Segara Kuwasa Aísa. Wawancara karo panulis Who Who Seen a Mermaid?

Photography: duweni Mar Aísa Poderoso.

Segara Kuwasa Aísa Dheweke saka Zaragoza, profesor kanthi gelar Sejarah lan panulis. Novel paling anyar yaiku ¿Sapa sing wis weruh putri duyung? Ing iki Interview Dheweke crita babagan dheweke, karir, minat lan proyek. Matur suwun sanget kanggo kabecikan lan wektu sampeyan.

Mar Aísa Poderoso - Wawancara 

  • KAPUSTAKAN SAIKI: Novel anyar sampeyan judhulé ¿Sapa sing wis weruh putri duyung? Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

SEA Kuat AÍSA: Iki minangka kasus nomer loro saka sedulur Cárdenas, sing bisa diwaca kanthi mandhiri tinimbang sing pertama, Dostoevsky ing suket. Dheweke minangka novel noir kriminal, biasane digawe ing Logroño, kutha sing dakenggoni rong puluh enem taun kepungkur, lan lakon Diego Cárdenas, wakil inspektur polisi lan adhine, Lucía, penerjemah. Kalorone lagi ing wektu kangelan, ora nyenengake urip. Sing sabenere dhukungan lan komplikasine kanggo ngrampungake kasus bakal nuwuhake kekarepane dhewe-dhewe.

Uga ana mikrokosmos sing beda karo paraga sekunder sing wis oleh rasa tresnane para pamaca kaya koroner, kanca polisi Diego, utawa Lucía ing agensi terjemahan. Aku wiwit nulis kasus kaping pindho iki, sanajan sadurunge nerbitake novel pisanan, amarga aku yakin manawa karakter kasebut luwih akeh lelungan; Aku dhewe pengin ngerti arah sing bakal dituju. 

Wiwitane novel biasane dakwenehake gambar, lampu kilat. Ing prekara iki yaiku putri duyung cilik ing faothade Gothic San Bartolomé, sawijining gereja sing apik ana ing tengah Logroño. Ing kana novel diwiwiti. Dheweke ngadhepi tantangan njaga esensi sing pertama, nanging menehi anyar.

Ing kasus iki, Diego ngadhepi penampilan pasangan tuwa sing wis mati ing omah, ing kayane kasus sing jelas babagan kekerasan jender. Panemuan sawetara huruf lawas sing didhelikake ing meja ganti, bebarengan karo agenda nalika sawetara janjian aneh karo peramal muncul, bakal nyebabake penyelidikan. Setelan novel uga nggawa kita menyang papan sing disenengi Paris utawa Zaragoza, kampungku, ing endi adegan mesthi dibukak. 

Para pamiarsa wis ngirim kesan marang aku; dheweke seneng lan ngapresiasi keseimbangan ing antarane plot sing narik ati, karakter sing dheweke rasakake kepenak lan pengin ketemu, swasana lan emosi. Kayane penting kanggo aku, saliyane plot, sing maca bisa ngrasakake lan nemokake aspek liyane sing terus resonan nalika rampung. Singularitas liyane yaiku referensi kanggo seni, sejarah utawa bioskop klasik, ditempelake ing crita kasebut dhewe. 

Aku seneng yen dheweke ngandhani yen dheweke pengin ngrampungake misteri kasebut, nanging, ing wektu sing padha, dheweke nuwun banget amarga dheweke seneng banget ing njero novel kasebut. Aku ora bakal mbukak luwih akeh, luwih becik manawa para pamaca dhewe nemokake dhewe.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pertama sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

PETA: Aku nulis amarga aku maca. Pamaca sing wis seneng lan seneng banget maca wiwit cilik. Sadurunge sinau maca, aku kelingan crita-crita saka mbah putri sadurunge turu. Banjur teka ing dongeng Ferrándiz sing dipotong mati. Mengko mengko Enid Blyton, Victoria Holt… Lan pungkasane, pindhah menyang atusan buku bapakku ing toko buku. Ora diraguhi, Agatha Christie Iki minangka penemuan sing hebat. Mengko teka penulis liyane kayata Pearl S. Buck, Leon Uris, Mika Waltari, Colette lsp. Wiwit esuk aku wis biasa lunga karo bapakku saben dina Jumuah menyang toko buku lan tuku rong buku sajrone seminggu. Mula aku uga wiwit nggawe perpustakaan dhewe. Aku kelingan minangka rasa seneng murni. 

Aku nulis crita pertama nalika umur pitung taun, ing kaloro EGB. Aku kelingan amarga mesthi guru menehi aku maca ing omah salinan dhewe Pangeran cilik; Aku rumangsa dadi bocah wadon sing paling seneng ing bumi. Iki nyengkuyung aku nulis crita dhewe ing buku catatan sing diiseni ibu karo kertas ijo lan biru.

Sajrone remaja, ing sawetara kelas sing angel banget kanggo njaga perhatian, ujare Crita romantis kanggo kancaku, mapan ing negara sing dipilih, sisane dadi imajinasiku. Penasaran, iki minangka jinis sing durung dakkepengini maneh.

Mbalik maneh 2001 Aku mutusake nulis novel pertamaku. Kanggo latihan saka BA ing Sejarah Aku kepincut karo genre sejarah. Aku ngirim dheweke menyang penghargaan bergengsi, sing mesthi wae aku ora menang. Nanging, aku seneng banget lelungan menyang Madrid kanggo ngirim naskah menyang penerbit dhewe. Iki pengalaman sing nyenengake lan ora iso dilalekake.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

PETA: Aku ora bisa milih siji; Aku seneng karo akeh penulis, sing bukune wis dakwaca kanthi beda tataran lan wektu ing uripku.

Aku seneng sastra XIX lan paruh kaping pisanan XX: Jane Austen, las Bönte, Flaubert, Stendhal, Balzac, Oscar Wilde, Tolstoy, Dostoevsky, Emilia Pardo Bazan, Clarín, Wilkie Collins, Edith Wharton, Scott Fitzgerald, Forster, Evelyn Mbak, Agatha Christie utawa Némirovsky.

Yen wis cedhak, aku bisa nyebutake liyane: Isabel Allende, Carmen Martín Gaite, Paul Auster, Donna Leon, Pierre Lemaitre, Fred Vargas lan liya-liyane. Kabeh padha duwe kesenengan yen nggawe aku seneng, nggambarake utawa ngindhari aku. Saben wong wis menehi kesan marang aku; Aku wis sinau saka kabeh. Pungkasane, gaya panulis dibangun saka kapribadene, pengalaman lan, mesthi wae maca.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

PETA: Aku bakal milih loro: Ana Karenina, karo dheweke bakal ngobrol babagan urip lan katresnan. Aku seneng mlaku bareng dheweke liwat lurung-lurung ing St. Petersburg, sanajan aku mikir yen sawise ngombe teh, Tolstoy sing hebat bisa uga ngganggu pungkasane.

Karakter liyane sing aku seneng nikmati ing wayah sore yaiku karo sing hebat gatsby. Aku ora masalah kanggo tur ing New York ing perusahaan sampeyan. Katon kaya aku karakter sing apik banget, kebak cahya lan bayangan, sudut lan crannies, nuansa.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca?

PETA: Aku seneng, yen bisa, nulis dhewe lan meneng, nanging aku adaptasi. Minangka anekdot aku bakal ngandhani Sapa sing wis weruh putri duyung? Aku ngrampungake ing Zaragoza, lungguh ing sofa, dikunjara ing mburi kasur ing ruangan sing rame, dene bojoku lan anak-anakku nglukis lan nglumpukake perabotan. Kadhangkala sampeyan ora bisa milih. 

Kanggo maca aku mung butuh buku sing apik, sisane ora preduli karo aku.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

PETA: Ana panggonan sing luwih fokus. Ing omahku Logroño Aku duwe sithik desktop ing ngarep jendela liwat kono aku ndeleng wit bergoyang lan wong teka-teki; Iki minangka papan sing menehi katenangan lan aku seneng banget. Ing panas, Aku seneng nulis ing omahku ing Medrano ngendi aku duwe ayu Pegunungan. Ing kana aku miwiti Sapa sing wis weruh putri duyung? Nanging,, Dostoevsky ing suket Muncul nalika liburan ing Vinarós. Ing mar uga menehi inspirasi banget. 

Babagan wayah awan, aku luwih seneng nulis ing esuk esuk, nalika kabeh isih turu lan omah iku meneng. Liyane wektu sing biasane aku gunakake yaiku ing wayah awan. Ora nate ing wayah sore, mula aku luwih seneng Lear. Ing babaganku, maca bisa menehi kula terus nulis. Iki tumindak saben dinane.

Aku dadi guru lan aku kudu ngrampungake gaweyan lan urip kulawarga, nanging Aku nyoba nulis saben dina, sanajan mung sawetara tembung. Aku percaya, tanpa mangu-mangu, manawa sampeyan bisa tetep menehi wektu kanggo apa sing sampeyan tresnani lan sampeyan tresnani.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

PETA: Minangka maca aku tresna marang narasi lan aku uga seneng novel sejarah. Aku ora nolak ngluncurake dhewe ing sawijining dina minangka panulis kanthi genre kasebut.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

PETA:Aku lagi maca Naluri, dening Ashley Audrain. Iki novel sing apik banget, asli banget. Thriller psikologis sing nyritakake babagan ibu lan ibu, ora bakal preduli. Saka sudut pandang narasi, panggunaan narator ing wong pisanan lan nomer loro pancen narik kawigaten, uga wektu cepet. Aku nyaranake, tanpa mangu-mangu.

Aku karo kasus katelu saka sedulur Cárdenas, dununge ing musim semi. Dostoevsky ing suket berkembang ing musim gugur lan Sapa sing wis weruh putri duyung? ing mangsa. Nanging, aku duwe ide anyar ing pikiranku. Kanggo panulis ana wayahe nyenengake: yen sampeyan mikir bisa cedhak karo crita sing apik.

  • TO THE: Miturut sampeyan kepiye adegan penerbitan? Apa sampeyan mikir bakal ganti utawa wis nindakake kanthi format kreatif anyar?

PETA: Ora ana sangsi sing tingkat publikasi es vertiginous. Ana sawetara klompok penerbitan sing kuat banget sing nguwasani pasar lan akeh penerbit cilik lan menengah sing kudu saingan karo kualitas utawa kanthi proposal sing spesifik. Nanging, sejatine ana macem-macem cara pangarang sing ora dingerteni bisa nggayuh terbitan bukune. Ora ana akeh kemungkinan lan kesempatan kaya saiki. Sawise diterbitake, lelungan diwiwiti kanthi panulis kudu satus persen melu. Tanpa mangu-mangu, jaringan sosial minangka sekutu penting kanggo nggawe sampeyan dikenal lan promosi buku. Kita kabeh ngerti manawa ora gampang lan tawaran kasebut pancen gedhe, nanging kanggo aku, saben pamaca sing nggunakake wektu lan dhuwit ing buku sampeyan minangka hadiah sing apik Sing luwih saka menehi ganti rugi kanggo upaya sing diinvestasikan. 

Ing sajroning ati impenku bakal nerbitake, temenan. Panulis nulis amarga dheweke seneng, amarga dheweke seneng nalika lungguh kanggo nggawe karakter lan crita, amarga dheweke butuh kaya ambegan. Nanging, ing ndhuwur kabeh, tulis supaya diwaca, supaya wong liya uga bisa seneng critane. 

Sejatine penerbitan kayane ora dakkarepake. Suwe-suwe aku ngaturake nulis kanthi cara pribadi, mung bojoku sing ngerti. Dheweke maca pisanan, dheweke kritis banget kanthi cara sing paling apik, mula aku yakin karo putusane. Kadang, ana kedadeyan sing meksa sampeyan njupuk langkah pertama. Ing kasusku, kerugiane wong loro sing ditresnani ing wektu sing cendhak. Nalika semana aku ngerti banget yen ora ana gunane urip ing jaman saiki. Yen kabeh wis rampung, sampeyan mung bakal njupuk apa sing sampeyan lakoni, apa sing sampeyan nikmati, apa sing sampeyan tresnani. Aku ngira ora pengin Getun nalika telat lan aku ora kudu kelangan nyoba.

Bener sing ana akeh wong sing nulis lan pengin nerbitake, kita kudu realis. Minangka balapan jarak adoh sampeyan kudu njupuk langkah, terus-terusan lan kerja kanthi serius ing. 

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

PETA: Kita ana ing wektu sing kompleks, meh dakkandhakake yen bakal ganti wektu. Minangka sejarawan, aku ngerti yen ana krisis, sanajan angel banget nalika sampeyan urip, lan mengko bakal luwih becik kedadeyan. Paling ora, aku ngarep-arep kanggo generasi anyar. Babagan sastra, seni utawa musik, bisa uga karya-karya sing paling mbebayani wis muncul ing wektu sing paling peteng. Budaya iku entheng, mesthi ngirit.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.