Limang jam karo Mario

Miguel Delibes.

Miguel Delibes.

Miguel Delibes dianggep minangka salah sawijining panganggit paling penting ing abad kaping XNUMX, amarga, utamane kalebu pakaryane: Limang jam karo Mario. Diterbitake ing taun 1966, novel iki minangka eksponen realisme sosial sing setya, gaya sastra sing penting banget ing Spanyol ing tengah abad kepungkur. Mula, iki gaya narasi kanthi bobot budaya sing gedhe banget sajrone rezim Franco.

Liwat dialog batin wanita sing lagi krisis - Cararm, protagonis— Delibes mbukak sebagian besar ketegangan politik lan sosial ing Spanyol nalika semana. Ora muspra, koran El Mundo klebu Limang jam karo Mario ing dhaptar "satus novel paling apik ing abad rong puloh."

Sobre el autor

Miguel Delibes Setién lair ing Valladolid, Spanyol, tanggal 17 Oktober 1920. Dheweke dadi anak nomer telu saka bebrayan antarane Adolfo Delibes lan María Setién. Bapake dadi ketua Hukum ing Sekolah Perdagangan Valladolid. Saliyane, mbah kakungipun —Miguel María Setién— minangka ahli hukum terkenal sing dadi anggota gerakan politik Carlist.

Studi militer lan pengalaman

Ing taun 1936, dheweke lulus kanthi gelar sekolah menengah saka Universitas Lourdes ing kutha asale. Ora suwe sawise Dheweke dadi sukarelawan ing angkatan laut tentara pemberontak sajrone Perang Sipil Spanyol (1936-39). Sawise perang rampung, dheweke bali menyang negarane kanggo nampa pelatihan universitas; kanthi sukses dheweke ngrampungake pasinaon ing Perdagangan, Hukum lan Seni.

Pakaryan dhisik

Ing taun 1941, koran Valladolid Lor Castile nyewo Delibes dadi kartunis. Sawise lulus dadi Mercantile Intendant ing Bilbao, Miguel sing enom dadi ketua hukum komersial ing Universitas Valladolid. Ing wulan April 1946, dhaup karo Ángeles Castro, sing dadi muse ing pirang-pirang karya sastrawan saka panulis Spanyol.

Karir sastra

Buku pertamane makili debut kanthi gaya: Bayangan cemara kasebut dawa (1947), pemenang Bebungah Nadal. Nanging, novel nomer loro, Malah dina iki (1949), diwenehake sanksi Franco. Sawise kacilakan kasebut, dheweke wiwit diterusake karo verifikasi rezim nalika mulang subjek sing ana gandhengane karo Perang Sipil.

Oalah, karo Caranipun (1950) Para Delibe entuk pengabdian ing jagad surat lan ekspresi sastra ing jaman pascam Spanyol. Sanajan, kanthi jelas, sensor kasebut ora mandheg ngganggu dheweke, luwih-luwih sawise diangkat dadi wakil direktur Lor Castile. Senadyan iki, panganggit Valladolid ora mandheg iramae nalika taun lima puluhan lan dheweke terus nerbitake rata-rata sak buku setaun.

Sisa novel dening Miguel Delibes

  • Putrane sing daksembah Sisi (1953).
  • Diary Hunter (1955). Pemenang Hadiah Nasional Sastra.
  • Buku harian wong sing migran (1958).
  • Godhong abang (1959). Pemenang Penghargaan Juan March Foundation.
  • Tikus (1962). Pemenang Penghargaan Kritikus.
  • Pasemon babagan castaway (1969).
  • Pangeran dethroned (1973).
  • Perang para leluhur kita (1975).
  • Suara sing dibantah Señor Cayo (1978).
  • Wong-wong sing suci (1981).
  • Layang tresna saka jinis kelamin sing voluptuous (1983).
  • Bandha (1985).
  • Kayu pahlawan (1987). Pemenang Penghargaan Kota Barcelona.
  • Lady ing latar mburi abu-abu (1991).
  • Buku harian pensiunan (1995).
  • Wong sesat (1998). Pemenang Hadiah Nasional Sastra.

Pati lan warisan

Miguel Delibes tilar donya tanggal 11 Maret 2010. Luwih saka 18.000 wong sing nekani kapel sing kobong. Dheweke ninggalake karya sing jembar lan sugih banget. Kajaba saka 20 novel sing diterbitake, dheweke ngrampungake ngluncurake sangang buku crita cekak, enem buku lelungan, 10 buku berburu, 20 esai lan artikel koran sing ora bisa dietung.

Analisis saka Limang jam karo Mario

Limang jam karo Mario.

Limang jam karo Mario.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Limang jam karo Mario

Latar mburi

Ing tanggal 1 April 1939, konflik sing paling parah ing sejarah pungkasan ing Spanyol rampung. Kamenangan Franco tegese munggah saka para Falangis nguwasani sangisoré aturan "el caudillo". Kajaba iku, reformasi konstitusi taun 1942 lan 1947 ngrampungake "legalisasi" rezim kasebut, kanthi komplikasine Greja Katolik.

Konteks

Kasusahan wis nyebar, ora ana hak kanggo menehi kritik utawa kuciwo langsung. Ing consecuense, narasi sing ditindakake kanthi sosial dadi salah sawijining jendhela sing bisa njlentrehake panandhang bagean umum saka masarakat. Ing pangertene iki, kedadeyan sing paling penting yaiku:

  • Gajine umume para pekerja meh ora bisa urip.
  • Sanajan akeh usaha cilik sing digawe, umume iki asal saka pasar gelap (amarga ora duwe pilihan liyane).
  • Patriotisme mbenerake kabeh. Saka ekstraksi minyak (ing lapangan bituminous) nganti sensor paling ora masuk akal yen takon "maksud apik" saka rezim tumrap pamrentahane.

Sinopsis

Ing subgenre literatur sing melu, Limang jam karo Mario kalebu novel neorealis eksistensial (periode antarane 1939 - 1962). Ing lakon iki, Para sedulur nggunakake monolog protagonis - sing lagi tangi bojone— kanggo mbukak nuansa wong sing frustasi, egois banget lan, utamane, cukup fasis.

Bedane rong gaya urip

Karakter utama mbukak ing dialog batine babagan kabeh penghinaan kanggo almarhum bojone. Semono uga, maca kanggo ringkesan rinci babagan urip kelas menengah Valladolid sajrone jaman pasca perang. Nanging, kabeh rasa kasar sing sentimental sing dileksanakake bakal dilunakake, kanthi sawetara humor, utawa segmen teks sing ringkes.

Lakon kasebut uga menehi prabédan antara kulawarga protagonis. Ing tangan siji, ibune Carmen duwe urip sing luhur, bener lan jujur, kaya bapake dadi jurnalis kanggo koran ABC. Saliyane, ibune Mario (bojone sing wis mati) njaga kabiasaan sing ora ati-ati lan bapake minangka wong sing pesimis, ora duwe sopan santun nganti mati.

Egotisme

Kutipan dening Miguel Delibes.

Kutipan dening Miguel Delibes.

Ing dhasar kabeh penghinaan Carmen, ana motivasi material. Lah pratelan sing paling gedhe yaiku garwane ora entuk dhuwit cukup kanggo tuku obyek sing luwih akeh lan nampa luwih akeh layanan. Dheweke uga ngandhani sisihane sing ora ana gunane kanthi gumunggung karo tatapan sing ditampa saka bocah lanang liyane nalika isih enom.

Kajaba iku, Menchu ​​— julukan protagonis— ora ngerti tumindak Mario lan sopan marang wong-wong saka kelas sing paling miskin. Pungkasane, protagonis kasebut ngakoni yen dheweke wis nate tresna karo kanca cilik yen (dheweke sumpah) ora bakal tuwa. Dolanan ditutup karo panjaluk Carmen kanggo ngapura marang bojone.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.