Balkon ing mangsa adhem dening Luis Landero

Balkon ing mangsa adhem.

Balkon ing mangsa adhem.

Balkon ing mangsa adhem yaiku novel saka panulis Albuquerque, Luis Landero. Karya kasebut nduweni warna otobiografi sing ditandhani - iki dikonfirmasi dening panulis sing padha ing wawancara sing bola-bali. Iki diterbitake ing 2014 kanthi label Publikasi Tusquets Editores SA, sing ditampa kanthi apik dening masarakat Spanyol lan internasional.

Pakaryan kasebut dhewe Iki minangka pangeling-eling tumrap urip petani Spanyol. Yaiku sing bisa diklasifikasikake minangka lukisan sopan santun saka Spanyol ing wiwitan abad kaping XNUMX.. Plot kasebut ditindakake kanthi terus-terusan sementara, amarga kabeh kedadeyan ing antarane kenangan, ing kelip-kelip sing apik banget sing tekan pikirane narator. Kita ngomong babagan protagonis panulis sing, frustasi amarga ora yakin karo karyane sing anyar, njupuk memori kanggo umate. Ana ing kana, ing asale deso ing Albuquerque, Extremadura, dheweke ora mung tentrem, nanging pungkasane golek crita sing luwih apik.

Babagan panulis

Lair lan asal usul

Luis Landero minangka novelis Spanyol sing lair ing Albuquerque tanggal 25 Maret 1948. Dheweke asale saka kulawarga petani. Kahanan kasebut minangka tandha nalika dheweke dadi panulis, cap karakteristike yaiku peningkatan budaya pedesaan Spanyol.

Nalika isih cilik, kedadeyan ing antarane kutha kelairan lan kutha Valdeborrachos. Iki amarga kasunyatan manawa peternakan kulawarga dununge ing lokasi pungkasan iki.

Pindhah menyang Marid

Ing taun 1960 - lan panulis sing umure mung 12 taun - bapakne mutusake arep adol peternakan kasebut lan pindhah kabeh kulawarga menyang Madrid, luwih khusus kanggo lingkungan Kemakmuran. Tujuan saka pangowahan lingkungan iki jelas: supaya generasi anyar duwe kesempatan urip sing luwih apik lan nyegah supaya ora bisa mbaleni siklus eksistensi petani.

"Aku nyenyamah bapakku amarga nyolong bocah cilik"

Sekawan taun sawise pindah, bapakne Landero tilar donya. Acara kasebut nyebabake keributan ing bocah umur 16 taun. Panulis sing padha, ing wawancara sabanjure, ngritik bapakne amarga (parafrase) "wis nyolong bocah cilik." Iki amarga, kaya sing diandharake penulis, kanggo mbandhingake terus-terusan sing digawe karo bocah lan remaja liyane ing macem-macem tugas, nuduhake manawa luwih apik. Sing nyebabake tingkat frustrasi ing bocah lanang kasebut. Kasunyatane, panulis negesake manawa bapakne nganggep dheweke minangka jinis nebus urip, sing bakal dadi kaya sing ora bisa ditindakake.

Sinau lan kerja pisanan

Sajrone pirang-pirang taun, Landero nampa gelar Filsafat Hispanik saka Universitas Complutense Madrid.

Ing umur 41 taun dheweke nerbitake Dolanan kasep (1989, Tusquets), lan mlayu kanthi rasa seneng banget yen karya kaping pisanan iki sukses kanthi total penjualan, lan salah sawijining favorit para kritikus.

Louis Landero.

Louis Landero.

Bisa sawise sukses

Sawise sukses ing novel pertama iki, Landero bisa uga urip saka serat lan njupuk dadi pendhudhukan utama. Saka kana, mula kalebu dhaptar kreasi sastra sing akeh:

  • Ksatria rejekine (1994, Tulisan). Novel.
  • Magang magis (1998, Tulisan). Novel.
  • Antarane garis: crita utawa urip (2000, Tulisan). Tes.
  • Iki tanahku (2000, Editor Wilayah Extremadura). Transkrip partisipasi ing program "Esta es mi tierra".
  • Gitaris (2002, Tulisan). Novel.
  • Kepiye cara motong rambutmu, Pak? (2004, Tulisan). Artikel
  • Dina iki, Jupiter (2007, Tulisan). Novel.
  • Potret Wong Ora Dhewe (2009, Tusquets)
  • Peleburan (2012, Tulisan). Novel.
  • Balkon ing mangsa adhem (2014, Tulisan). Novel otobiografi.
  • Urip sing bisa dirembug (2017, Tulisan). Novel, (ing antarane para penjual paling larang ing wulan Maret)
  • Udan apik (2019, Tulisan). Novel.

Penghargaan

Karir sing produktif lan sukses kaya ngono, bakal menehi penghargaan, sing Landero pantes banget. Iki minangka penghargaan:

  • 1989 Icarus Prize kanggo kreator anyar.
  • 1989 Kritik Award kanggo Narasi Castilian.
  • 1990 Hadiah Nasional Sastra.
  • 1990 Mariano José de Larra Award.
  • 1992 Penghargaan Mediterania kanggo kerja manca paling apik.
  • 1992 Grinzane Cavour kanggo Sastra.
  • 2000 Bebungah Extremadura kanggo Titah kanggo Karya Sastra Paling apik dening Panulis Extremadura.
  • Medali Extremadura 2005.
  • 2008 Anugrah Narasi Arcebispo Juan de San Clemente.
  • 2015 Madrid Booksellers Award.
  • 2015 Hadiah Dulce Chacón kanggo Narasi Spanyol.

Dina iki, Landero nyedhiyakake kabeh semangat, nulis, lan motivasi ewu uga melu nulis. 

Balkon ing mangsa adhem

Bebener digawe novel saka loteng

Balkon ing mangsa adhem Iki minangka narasi kedadeyan sejatine sing dikepengini kanthi imajinasi pangripta supaya luwih gampang dicerna, lucu lan nglipur. Pakaryan kasebut nggawe sing maca nganggo sepatu saka panulis sing berpengalaman, sing, ing balkon nalika mangsa adhem, nyemak kenangane. Wong sing mati ngomong, ya, tumrap awake dhewe lan apa sejatine kedadeyan.

Seni crito siklus, memori dhewe

Ing rame-rame kenangan kasebut kanthi narasi siklik sing apik -nalika ana perjuangan internal kanggo novel anyar sing ora ngyakinake babar blas - panulis nyinaoni sebab-sebab sing nyebabake urip. Sapa sing nganggep manawa bocah lanang propinsi kanthi kepinginan dadi gitaris bakal dadi panulis lan urip kanthi nggawa petualangan nalika isih cilik lan urip wong sing dikasihi lan wektu-wektu angel sing kudu dialami?

Novel tanpa ditemokake

"Ing novel iki aku ora prelu nggawe apa-apa, kabeh wis digawe," ujare Landero ing sawijining wawancara karo Periodista Digital. Lan yen, Balkon ing mangsa adhem iki minangka karya biografi murni. Nanging ora mung iku, panulis luwih maju. Saben karakter, profil unik; saben kahanan, narasi rinci lan jujur. Ora ana sampah. Yen maca kanthi tliti lan tliti, saben memori Landero bakal dadi duweke dhewe.

Faktor sejarah

Kanthi pena sing wis siyap lan pas banget, Landero menehi katrangan rinci babagan wayahe sejarah nalika kedadeyan sing disebutake kedadeyan. Iki ngidini para pamaca ora mung sinau babagan karakter - sejatine kaya sampeyan lan aku - nanging uga bisa nyekseni kahanan sing nandhang migrasi gedhe-gedhe saka pamukiman deso menyang kutha-kutha lan ketegangan ekonomi lan politik sing kudu ditindakake warga sipil wis kedadeyan ing wiwitan lan pertengahan abad kaping XNUMX. Kutipan dening Luis Landero.

El Balcón nganggo huruf mangsa kanggo ngurmati sampeyan

Balkon ing mangsa adhem Dheweke minangka kenangan wong sing diterjemahake dadi surat kanggo ngurmati wong sing dikasihi lan nggawe dheweke dadi mitra nalika saiki minangka kenangan urip apa sejatine bangsa. Iki uga minangka panjaluk kanggo ngurmati manifestasi budaya lan idiomatik ing saben wilayah, angka-angka sing digeser dening gelombang teknologi sing tuwuh sing ndadekake kabeh umat manungsa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.