Leopoldo Alas, Clarin

Frasa dening Leopoldo Alas.

Frasa dening Leopoldo Alas.

Leopoldo Alas, sing luwih dikenal kanthi alias, Clarín, minangka panulis Spanyol kanthi karya sing akeh banget lan sugih sumber daya. Umume para akademisi bertepatan karo nggawe kreasi sastrane ing puncak Benito Pérez Galdós sing misuwur. Nyatane, Bupati (1885), dianggep minangka salah sawijining novel sastra Spanyol sing paling penting ing abad kaping XNUMX.

Kajaba iku, Clarín minangka jurnalis, yuris, lan kritikus terkenal babagan masalah sing ana gandhengane karo politik, agama, lan teori sastra. Antarane artikel lan esai, dheweke nyoroti dedikasine kanggo masalah sosial politik ing jamane lan pengaruh idealisme Krausist ing pamikiran filosofis. Mula, kanggo ngerteni keagungan intelektual iki, kudu ana pendekatan sing lengkap.

Biografi

Lair lan bocah

Leopoldo Enrique García-Alas y Ureña lair ing Zamora, Spanyol, tanggal 25 April 1852. Nalika lair, bapake —Genaro García-Alas— dadi gubernur kutha kasebut. Nanging, oyot Asturiane para leluhure (utamane ibune, Leonora) akeh pengaruhe marang kreasi mbesuke.

Nalika umur pitung taun, dheweke mlebu ing Universitas Yesuit Biara San Marcos ing León. Ing kana, Leopoldo cilik wis misuwur amarga duwe biji, disiplin lan keterikatan sing apik, nganti dianggep siswa model. Sauntara kuwi, dheweke nambah rasa tresna marang surat nalika tetep ing omah kulawarga ing Oviedo.

Bocah lanang sing precocious

Leopoldo sing isih remaja isih wis bisa maca panulis kanthi ukuran Cervantes utawa Fray Luis de León. Gelar precocity yaiku mung sewelas taun dheweke ngakoni ing kursi persiyapan Universitas Oviedo. Ing kana dheweke nampa instruksi babagan aritmatika, doktrin Kristen, etika, filsafat, Latin, lan ilmu alam.

Kajaba iku, ing omah panelitian kasebut dheweke kekancan karo panulis mbesuk kayata Tomás Tuero, Pío Rubín lan Armando Palacio Valdés. Ing taun 1869, dheweke entuk gelar sarjana. Rong taun sabanjure, dheweke pindhah menyang Madrid kanggo entuk gelar doktor minangka ahli hukum. Ing ibukutha, dheweke ketemu maneh karo kanca-kancane saka Oviedo lan wiwit asring nglumpukake Klub Bilis.

Pendekatan kanggo Krausisme

Garcia-Alas dheweke sinau prentah Krausisme lan liberalisme sekuler nalika ngrampungake gelar doktoral amarga kursi Nicolás Salmerón lan Adolfo Camus. Sabanjure, sing terakhir yaiku Krausists lan murid saka filsuf Julián Sanz del Río, sing nggawe basis ideologis kanggo nggawe Institución Libre de Enseñanza.

Karya jurnalistik pertama

Bebarengan karo kewajiban akademik, Leopoldo enom dadi kontributor koran kasebut Solfeggio, didegake lan dipimpin dening Antonio Pérez Sánchez. Koran iki, sing didegaké ing taun 1875, metu kanthi wicaksana minangka juru wicoro kanggo republikan. Setahun sadurunge, Republik Pertama Spanyol ambruk sawise kudeta Manuel Pavía, sing diwiwiti karo Restorasi Monarki.

Direktur Solfeggio dheweke ngajak kabeh editor supaya nggunakake jeneng instrumen musik. Amarga alasan iki, Leopoldo García-Alas wiwit mlebu kanthi jeneng samaran "Clarín" kolom sing judhulé "El Azotacalles de Madrid". Ing sajroning buku kasebut, dheweke nulis puisi bebarengan karo kritik politik sing dadi kontroversial, amarga dheweke tanpa ampun nyerang elit penguasa sing anyar.

Doktor ing Hukum Sipil lan Canon

Ing taun 1876, Clarín nulis crita pertamane kanggo Majalah Asturias, katuntun dening kanca liyane sing raket, Félix Aramburu. Rong taun sabanjure, siji-sijine buku sing asmane asline muncul: tesis doktoral sing judhule Hukum lan moralitas. Nanging, prestasi akademik dheweke ora cukup kanggo dadi ketua kursi ing Universitas Salamanca.

Alangan utama aspirasi pengajaran yaiku diwujudake karo Count Toreno, sing dadi target kritik keras saka Clarín lan Menteri Instruksi Publik nalika semana. Oalah, Universitas Zaragoza milih Profesor Ekonomi Politik lan Statistik ing taun 1882. Ing taun sing padha - 29 Agustus - dhaup karo Onofre García-Argüelles.

Profesor

Ing taun 1883, Clarín ditampa dening Royal Order dadi ketua Hukum Roma ing Universitas Oviedo. Ing piwulang kasebut, dheweke mbedakake kanthi strategi evaluasi lan metode pedagogi sing tliti sing tugas utamane yaiku ngindhuksi analisis tinimbang ngapalake. Sanajan kaku banget, dheweke dadi gumun ing antarane para siswa lan kolega.

Konsolidasi minangka kritikus paling gedhe ing jamane

Ing wektu iki, dheweke wis dihormati banget minangka analis politik lan kritikus sastra. Tulisan Clarín ditondoi kanthi cetha, sing nggawe dheweke populer banget (ing wektu sing padha nambah dhaptar mungsuh). Meh kabeh tulisane diterbitake ing media kayata Ing Impartial, Komik Madrid y Ilustrasiantara liya.

Kangge, ing taun 1884 volume kapisan Bupati, karya agungipun (volume kaping kalih dirilis taun candhake). Amarga kapasitas kerja sing gedhe tenan, dheweke bisa nggabungake piwulang karo artikel koran. plus njlimet crita lan novel. Secara total, Clarín nerbitake luwih saka rong ewu potongan pendapat nganti pungkasane urip.

Taun-taun pungkasan

Sajrone taun 1890an, Clarín ngalami transformasi spiritual lan kepribadian. Kajaba iku, dheweke durung ngerti kanthi lengkap karo kelas sosial ing Spanyol nalika semana. Mesthi wae, kahanan iki ora mandheg anggone makarya, amarga dheweke nerusake nggawe sastra liwat macem-macem crita lan uga karya teater, Teresa (Iki nyebabake kegagalan sing gedhe banget).

Nalika tekane abad kaping XNUMX, Clarín setuju kanggo nindakake terjemahan sing mbutuhake wektu pirang-pirang wulan -Kerjadening Émile Zola - sanajan gejala penyakit kasebut saya parah. Pungkasane, diagnosis ora nyenengake: tuberkulosis usus ing tahap lanjut (ora bisa diobati nalika semana). Ing consecuense, Leopoldo Alas tilar donya ing Oviedo tanggal 13 Juni 1901; yuswane 49 taun.

Situs konstruksi

Novelas

Bupati.

Bupati.

Sampeyan bisa tuku novel ing kene: Ora ditemokake produk

La Bupati (1884-1885)

Karya Clarín sing paling misuwur kanthi ekstensif, diisi karo macem-macem pesawat lan karakter pelengkap. Iki nduweni narasi adhedhasar aliran kenangan protagonis, ing endi zina minangka tema utama. Mula, dibandhingake karo karya kayata Madame Bovary, dening Flaubert, Anna Karenina, saka Tolstoï, Utawa seduluré Basilio, dening Eça de Queiroz utawa Penaklukan Plassansdening Zola

Saliyane, deskripsi lingkungan provinsi rinci banget, kanthi fitur naturalisme lan novel mandhiri sing nyata. Kajaba iku, Clarín bisa nggambarake minate babagan masalah etika (krausistas). Sanalika, para pamaca ngerti kanthi lengkap babagan perasaan tokoh lan karakteristik masarakat nalika semana.

Novel liyane dening Clarín

  • Downhill (1890-1891).
  • Rangkulan Pelayo (1889).
  • Putrane lanang siji-sijine (1890). Iki novel sing paling dawa.

Kompilasi kritik politik, seni lan sastra

  • Clarín Solos (1881).
  • Sastra ing taun 1881 (1882).
  • Khutbah ilang (1885).
  • Kampanye anyar (1887).
  • Karangan lan majalah (1892).
  • Omongan cilik (1894).

Dongeng

Gusti lan sapanunggalane crita.

Gusti lan sapanunggalane crita.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Gusti lan sapanunggalane crita

  • Pamit, Lamb!; Pamit, Cordera!.
  • Love'è furbo.
  • Burgundy.
  • Crita moral.
  • Cuervo.
  • Saka Komisi.
  • Dobel liwat.
  • Dhokter Angelicus.
  • Don Paco saka bungkus.
  • Bu Berta.
  • Wong wicaksana loro.
  • Duo watuk.
  • Jago Socrates.
  • Gusti lan sapanunggalane crita.
  • Dr.Pértinax.
  • Buku lan randha.
  • Bear lawas.
  • Topi pandhita.
  • Ing sepur.
  • Ing apotek.
  • Medali… asu cilik.
  • Pipa
  • Trickery.
  • Drum lan bagpipe.
  • Teresa.
  • Calon.
  • Wong sing bali.
  • Suara swara.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Penjelasan sing apik, artikel luhur. Karya sing apik kanggo nggoleki lan nulis kaca iki perlu.
    - Gustavo Woltmann.

bool (bener)