Kontroversi karo buku «Diary of Anne Frank»

Buku harian Ana Frank

Buku kasebut "Buku harian Ana Frank" Saliyane dadi crita nyata sing nyata babagan protagonis, dheweke uga wis ngasilake kontroversi sawetara wektu saiki. Apa "kontroversi" sing sampeyan lakoni? Khusus, perselisihan hukum ing antarane wong-wong sing mbela kerja kasebut kudu dilakoni free hak cipta (ing taun saiki, 2016) lan Dana Anne Frank Basel ing Swiss, sing negesake validitas hak emisi buku kasebut.

Apa sing diarani dhasar iki kanggo negesake kanthi kuat? Kanggo pernyataan pungkasan, ing endi pungkasane ngakoni Otto Frank, bapak saka Anne Frank, dadi salah sawijining panulis tulisan kasebut lan ora mung dadi editor kaya sing dingerteni nganti saiki. Mula, hak cipta kasebut ora bakal entek taun iki. Miturut undang-undang sing berlaku ing Walanda, hak cipta karya kasebut kadaluwarsa 70 taun sawise penulis mati. Yen ngetung, Anne Frank tilar donya ing wulan Maret 1945 ing kamp konsentrasi Jerman Bergen-Belsen. Nanging bapake, Otto Frank, tilar donya ing taun 1980. Iki amarga yayasan kasebut nuntut supaya makarya iki tetep dadi hak cipta nganti taun 2050.

Patung Anne Frank (Barcelona)

Koran ngandika dianalisis dening Minna becker, siji ahli kaligrafi, sing negesake manawa kabeh tulisan koran kalebu tangan sing padha. Nanging sawise iki, ing Cartas crita asli sing ditulis Anne Frank nalika isih cilik kanca (iki diterbitake ing AS). LTulisan tangan saka huruf iki duwe tampilan normal bocah wadon umur 10 utawa 12 taun, beda banget karo "naskah asli", sing tulisane saka wong sing umure luwih tuwa.

Dadi sapa sejatine sing nulis "Buku harian Ana Frank"? Apa bocah wadon kasebut dhewe kaya saiki sing adol nganti saiki? Apa ana wong sing kejem banget nganti adol buku cocog karo kasangsaran nyata lan non-fiksi, bocah wadon umur 12 taun, kaya atusan ewu wong, nandhang sangsara ing kamp konsentrasi kasebut? Bisa…

Kutipan saka buku kasebut

Buku harian Ana Frank

(8 de julio de 1942) - Ibu wis lunga menyang omah Van Daan kanggo ndeleng apa bisa urip saka sesuk, papan ndhelik. Van Daan bakal ndhelik ana ing kana. Kita bakal pitung taun. Ing kamar turu, Margot ngakoni aku yen panggilan kasebut dudu kanggo Bapak, nanging kanggo awake dhewe. Wedi maneh, aku banjur nangis. Margot umure nembelas taun. Dadi, dheweke pengin ngeculake bocah-bocah wadon sing padha umure dhewe-dhewe! Untunge, kaya sing dicritakake Ibu, dheweke ora bakal lunga.

(November 19 saka 1942) Kita bisa nutupi kabeh kasusahan iki, nanging kita mikirake wong-wong sing ditresnani, lan sing paling kita wedi, sing ora bisa mbantu. Ing paturonku sing anget, aku rumangsa kurang penting nalika mikir kanca sing paling dak tresnani, dicabut saka omah lan tiba ing neraka iki. Aku wedi ngerti manawa wong-wong sing pancen cedhak karo aku saiki dadi tangane algojo paling kejem ing donya. Amarga alasane dheweke mung wong Yahudi.

(Januari 5 saka 1944) Kitty sing dakkarepake: apa sing daklakoni katon apik banget: ora mung owah-owahan sing katon ing awak, nanging apa sing kedadeyan ing njero ati. Aku ora nate ngomong karo sapa wae babagan perkara kasebut, mula aku kudu ngandhani. Saben wektu mung telung dina - aku rasane tetep ndhelik-ndhelikake kanthi alus, sanajan rasa lara lan rasa ora nyaman. Mula, sanajan cara seret, aku pengin rahasia iki dibaleni maneh. Sadurunge teka ing kene, aku kanthi sadhar ngalami sensasi sing padha, amarga aku kelingan bengi ing omah kanca, aku duwe kekarepan sing ora bisa ditolak kanggo ngambung, sing pancen dakkarepake. Aku kepengin banget ngerti awake, sing durung nate dakdeleng. Minangka bukti kekancan kita, aku njaluk dheweke ngrasakake dodo, nanging dheweke nolak. Saben ndeleng gambar wanita wuda, kayata, Venus, aku seneng banget. Dheweke kayane pancen apik banget tumrape aku, mula angel banget aku mandhegake eluhe. Yen aku duwe kanca!

Kisah Anne Frank (film)

Yen sampeyan seneng bioskop, ing kene sampeyan bisa ndeleng film sing digawe babagan uripe bocah wadon:


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Francisco Jimenez (@Francisjn) ngandika

    Ana wong sing kudu universal, lan Ana uga.

  2.   Landon ngandika

    Wong-wong sing mangu-mangu Anne Frank meri amarga wacan sing padha bisa uga dirasakake kaya prawan lan prawan sing bakal ngobrol babagan seksualitas. Anne Frank sing ora ngerti yaiku penulis

  3.   Gonzalo ngandika

    Aku wis maca koran sadurunge ngerti babagan kontroversi iki. Nalika maca, aku ora bisa mikir yen buku harian iki, cara kanggo nyebutake awake dhewe, cara mikir kaya ngono, ora lumrahe bocah wadon umur 13 nganti 15 taun.
    Sanajan wiwitane aku menehi terjemahan, jarake yen ana kucing sing dikunci mesthi tetep dakkandhani.

  4.   Alberto ngandika

    Nelpon wong sing mikir bab buku bodho iku ora bener. Saben buku ninggalake perasaan lan penulis dipikirake. Kadhangkala kita ora mung fokus ing crita utawa crita.

bool (bener)