Lakon Calderón de la Barca

Lakon Calderón de la Barca.

Lakon Calderón de la Barca.

Lakon Calderón de la Barca (1600 - 1681) minangka ikon tabel ing saindenging jagad. Panulis dianggep minangka salah sawijining panulis teater paling gedhe ing Zaman Emas Spanyol. Bedane kaya kasebut dikatutake karo pinunjul saka gaya Miguel de Cervantes, Lope de Vega lan Tirso Molina. Papat lakon sing misuwur ing jagad iki, uga jinis pagelaran panggung sing kurang nyebar, nanging kualitas seni sing luhur: autos sacramentales.

Calderón de la Barca uga dibedakake karo aspek biografi liyane; akeh sing dibayangke ing kreasi teater. Ing antarane bisa diarani: mulya, militer, intelektual, pujangga, pasamuwan, lan saksi luar biasa saka acara politik lan sosial utama ing abad kaping pitulas. Serbaguna kaya nyumbang kanggo ambane crita, frase lan karaktere.

Umur kanak-kanak lan remaja Pedro Calderón de la Barca

Studi kelairan, bocah lan awal

Pedro Calderón de la Barca lan Barreda González de Henao Ruiz de Blasco y Riaño lair tanggal 17 Januari 1600, ing Madrid. Dheweke dadi nomer telu saka enem anak ing antarane pernikahan antara Diego Calderón lan Ana María de Henao, kalorone asale saka bangsawan. Mung limang taun dheweke wiwit sekolah ing Valladolid kanthi bimbingan eyange Inés de Riaño. Ing taun 1608, dheweke mlebu ing Imperial College of the Jesusuits ing Madrid.

Ing taun 1610 ibune tilar donya amarga nglairake. Ing taun 1614, Diego Calderón omah-omah maneh karo Juana Freyle Caldera, saka kulawarga sing misuwur, sanajan ana masalah finansial. Ing taun sing padha remaja Pedro mlebu ing Universitas Alcalá, nanging ngganggu pasinaon sawise bapake tilar donya nalika taun 1615. Nalika semana, ana perselisihan ukum babagan syarat-syarat warisan antarane ibu tiri lan bocah-bocah kasebut.

Universitas Salamanca lan karir militer

Nalika Doña Juana nikah maneh ing taun 1616, sedulur Calderon ditinggal karo pamane, Andrés González de Henao. Sauntara kuwi, bocah enom Pedro Calderón de la Barca ndhaptar ing Universitas Salamanca. Sajrone taun 1619, dheweke lulus dadi sarjana kanon lan ukum perdata.

Nanging, dheweke ora ditunjuk dadi imam (kaya sing disenengi bapak otoriter) lan wiwit taun 1922 dheweke milih gabung karo militer. Wayahe angel banget, amarga dheweke lan sedulur-sedulur kepeksa adol aset pusaka supaya bisa urip. Sajrone taun-taun sabanjure, Pedro Calderón tur menyang Flanders lan Italia sisih lor sajrone kampanye perang kanggo ngladeni Konstitusi Castile XNUMX.

Karya teater pisanan

Ing tanggal 29 Juni 1623, komedi sing sepisanan dingerteni kanthi sukses, Katresnan, kaurmatan lan kekuwatan, nalika kunjungan Charles, Pangeran Wales. Sawise ngrampungake lelungan militer ing taun 1626, Pedro Calderón de la Barca bisa masrahake awake dhewe kanggo kreasi sastrane. Nanging, dheweke wis mbebasake Yudas Maccabeus lan akeh karya teater liyane karo perusahaan Juan Acacio Bernal.

Karakteristik karya teater Calderón de la Barca

Pakaryan sing kontras banget, angel diatur

Karya Calderón de la Barca nduweni fitur pluralitas lan kontras sing apik. Nguasai bentuk lan adegan sajrone kinerja jarak jauh sing ditondoi kanthi kompleksitas pamikiran. Miturut José María Díez Borque, "Yen sintesis lan artikulasi seni minangka salah sawijining prinsip dhasar estetika barok, ing Calderón (uga kolektor lan teoretis lukisan) mula bakal nyebabake akibate.

Akibate, ngatur lan nggolongake karya teater para intelektual Madrid minangka tugas sing angel banget, amarga akeh gaweyane. Miturut akun sing digawe pirang-pirang wulan sadurunge dheweke tilar donya, Calderón de la Barca ngasilake satus sepuluh komedi, wolung puluh autos sacramentales plus sawetara drama pendek liyane sing ora dingerteni.

Formula "lopeca"

Lope de Vega sing misuwur nggawe model teater sing netepake adegan barok ing pungkasan abad kaping 1630 lan wiwitan abad kaping XNUMX. Ing taun XNUMX, Lope de Vega wis muji bakat Calderón de la Barca amarga sensitivitas skenario lan integrasi musik. Pertukaran antarane para raksasa ngasilake evolusi "formula lopeca" sing luwih akeh sumber daya seni, diresiki saka unsur-unsur lirik sing ora fungsi banget lan adegan kurang.

Kajaba iku, jumlah karakter dikurangi, dene plot dikembangake ing sekitar protagonis. Kanggo Calderón, tresnane nglukis nggambarake unsur pinunjul dramatis sing nggabungake kiasan, retorika, lan pemahamane babagan jagad. Kaya lukisan Baroque, tema alkitabiah, mitologis, sejarah lan kamulyaning alam nalika nggawe gaib akeh banget makarya.

Pedro Calderon de la Barca.

Pedro Calderon de la Barca.

Ing pangertene iki, karya Pedro Calderón de la Barca bisa diklasifikasikake kaya ing ngisor iki (sawetara conto dijenengi):

  • Drama: Dokter pakurmatan; Pelukis saka aib; Putri saka udhara.
  • Serius lan sitkom: Urip iku Impen; Walikota Zalamea.
  • Komedi pengadilan: Kewan, bledhek lan watu kasebut; Kumandhang lan Narcissus.
  • Sindiran swashbuckling: Wanita goblin; Ora ana nggodha katresnan.
  • Mobil sakramen: Teater gedhe ing jagad iki; Protes iman.

Pambangunan karakter

Bebener sejarah babagan paraga ing lakon Calderón meh mesthi tetep. Ing ombone padha ora duwe ekspresi manungsa sing alami, amarga akeh hiperbola, kiasan, lan innuendo. Protagonis wanita kasebut diinvestasikan kanthi panguwasa sing sopan, kanthi tumindak sing rada maskulin.

Yen dibandhingake, paraga lanang Calderón nuduhake jerone psikologis sing luwih gedhe. Sawetara, kayata Don Gutierre de Dokter pakurmatan, dheweke pancen ora rasional amarga meri. Dheweke nggambarake tokoh sing digunakake ing tragedi Calderonia, kanthi intrik, kecurigaan lan semangat. Karakter liyane, kayata Segismundo utawa Don Lope Figueroa, minangka bagean saka repertoire sing ora bisa dilalekake.

Pangurangan polimer

Calderón de la Barca adaptasi "formula lopeca" menyang model sastra sing luwih fokus marang struktur dramatis. Amarga alesan iki, dheweke nggawe sintesis repertoar ayat kanthi ngowahi ayat kasebut dadi oktosyllable, hendecasyllables lan, sok-sok, heptasyllables. Dheweke asring nggunakake antitheses, kiasan, lan hiperbola kanggo negesake kaendahan basa.

Culteranism

Calderón nduduhake prentah sing hebat babagan retorika sing kebak analogi, simetri, oposisi, disintegrasi lan koleksi. Konsep ing ukara sampeyan bisa uga katon bola-bali supaya bisa ngerteni prekara ide ing sawijining konteks. Kajaba iku, ing pirang-pirang komedi simbol filsafat Neoplatonis lan sumber daya kayata horoskop lan ramalan katon bisa ngasilake pangarepan (palsu) ing pamirsa.

Budidaya

Sabdhoning motif para protagonis, bisa uga disenengi utawa bengkong - kejahatan amarga meri, katon kanthi logika sing ora sampurna, nanging kanthi etika ora bisa ditampa. Saliyane, ing dialog Calderon game metatheatrical luwih gedhe tinimbang intratextualitas. Tegese, nulis ulang lan parodi saka karya penulis liyane utawa dheweke kanthi cara sing sadhar banget asring ditindakake.

Komponen agama

Campuran ing antarane prentah suci lan acara profan minangka komponen asli religiusitas masarakat sajrone Baroque. Kajaba iku, pelatihan Jesuit Calderón dibayangke ing slogan San Agustín lan Tomás de Aquino, uga ing filosofi Neoplatonis. Ing téater Calderón, ana jinis pengunduran diri sing nyata dibandhingake karo otonomi lan validitas tumindak manungsa sing nyata.

Gusti Allah lan manungsa

Iman marang Gusti Allah minangka masalah sing ora bisa dipertanyakan sing nemtokake pendekatan kanggo masalah eksistensial lan rasional. Mangkono, ketuhanan bisa dipikirake liwat papat unsur ing alam donya lan dudu sebab-sebab kasengsarane manungsa ing bumi. Ing karya Calderón de la Barca, pakurmatan, kebebasan lan tanggung jawab moral katon ngadhepi greget, meri, butarepan lan konflik Oedipal.

Tekane kedadeyan tragis

Ing pertengahan 1640an, serangkaian kedadeyan kedadeyan sing mikirake uripe Calderón de la Barca. Kaping pisanan, tilar donya Ratu Isabel del Borbón lan Pangeran Baltasar Carlos ngasilake rong keputusan tertutup (masing-masing siji lan telung taun) saka komedi paduan suara. Banjur, sedane sedulure José (1645) lan Diego (1647) nyebabake Calderon dadi depresi.

Mobil sakramental

Ing taun 1646, putra biologisé, Pedro José, lair. Limang taun mengko dheweke ditahbisake dadi imam lan ing taun 1653 dheweke entuk pendhudhuk Raja-raja Anyar Toledo. Dadi, Calderón prioritas nulis sakramento autos, jinis teater sing ditondoi dening refleksi teologi lan subtletis visual.

Frasa dening Pedro Calderón de la Barca.

Frasa dening Pedro Calderón de la Barca.

Sanajan dheweke terus karo komposisi komedi, sacramental autos ndhominasi sebagian besar kreasi nganti tilar donya tanggal 25 Mei 1681. Nyatane, ciptaan terakhir yaiku sakramental otomatis Cempé Yésaya, rampung limang dina sadurunge seda.

Karya teater datable dening Calderón de la Barca

  • Wana sing mbingungake (1622).
  • Katresnan, kaurmatan lan kekuwatan (1623).
  • Skisme Inggris (1627).
  • Omah nganggo lawang loro, ala kudu dijaga (1629).
  • Wanita goblin (1629).
  • Pangeran sing tetep (1629).
  • Pita lan kembang (1632).
  • Perjamuan Raja Belshazar (1632).
  • Keajaiban sihir (1637).
  • Monster paling gedhe ing saindenging jagad (1637).
  • Dokter pakurmatan (1637).
  • Kekasih loro swarga (1640).
  • Rahasia sing mbukak (1642).
  • Pelukis saka aib (1650).
  • Walikota Zalamea (1651).
  • Putri saka udhara (1653).
  • Teater gedhe ing jagad iki (1655).
  • Ati-ati karo banyu sing isih mateng (1657).
  • Kumandhang lan Narcissus (1661).
  • Nasib lan motto Leonido lan Marfisa (1680).

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jose Manuel Serrano Valero ngandika

    Teks ing Calderón de la Barca lengkap banget lan nglipur. Iki wis mbantu aku luwih ngerti dheweke. Matur nuwun