Shakespeare's Macbeth. Évolusi ing kekancan Banquo lan Macbeth

Ilustrasi sampul: (c) Rafael Mir. Matur suwun, Tuan Mir.

Sawetara dina kepungkur, aku mriksa versi apik banget Macbeth dening Jo Nesbø. Aku ngomong babagan a karangan sastra sing daklakoni nalika kuliah mahasiswa F. Inglesa sing temenan kalebu kajian karya saka Shakespeare. Disorot Macbeth kaya aku judhul sing disenengi lan nyorot apa sing paling narik kawigaten aku ing klasik iki: kekancan antarane protagonis lan kaptenane Banquo lan kepiye cara mekar. Lan, bisa uga luwih saka Macbeth utawa Lady Macbeth, aku luwih seneng karo Banquo lan uga karaktere McDuff.

Aku wis bisa nylametake esai kasebut ing latihan telusuran sing galak ing antarane sewu kertas sing disimpen. Sing asli uga jelas, ana ing basa Sakson sing dak jarwakake. Dadi, kanthi garis mahasiswa sing asor ditulis 20 taun kepungkur, muga-muga nggawa karya abadi iki luwih cedhak kanggo sing maca.

Pambuka

Évolusi ing paseduluran kaloro karakter kasebut minangka salah sawijining faktor sing paling penting ing wiwitan tragedi Macbeth, ora preduli ambisi protagonis dhewe. Kabeh minangka akibat sing asale saka Telung ramalan Witches lan kerentanan Macbeth marang wong-wong mau, iku ora disebabake saka takhayul sing sederhana, nanging ambisi sing nyebabake dheweke tumindak ala mengko.

Macbeth salah nyatane manawa ramalan loro kasebut pancen bener amarga dheweke bisa mikir kekuwatane supaya bisa entuk apa sing dikarepake kanthi cara dhewe. Dadi kasetyan, konsep sing paling penting ing urip Macbeth, kanggo raja Duncan lan kanca-kancane, ing kasus iki, kanggo bangku, ilang kabeh. Macbeth bakal rusak lan ngilangi kabeh sumpah, mandheg percaya kabeh, malah uga awake dhewe.

Nanging, apa sing diarani evolusi kekancan Macbeth lan Banquo saka sudut pandang nomer loro, sanajan Macbeth sing ngilangi, kanthi ambisi lan wedi, kanthi mateni kancane.

Análisis

Struktur tragedi Macbeth gampang banget. Keagungan protagonis wis ditemtokake: digodha, tiba ing godha kasebut lan bakal dirusak. Perkara sing padha bisa uga kedadeyan karo Banquo. Kasetyane karo Macbeth lan kekancan bisa nyebabake dheweke mudhun ing jalur sing padha, malah bisa ngalahake kancane. yen dheweke nggatekake utawa nuruti ramalan kasebut saka Penyihir marang anak-anake, sing bakal dadi raja, nanging dudu dheweke.

Sampeyan bisa ngerti manawa akses menyang dhampar iki bisa nggawe sampeyan mikir, nanging Banquo ora tumindak amarga dheweke ngerti yen ana godaan bisa mundur lan mengkhianati awake dhewe. Nanging, dheweke mbantu Macbeth supaya bisa tetep ana ing sisihane. Dadi Kautaman utama Banquo yaiku loyalitas sing apik lan sing ala, sanajan kasunyatane sawetara wektu dheweke ngeluh babagan iki lan cemburu karo nasibe Macbeth.

Nanging kanggo ndeleng kepiye karaktere Banquo, sampeyan kudu ngetutake sawetara poin:

1. Reaksi Banquo nalika nemoni pertama karo Penyihir

Sadurunge ketemu Macbeth lan Banquo kabeh wis sukses. Wis kabukten wani lan bangga nalika perang nglawan tentara raja Norwegia lan banjur tekan kupinge Raja Duncan, sing mutusake menehi hadiah karo Macbeth kanthi judhul salah siji sing dikalahake.

Nanging banjur, sawise bali saka perang, Banquo minangka sing pertama sing ndeleng Penyihir lan takon sapa dheweke tanpa nuduhake ora wedi. Nanging, para Penyihir mung nanggapi kanthi pujian lan tandha kanggo Macbeth, sing tetep tanpa ujar lan ngenteni. Krungu iku, Banquo isih ora wedi lan, apa maneh, takon kok padha ora medhar wangsit marang dheweke kaurmatan kaya Macbeth lan nuntut wangsulan, nuduhake kanthi nada pangandikane manawa dheweke ora wedi:

... Aku ora njaluk sih utawa gethinge, nanging aku ora wedi karo dheweke.

Ing kono katon yen beda karo mutune Macbeth, Banquo ora kesengsem Kanthi pesen-pesen kaget kasebut, dheweke takon marang tembung-tembung saka Penyihir. Dheweke menehi wangsulan sing ora apik kanggo saiki, nanging kanggo wayahe mbesuk.

Kurang gedhe tinimbang Macbeth lan luwih gedhe tinimbang dheweke!

Ora seneng banget lan luwih seneng banget!

Lan bakal dadi amarga bakal dadi luwih gedhe tinimbang Macbeth matur nuwun kanggo kasetyan lan martabat iki. Lan sanajan dheweke bakal dipateni, sedane ora bakal tragis kaya Macbeth. Salajengipun, prediksi minangka wong tuwa saka garis pusaka menyang dhampar bakal kawujud karo putrane Fleance. Mula, sanajan tiwas, Banquo bakal luwih begja.

Dadi, nalika Penyihir lunga lan Macbeth isih mikir babagan kedadeyan kasebut lan pengin dheweke crita babagan liyane, kanca loro mau kepengin weruh apa sing wis katon lan dirungokake. Dheweke duwe dialog kaping pisanan sing bakal ngomong babagan apa sing bakal kedadeyan. Iki minangka langkah pertama kanggo sampeyan pisah mbesuk. Amarga sanadyan mung ngobrol babagan kedadeyan, mengko dheweke bakal ngerti apa sejatine.

2. Bisa uga tiba Banquo dadi godaan ramalan

Sawise ngerti babagan jabatane Baron saka Glamis lan Cawdor, loro ramalan para Penyihir, Macbeth lamur kanthi ambisi kanggo entuk mahkota, amarga ora diwartakake marang dheweke, lan dheweke ora bakal mandheg mikir babagan dheweke. Banquo mung bakal ngomong babagan kahanan pikiran sing dheweke weruh saka kancane wiwit wektu kasebut lan dheweke ngandhani bakal tansah ngetutake. Macbeth, amarga ngerti, dheweke mutusake arep ngobrol karo dheweke yen kabeh luwih jelas lan tenang.

Saka titik kasebut nganti rajapati Prabu Duncan ing kastil Macbeth mung ana siji langkah, sanajan rasa ora aman protagonis, sing butuh wani bojone, Lady macbeth, kanggo nindakake tindak pidana kasebut. Sadurunge, nalika Macbeth lagi mikir babagan pengkhianatan, dheweke duwe liyane pacelathon singkat karo Banquo, sing ana ing perusahaan putrane Fleance. Macbeth negesake maneh yen yen duwe wektu, dheweke bakal mbahas ramalan maneh. Banquo setuju, mbaleni karo Macbeth manawa dheweke ana ing layanane lan tetep setya karo raja.

Nanging dheweke ora bakal ngomong maneh lan rajapati raja ing tangan Macbeth bakal tetep didhelikake saka kabeh wong. Dadi Banquo minangka sing pertama sing sampeyan karepake njlentrehake alasane pati kasebut lan goleki konspirasi apa wae sing bisa ditindakake. Tembung kasebut bakal nggawe Macbeth panik lan wedi karo dheweke.

Nanging, Banquo uga wiwit curiga karo Macbeth, yen wis entuk mahkota lan mrentah karo garwane. Iki ditulis ing monolog cekak sing nyebabake adegan pertama tumindak kaping telu. Banquo nuduhake kepiye Macbeth ngrampungake kabeh ramalan sing diumumake marang dheweke, nanging wedi yen cara kancane ora bisa dilalekake lan didorong dening pengkhianatan lan ambisi. Lan dheweke kepengin weruh maneh, kaya nalika nemoni para Penyihir, babagan sukses Macbeth lan dudu dheweke.

… Napa dheweke uga ora bakal dadi oracle kanggo aku lan menehi pangarep-arep?

Ing kene banquo isih njaga kapercayan manawa apa sing diumumake kanggo dheweke bakal kawujud lan njaga kasetyane Saiki menyang Macbeth dadi rajane. Nanging, uga kaya Macbeth, Banquo bisa uga mikir babagan pengkhianatan sing padha karo kancane amarga salah paham babagan hak istimewa Macbeth. Nanging, reaksine ora adoh. Mung dheweke sambat saka tumindak ala Macbeth kanggo ngrebut mahkota lan kekuwatan.

3. Alasan Macbeth mikir yen dheweke kudu mateni Banquo

Nalika semana Macbeth ngrasakake bebaya. Saiki dheweke dadi raja, nanging dheweke uga ngerti cara dheweke nggayuh lan wiwit ora percaya marang apa-apa, mula sing mesthi dheweke paling wedi yaiku Banquo.

Kabeh iki katon cetha ing monolog macbeth ing adegan pertama tumindak kaping telu. Macbeth ngerti integritas Banquo lan pola pikir sing bener sing nggawe dheweke tumindak percaya dhiri. Iki tembunge:

Ora ana gunane kanggo dadi raja kanthi cara iki; keamanan kudu ngancani aku kanthi serius. Kesalahan ing Banquo saya tambah; lan sabenere ana ing kontrol karaktere sing bisa diwedeni; akeh sing wani; lan pikiran sing ora kepenak diiringi pikiran sehat sing nuntun keberanian dheweke supaya wicaksana. Ora ana wong nanging dheweke sing medeni aku […].

Mulane, Macbeth nganggep Banquo minangka ancaman gedhe tumrap pamrentahane. Luwih luwih maneh nalika dheweke ngelingi ramalan manawa, sanajan dheweke menehi mahkota lan kekuwatan langsung, ana uga hadiah kanggo Banquo nanging luwih bakal dadi bapak garis kraton nalika dheweke ora dikandhani babagan perkara kasebut. Dadi Macbeth ngerti manawa kedadeyan kasebut amarga dheweke wis mbantu kayektenan, kanthi dadi kanthi dhampar kanggo masrahake marang putra-putra Banquo, amarga korupsi dhewe:

[…] Aku wis ngrusak jiwaku kanggo turune Banquo […].

Patut kudu dipotong kanthi asal usul kasebutMaksudku, dheweke kudu mateni Banquo lan mesthine anake Fleance. Macbeth bakal nindakake, nanging dening sawetara hitmen kanggo wong-wong sing ngapusi, ujar manawa Banquo mungsuhe. Yen Banquo isih urip, Macbeth lan kerajaane ora bakal aman apa-apa.

Banquo dipateni, nanging dudu putrane. Ramalan kasebut bakal kawujud banjur tragedi bakal diwiwiti kanggo Macbeth. Iki kedadeyan ing adegan kaping papat tumindak kaping telu, nalika ing pesta Macbeth, dheweke dikandhani matine Banquo lan pesawat Fleance, mula dheweke kuwatir maneh nganti pungkasan tragis.

Ing adegan iki Hantu Banquo katon katon, sing mlaku lan lenggah ing dhampar minangka pratandha manawa anak-anake bakal dadi wong sing bakal ngrebut. Iki sing nyebabake wiwitan edan Macbeth. Kanggo sawetara ahli gaweyan, hantu iki sing mung dideleng yaiku personifikasi rasa wedi lan medeni Macbeth.

Kanggo mungkasi

Kita bisa nemokake aspek kaping telu yaiku pengaruh Banquo bisa uga wis ana ing Macbeth. Dheweke bebarengan, lan sanajan Banquo tetep setya karo prinsipe, dheweke uga ndhelikake saka Macbeth, amarga dheweke ora yakin babagan rajapati Raja Duncan sing bakal entuk tahta. Lan, kaya Macbeth, dheweke uga mikir babagan ramalan. Mula, Yen kancane ora entuk tahta, dheweke uga ora bakal dadi bapak raja, mula dheweke luwih seneng ninggalake barang-barang kaya biasane.. Nanging, bisa uga dheweke bisa pengaruh marang tumindak Macbeth.

Ing cendhak, ing evolusi kekancan iki ditandhani dening ramalan, kanggo dheweke nasibe lan kanggo prabédan gedhe ing Nilai saka ambisi kanggo saben karakter.

  • Babagan ilustrator Rafa Mir kabeh Kene.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.