Leon Felipe. Pengetan sedane. Sawetara geguritan

Leon Felipe, pujangga saka Zamora ing antarane generasi '98 lan '27, tilar donya dina kaya saiki ing Meksiko Kutha ing 1968. Lan yen ana puisi sing aku seneng banget babagan tanahku lan Quixote sing langgeng, Kasep. Dadi, ing memori dheweke, iki bisa ditindakake pilihan geguritan Saka penggaweane.

León Felipe - Pilihan puisi

Kasep

Liwat dataran La Mancha
tokoh katon maneh
Don Quixote pass.

Lan saiki waja lan ora nganggo waja terus ireng,
lan wong lanang dadi meneng, tanpa tutup dodo lan tanpa punggung,
sarat karo pait,
yen ing kana dheweke nemokake kuburan
perang tresnane.
Diiseni rasa pait,
sing ana "rejekine"
ing pantai Barcino, madhep segara.

Liwat dataran La Mancha
tokoh katon maneh
Don Quixote pass.
Diiseni rasa pait,
satriya kasebut, dikalahake, bali menyang panggonane.

Kaping pirang-pirang, Don Quixote, ing dataran sing padha,
Ing pirang-pirang jam pundung aku ndeleng sampeyan liwat!
Lan kaping pirang-pirang aku nguwuh-uwuh marang sampeyan: Nggawe papan kanggo aku ing gunung sampeyan
lan gawanen aku menyang nggonmu;
gawe papan kanggo aku ing pelana,
satriya sing dikalahake, gawe papan kanggo aku ing gunung sampeyan
sing aku uga dimuat
saka pait
lan aku ora bisa gelut!

Let kula ing sisih mburi karo sampeyan,
ksatria kehormatan,
sijine kula ing mburi karo sampeyan,
lan jupuken aku karo kowe
Pangon.

Liwat dataran La Mancha
tokoh katon maneh
Don Quixote pass ...

Kepiye swarane sampeyan

Nduwe swara, wanita
bisa
kandhakake baitku
lan bisa
dadi tanpa nesu, nalika aku ngimpi
saka swarga nganti bumi ...
Nduwe swara, wanita
yen tangi turu ora nglarani aku ...
Nduwe swara, wong wadon, sing ora nglarani
nalika sampeyan takon kula: apa sampeyan mikir?
Nduwe swara, wanita
bisa
nalika aku ngetung
lintang-lintang
kandhani kaya ngono
Ana opo
yen aku noleh marang kowe
CREA
apa kedaden ngetang
saka lintang
a
lintang liyane.
Duwe swara, wong wadon, ayo
seneng kaya ayatku
lan bening kaya lintang.

Español

Spanyol saka eksodus wingi
lan Spanyol saka eksodus saiki:
sampeyan bakal nylametake awakmu kaya manungsa,
nanging ora kaya basa Spanyol.
Sampeyan ora duwe negara utawa suku. Ya bisa,
nyelehake oyot lan impen sampeyan
ing udan ekumenis saka srengenge.
Lan ngadeg ... Ngadega!
Sing bisa uga pria jaman saiki ...
yaiku wong sing bisa obah,
saka eksodus lan angin.

Aku ngerti kabeh critane

Aku ora ngerti akeh perkara, bener.
Aku mung ngomong apa sing dakdeleng.
Lan aku wis ndeleng:
yen bandhulan manungsa digegirake karo crita,
yen tangisane kasusahane wong padha ngelem crita,
yen tangisane manungsa ditutupi crita,
yen balung manungsa dikubur kanthi crita,
lan wedi karo manungsa ...
wis nggawe kabeh crita.
Aku ora ngerti akeh perkara, bener,
nanging dheweke wis turu karo crita kabeh ...
Lan aku ngerti kabeh critane.

Wingi ora ana wong

Wingi ora ana wong
uga ora dina iki,
uga ora sesuk
marang gusti
mudhun dalan sing padha iki
sing aku arep.
Kanggo saben wong nyimpen
sunar sunar anyar ...
lan dalan sing prawan
Gusti Allah.

Kaya sampeyan

Iki uripku
watu,
kaya sampeyan. Kaya sampeyan,
watu cilik;
kaya kowe,
watu entheng;
kaya kowe,
Aku nyanyi roda apa
sadawane dalan
lan sadawane trotoar;
kaya kowe,
cobblestone asor ing dalan gedhe;
kaya kowe,
yen ing dina ribut
sampeyan klelep
ing lumahing bumi
lan banjur
sampeyan kedhep
ing ngisor helm
lan ing sangisore rodha;
kaya sampeyan, sing durung ngladeni
dadi ora ana watu
saka pasar iwak,
ora ana watu saka pamirsa,
utawa watu saka kraton,
ora ana watu saka greja;
kaya kowe,
watu petualangan;
kaya kowe,
sing Mungkin sampeyan wis rampung
mung kanggo slendhang,
watu cilik
y
cahya ...

Atiku

Atiku,
Aku ditinggalake golek aku!
Atiku,
sampeyan padha karo sing
kraton sing ora dipanggoni
lan kebak bisu misterius.
Atiku,
kraton lawas,
kraton sing dibongkar,
kraton ara-ara samun,
kraton bisu
lan kebak bisu misterius ...
Ora ngulu maneh
goleki atap sampeyan
lan dheweke mung nggawe papan perlindungan
ing bolongan sampeyan bat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.