Lelungan Gulliver

Lelungan Gulliver

Lelungan Gulliver

Lelungan Gulliver minangka sindiran prosa, dianggep minangka karya sing paling luar biasa sing ditulis dening wong Irlandia Jonathan Swift. Iki diterbitake ing wulan Oktober 1726 lan wiwit iku popularitas ndadekake dadi klasik sastra jagad. Panulis nggawe teks kasebut minangka ejekan "crita lelungan", lan nambah kritik tumrap adat istiadat, metode politik, uga sipate manungsa.

La novel iku kebak lamunan kanthi sentuhan humor lan imajinasi, amarga iki, akeh sing nganggep yen iki gaweyan bocah-bocah. Paraga utama crita iki yaiku Lemuel gulliver, dhokter sing, amarga kahanan tartamtu, mutusake arep lelungan. Sajrone lelungan, dheweke bakal ngulandara kanthi hebat lan sampeyan bakal ketemu papat peradaban aneh, kabeh beda banget karo sampeyan.

Ringkesan saka Lelungan Gulliver (1726)

Iki minangka novel satiris, ing endi papat perjalanan ahli bedah dicritakake, sing bosen karo rutinitas kasebut mutusake miwiti sawetara petualangan maritim. Iki bisa digunakake iku klasik sastra lan wis diadaptasi ing pirang-pirang acara, kanggo film, televisi, radio, lan kanggo muter. Uga, macem-macem penulis nggawe terusan crita, kanthi lelungan anyar dening Lemuel Gulliver sing misuwur.

Sinopsis

Lemuel Gulliver minangka dhokter ahli bedah nikah karo anak, Asli Nottinghamshire. Dheweke bakal nindakake papat lelungan ing papan kono luar biasa e petualangan menarik. Ing saben negara kasebut sampeyan bakal tekan pulau liyane, ing endi sampeyan bakal nemoni papat peradaban tartamtu. Iki bakal nggawe sampeyan nggambarake saben bali menyang Inggris lan takon babagan urip sampeyan.

Perjalanan pertama

Ing Mei 1699, Gulliver miwiti lelungan kaping pisanan, kanggo sing dadi mlebu Antelope. Sawise badai kuwat, kapal klelep lan Lemuel kudu nglangi tanpa kendel nganti golek lemah sing padhet. Sawise navigasi liwat perairan sing rame, dheweke bisa tekan pantai, dheweke turu amarga gaweyan sing ditindakake. Protagonis tangi sing diikat lan dikepung karo wong cilik: pedunung Lilliput.

Dina sabanjuré, Gulliver ketemu kaisar ing pulau kasebut, sing dheweke simpati lan entuk kapercayan. Gampang kanggo dheweke adaptasi; cepet sinau basa lan adat istiadat sing anyar. Dokter seneng banget karo kaisar dheweke mutusake ngeculake dheweke, nanging laksamana (karo wong sing ora nate ngombe) sabotase kabeh, saengga emansipasi raksasa kasebut tundhuk kahanan tartamtu, sing ora ngidini dheweke mulih.

Suwe-suwe, ana perang ing antarane wong Lilliputians lan kerajaan Blefuscu. — Uga karo pedunung cilik. Kanthi biaya ukuran gedhe, Gulliver nyekel armada mungsuh, entuk gelar kehormatan. Sawise nolak nguripake Blefuscu dadi koloni Lilliput, Lemuel bakal mlumpat ing antarane nganti bisa mulihake kapal ukurane banjur uwal lan bali menyang Inggris.

Plancongan kaping kalih

Rong wulan sawise bali menyang kulawargane, Gulliver mutusake kanggo lelungan anyar, wektu iki ing Petualangan. Maneh, badai nyebabake kapal kasebut bakal ilang lan pungkasane terdampar ing pulau Brobdingnag. Ing kana kabeh wong ngamatake wong sing gigit, sing nggawe kru mlayu wedi, nalika Lemuel mlayu menyang lapangan.

Ana ing kana, Petani setinggi 22 meter nangkep Gulliver kanggo ditampilake minangka daya tarik sirkus. Dheweke ngatur kanggo nggawa dheweke menyang Ratu, sing langsung nuntut supaya tetep dadi pet. Dadi ing istana, Lemuel bakal nemoni akeh bebaya amarga ukuran miniskule. Amarga kahanan sing luar biasa, dheweke bakal bisa tekan segara, mengko bakal ditulungi armada Inggris.

Plancongan kaping telu

Wulan mengko - didhukung dening masalah kulawarga -, Gulliver mutusake lelungan maneh. Wektu iki, kapal kasebut diserang bajak laut lan nalika ngungsi bakal mungkasi ing tanah sing ora dingerteni. Lemuel kesah ing wilayah kasebut, nalika dumadakan, ana bayangan gedhe nutupi dheweke, nalika ndeleng langit, golek pulau ngambang ing ndhuwur dheweke. Sawise njaluk tulung, sawetara wong mbuwang tali lan bisa munggah.

Pulo misterius iki diarani: Laputa, ing komunitas iki kabeh dikelola liwat musik lan matematika. Ora suwe Gulliver bosen karo komunitas aneh iki lan njaluk bali menyang bumi., ing kana dheweke ngunjungi Balnibarbi sawetara dina. Pungkasane dheweke mutusake bali menyang Inggris, pisanan ngliwati Glubbdubdrib ing kana dheweke ngunjungi pesulap, saliyane ketemu karo makhluk abadi sing diarani struldbrugs.

Perjalanan kaping papat

Gulliver mutusake tetep ing Inggris lan ora bisa lelungan maneh. Sawise bosen, mutusake bali menyang segara, wektu iki dadi kapten kapal. Ora suwe sawise lelayaran, kraman ing antarane kru nyebabake Lemuel terdampar ing sawijining pulau. Ing kana, dheweke bakal nemoni rong peradaban sing beda-beda: Yahoos lan Houyhnhnms, sing terakhir minangka sing mrentah wilayah kasebut.

Yahoos minangka manungsa sing urip ing alam liar, mesthi reged lan, Kajaba iku, ora bisa dipercaya. Kanggo bagean kasebut, houyhnhnms lagi ngomong jaran, cerdas banget lan tumindak adhedhasar alesan mutlak. Gulliver gabung kanthi sampurna karo peradaban iki, lan saben dina, rasa keprigelan manungsa saya tambah; sanajan, pungkasane - ora gelem - dheweke bali menyang Inggris.

Tinjauan biografi penulis

Jonathan Swift

Jonathan Swift

Dina Rebo, 30 November, 1667, Kutha Dublin (Irlandia) weruh lair saka bocah dibaptis dadi Jonathan Swift. Wong tuwane yaiku Abigail Erick lan Jonathan Swift, kalorone imigran Inggris. Ora suwe sadurunge lair, bapake tilar donya, nuli njaluk ibune bali menyang Inggris. Nanging sadurunge budhal, wong wadon mau lunga didikan dening Jonathan sing tanggung jawab saka Pakdhe Godwin.

Pasinaon lan proyek pisanan

Dheweke sinau amarga pamane, wiwit umur taun pisanan dadi mlarat banget. Dheweke sinau ing Kilkenny School lan entuk gelar Sarjana Seni saka Trinity College, Dublin.. Ing 1688, dheweke bali karo ibune menyang Inggris, ing kana, amarga dheweke sukses dadi sekretaris panulis lan politisi Inggris Sir William Temple, sing sedulur adoh lan uga kanca saka pamane Godwin.

Nindakake tugas minangka wiwitan ing Kuil Baronet, Dheweke nerusake kuliah ing universitas lan diangkat dadi pendeta Anglikan ing taun 1694. Bosen dadi junior lan ora dipromosikan, dheweke mutusake bali menyang Irlandia kanggo njupuk paroki Kilroot. Ing taun 1696, dheweke bali menyang Taman Moor - yakin karo Temple - kanggo nyiyapake memoar lan surat sadurunge diterbitake.

Swift kerja bareng karo Kuil Sir nganti tilar donya ing taun 1699. Sajrone taun kasebut, entuk pengalaman akeh ing lingkungan politik, agama lan sastra kutha kasebut, sing nyebabake dheweke dadi tokoh penting lan pengaruh. Uga, ing wektu iku dheweke nulis karya pertamane, Perang antara buku kuno lan modern, sing banjur diterbitake taun 1704.

Lomba sastra

Banjur presentasi teks pertamane, ing taun sing padha diwiwiti kanthi nulis satir liwat bukune sing nomer loro: Sejarah bathtub (1704). Dheweke dadi kepala editor ing koran kasebut Examiner, ing kana dheweke nerbitake sawetara artikel sing nyengkuyung pamrentah Tory, sing dadi penasihat wiwit 1710 nganti 1714.

Ing 1726, dheweke kanthi anonim nampilake apa sing bakal dadi mahakarya: Lelungan Gulliver. Iki nyebabake dheweke dadi salah sawijining eksponen satir paling penting ing donya. Liwat dongeng filosofis iki, Swift nggawe parodi buku lelungan populer ing wektu kasebut, nalika dheweke nyathet gaya misanthropic sing nggambarake pirang-pirang karyane.

Dienggo dening Jonathan Swift

  • Perang antara buku kuno lan modern (sewelas)
  • Sejarah tong(1704)
  • Tumindake sekutu(1711)
  • Dongeng laras (1713)
  • Layang Ragman(1724)
  • Wisata Gulliver (1726)
  • Proposisi sederhana (1729)

Pati

Wiwit taun 1738 Swift wiwit nandhang penyakit misterius, sing dianggep asipat neurologis. Ing taun 1742, tumor mripat ndadekake dheweke ora bisa maca. Nalika ngrasakake sedane, dheweke ujar: "Wis wayahe aku putus karo jagad iki: aku bakal mati nesu, kaya tikus beracun ing bolongan."

Jonathan Swift tilar donya tanggal 19 Oktober 1745 lan bandhane dipasrahake marang wong mlarat. Sisane isih ana ing Katedral St. Patrick ing Dublin.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.