Luis de Góngora. Pengetan sedane. 6 sonnet sing dipilih

Luis de Góngora. Potret Velázquez.

Luis de Gongora yaiku, tanpa preduli saka rasa tartamtu ing puisi saben pujangga paling asli lan pengaruhe ing Golden Age Spanyol, ing kana ana konsentrasi para pujangga asli lan pengaruh. Dina iki yaiku a mengeti pati anyar wong Cordoba abadi iki ing salawas-lawase ing pakaryan kasebut basa ruwet, kebak hiperbola, simbolisme lan kultusisme, perifrasis lan struktur sing meh mokal. Kanggo ngelingake sampeyan, iki minangka pilihan saka sawetara sing sonnet.

Luis de Góngora lan aku

Sampeyan kudu ngakoni. Sapa wae sing maca Góngora lan ngerti (utawa mikir dheweke ngerti) kaping pisanan minangka wong sing duwe hak istimewa. Ora malah ing paling tender jaman bocah bocah sekolah, nalika lagi maca (utawa nyoba maca) dongeng saka Polyphemus lan Galatea, ora saiki ing titik setengah abad Aku wis bisa ngetutake Don Luis sing apik. Iki uga dununge atraksi, ing kaendahan saka numbuk awake dhewe lan sing corak a basa sing sawetara ngerti cara nggabungake kaya pujangga Cordovan universal iki.

Pungkasane, ing pungkasan, sejatine sampeyan tetep karo dheweke tandhing dialektis lan pait tanpa padha karo sampeyan karo monster liyane sing kaliber, sanajan luwih ngobrol kaya dheweke Don Francis Quevedo. Nanging uga kanthi kasunyatan manawa Don Miguel de Cervantes muji dheweke nganti tanpa wates. Kanthi mripat sing umure wis tuwa lan luwih akeh diwaca, priksa saiki ing Góngora Iku tetep a tantangan, nanging duweke kautaman nganggo tembung.

6 sonnet

Nalika saingan karo rambut sampeyan

Nalika saingan karo rambut,
Glitter emas sunar sunar tanpa guna;
dene kanthi nistha ing tengahing dataran
deloken ing bathuke putih lilio sing ayu;
nalika kanggo saben lambe, kanggo nyekel,
mripat liyane ngetutake tinimbang carnation awal;
lan nalika menang kanthi nistha sing subur
saka kristal sing sumunar gulu sampeyan sing alus;
seneng gulu, rambut, lambe lan bathuk,
sadurunge apa ing jaman emas sampeyan
emas, lilium, anyelir, kristal sing mencorong,
ora mung ing perak utawa viola sing dipotong
dadi, nanging sampeyan lan bebarengan
ing lemah, ing kumelun, ing bledug, ing Shadow, ing apa-apa.

Menyang Cordoba

Oh tembok sing dhuwur, dhuh menara mahkota
Kamulyan, kamulyan, gagah!
Dhuh, kali gedhe, raja ing Andalusia,
Wedhi mulya, amarga ora emas!
Dhuh, subur sing subur,
Sing menehi hak istimewa ing langit lan gilds dina!
Dhuh, mulya negaraku,
Minangka wulu kaya pedhang! Yen ing antarane reruntuhan lan jarahan kasebut
Sing ngasilake bathi Genil lan Dauro
Kenangan sampeyan dudu pangananku,

Aja pantes mripatku sing ora ana
Deleng tembok sampeyan, menara lan kali sampeyan,
Dataran lan sierra, oh tanah air, oh kembang saka Spanyol!

Kanggo meri

Oh kabut negara sing paling tenang,
Nesu banget, ula sing lair ala!
Oh ular ndhelik wisa
Saka Meadow ijo nganti bosok wangi!

Oh ing antarane nectar Racun katresnan fana,
Sing ing gelas kristal sampeyan njupuk urip!
Oh pedhang kula karo rambute dicekel,
Saka rem rem tenan!

Dhuh semangat, pinaringan algojo sing langgeng!
Bali menyang papan sing sedhih,
Utawa menyang kerajaan (yen sampeyan pas ing kono) wedi;

Nanging sampeyan ora bakal pas ing kono, amarga wis akeh
Yen sampeyan mangan dhewe lan ora rampung,
Sampeyan kudu luwih gedhe tinimbang neraka dhewe.

Kanggo Quevedo

Anacreon Spanyol, ora ana sing ngalangi sampeyan,
Aja ngomong kanthi sopan,
Yen sikilmu eleg,
Lelembutmu digawe saka sirup.

Apa sampeyan ora bakal tiru karo Terentian Lope,
Saka Bellerophon saben dina
Ing clogs puisi komik
Dheweke nganggo spurs, lan menehi dheweke gagah?

Kanthi ati-ati khusus idham-idham sampeyan
Dheweke ujar pengin nerjemahake menyang basa Yunani
Mripatmu ora nyawang.

Nyilihake sawetara wektu kanggo mripatku sing wuta,
Amarga cahya, aku nggawa ayat-ayat keset,
Lan sampeyan bakal ngerti gregüesco mengko.

Wis ngambung tangan sing bening kaya kristal

Wis ngambung tangan bening kaya kristal,
wis ngrajut aku ing gulu putih lan mulus,
wis nyebar rambute ing dheweke
katresnan sing digawe saka emas tambang,

wis mecah mutiara sing apik
tembung manis sewu tanpa jasa,
wis nyekel saben lambene sing ayu
mawar ungu tanpa wedi karo eri,

Aku, oh srengenge sing meri,
nalika padhangmu, nglarani mripatku,
mateni kamulyanku lan nasibku entek.

Yen langite wis ora pati kuwat,
amarga dheweke ora menehi sampeyan pegel,
Sialan, kayata putra sampeyan, menehi sampeyan pati.

Prasasti kanggo makam Dominico Greco

Wangun elegan, oh jamaah,
kunci hard porphyry sing mencorong,
sikat nolak jagad sing luwih alus,
sing maringi roh marang kayu, urip kanggo linen.

Asmane, malah luwih apik tenan dino
sing ing bugel Fame cocog,
lapangan nggambarake saka marmer kuburan kasebut:
males karo dheweke lan lakonana terus.

Wong Yunani ngapusi. Sipat Warisan
Seni; lan Seni, sinau; Iris, warna;
Phoebus, lampu-Yen ora bayangan, Morpheus-.

Akeh guci, sanajan atose,
ngombe luh, lan pirang kringete mambu
Kulit panguburan wit sabeo.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.