawa Maria Teresa Sese

La crita pisanan aku nulis Nalika aku umur limalas Novel remaja sing tak ajukake lomba sastra ing kuthaku sing mesthi ora menang. Aku simpen ing omah lan nalika maca maneh aku ngrasa campuran rasa isin lan isin.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

mm: Pancen, aku dudu penulis "kepala" sing ora bisa diobahake. Favoritku wis ganti miturut tahapan uripku lan evolusi maca, aku mbayangno. Ana wektu nalika aku tresna sigrid ora disetel, Milan Kundera, Javier Marias, Soledad Puertolas, Yusuf Saramago… Iku wis mesthi banget saiki Carmen Martin Gaite, sing aku wis maca kabeh babagan, kalebu buku harian (aku ketagihan karo buku harian penulis). Saiki, referensiku bisa diganti banget. Aku seneng banget Edith Wharton, Elizabeth Strout, Siri Husvedt, narasi lan karanganipun, Almudena Grandes lan Sara Mesa, contone.  

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

mm: oh! Aku arep ngapusi sethitik: ing Henry James sing nggambarake Colm Cobin en Juragan. Aku babar blas seduced, sanadyan sandi maca Henry James banget sawetara. Aku seneng ketemu dheweke.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

mm: Ora, Aku ora duwe mania gedheora nulis utawa maca. Mbok menawa nalika nulis, aku butuh sepi lan sepi, nanging aku wis verifikasi manawa aku uga bisa nulis tanpa rong syarat kasebut. 

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

mm: Aku duwe desktop ing pojok omahku sing wis nggedhekake kertas, buku lan notebook nganti ngjajah bagean sing apik ing kamar. Aku biasane lungguh kanggo nulis sawise mangan ing wayah sore, saben dina. Aku rumangsa luwih waspada, luwih aktif. 

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

MM: Ya, aku seneng banget karo novel detektif lan buku harian penulis, kaya sing dakkandhakake sadurunge.

  • Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

mm: Saiki aku lagi maca Limang mangsa, saka Olga Merino, sing nyritakake taun-taun dadi koresponden ing Uni Soviet ing taun 90. Aku seneng banget karo dheweke, amarga gaya nulis lan kasunyatane aku ngerti sethithik babagan karakter negara sing ora dingerteni. lan ora bisa dimangerteni. 

Lan babagan nulis, saiki aku muter saperangan crita, nanging aku durung nulis apa-apa.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

mm: Aku guess lanskap Publishing iku tansah rumit, kanggo siji alesan utawa liyane. Saiki wis akeh sing nerbitake, warta ora suwe nganti rong minggu ing rak-rak toko buku, lan kanggo penulis, sing ngentekake wektu akeh kanggo nggawe crita, kadhangkala cukup nglarani. 

Aku miwiti nerbitake dhewe novel-novelku ing taun 2015 amarga aku ora ngerti sapa wae ing sektor penerbitan lan referensi saka kanca-kanca sing nerbitake karo penerbit ora patiya positif. Wong-wong mau padha sambat babagan naskah sing dicekel nganti suwe, ora ana respon, kadhangkala ora sopan. 

Aku begja sing novel pisanan dhewe diterbitake ing Amazon iku bisa apik banget babagan penjualan lan ulasan, lan aku ora mikir ngirim apa-apa menyang penerbit nganti dheweke ngubungi aku babagan novel paling anyar sing wis diterbitake dhewe nalika iku, novel cinta sejarah sing disetel ing Spanyol ing pungkasan abad kaping XNUMX. , ing Comillas (Cantabria), lan kang mengko bakal diterbitake ing judhul Nasibku dhewe, pisanan saka trilogi, kang bakal mèlu A passion ditulis y kaputusan sing ora bisa diendhani, sing terakhir. 

Saiki aku nerbitake karo penerbit kaya Ediciones B saka Penguin Random House, aku kudu ujar manawa pengalamanku karo dheweke pancen apik banget, tanpa cacat. Aku rumangsa duwe hak istimewa kanggo kuwi.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

mm: Iku angel amarga aku ana ing klompok gedhe wong sing pundung wis menang kita sethitik, melankolis, sok-sok malah kuwatir. Mesthi wae ana sing bakal tetep ana ing batinku, nanging saiki, mung sing dakkarepake ing tulisanku njaluk adoh saka kasunyatan sabisa sing ngubengi aku. 


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.