Juan Díaz Canales, komik sing apik banget. Saka Blacksad nganti Corto Maltese.

Juan Díaz Canales. Fnac, 2 Desember 2016.

Juan Díaz Canales. Fnac Callao, 2 Desember 2016.

Juan Diaz-Canales (Madrid, 1972), kartunis lan panulis skrip, melu dina kaping 2 pungkasan ing Konferensi Comiqueras de Fnac. Dheweke minangka salah sawijining jeneng gedhe sing mlebu salinan karyane lan menehi salam marang para pengagum lan masarakat umum sing ngemas toko Callao. Siji yaiku aku lan aku seneng bisa ndeleng.

Sembarang penggemar komik lan novel grafis ngerti Diaz-Canales minangka panulis skrip lan Juanjo Guarnido minangka kartunis Apa wong tuwa saka salah sawijining karakter sing paling karismatik lan sukses ing jinis iki: John Blacksad, Detektif taciturn ing taun 50-an ing Amerika nganggo wulu kucing ireng. Nanging Díaz-Canales duwe novel grafis dhewe, Kepiye carane lelungan banyu, lan uga mlebu skrip kanggo cicilan anyar saka Malt cendhak. Ayo maneh makarya.

Aku saka sekolah mbiyen. Saka wong-wong sing wis sinau maca komik tinimbang anglicism adaptasi. Kita sinau karo para guru Ibáñez lan Escobar, Segura, RAF, Vázquez, Purita Campos... Lan banjur kita dadi seneng Dina dina awan. Aku uga maca babagan Komik Marvel lan DC, sing menehi dheweke menyang adikku. Semono uga, kita isih durung mesthi politik. Utawa ora. Adhiku ora maca Esther lan donyaneNanging aku wis muja Wolverine.

Mengko wong dadi luwih seneng buku kasebut lan nuli sandwich kanggo cemilan, nanging ora mandheg nyemak apa sing bakal metu lan entuk status sing luwih misuwur lan prestisius. Ing sawijining dina sampeyan tambah tuwa, sampeyan melu genre ireng banjur golek dhewe tutup peteng banget kanthi tampilan perokok kucing. Sampeyan mbukak liwat album lan sampeyan ndeleng jeneng Spanyol sing mlebu sawetara vignet sing luar biasa lan crita sing klasik kaya sing apik banget. Sing paling sampeyan. Cekake, aku pancen ora bisa dikalahake.

Album Blacksad Kula.

Album Blacksad Kula.

Blacksad

John blacksad minangka detektif pribadi ing tradhisi paling klasik ing jinis ireng lan crita-crita kasebut diwiwiti ing Amerika ing taun 50an. Piyambak, ironis, kanthi cara sing misterius lan ora biasa. Dheweke lunga dhewe, nanging dheweke duwe kanca ing Polisi. Y yaiku kucing ireng sing ora seneng karo susu. Amarga jagad sing dununge asale kewan antropomorfik.

Seri kasebut kasusun saka 5 volume nganti saiki dheweke uga ketemu Integral Blacksad (2015). Uga ana a Cara iki rampung judhul pisanan. Y dhaptar penghargaan (kanggo album, penulis, gambar, edhisi ...) sing paling apik sing diraih yaiku telas. Saka bergengsi Festival Angouleme utawa Eisner lan Harvey nganti pirang-pirang ing Pameran Komik Barcelona. Nanging sing paling penting dheweke wis entuk penghargaan a akeh banget publik setya lan darmabakti kanggo kasus, dialog, karakter lan lingkungan sing nggambarake sawijining jaman lan masarakat kanthi daya tarik sing gedhe banget.

Ngelingake saka nada Disney ing estetika kalorone Guarnido lan Díaz Canales enggal njlentrehake manawa dheweke duwe pengaruh ana liyane fabel klasik. Lan mesthi Dialog saluran ora apik banget.

I. Papan ing ayang-ayangan

Wiwitane yaiku saben crita ireng sing apik: panemuan ing omah gedhe ing mayit aktris, mantan kekasih saka Blacksad, dheweke bakal ngelingi detektif nalika dheweke nate bebarengan karo dheweke. Penyelidikan njupuk tur khas produsen film, panulis skrip romantispangareping polisi simpatik (Apik banget angon Jerman sing dadi Komisaris Smirnov), preman saka jagad sing mung bisa dadi kadal, meres, jutawan peteng… Ing pungkasan uga kanonik lan ora nggawe konsesi.

Iku debut banget keplok nanging uga kanthi kritik, kayadene bisa dibayangake, sejarah kanthi aroma klasik sing hebat nanging ewonan kaping dikandhani. Ora cukup alesan kanggo sukses langsung lan pengikut sing kuat.

II. Bangsa Artic

La ngilang cah wadon nggawa Blacksad menyang kutha sing dheweke nemoni masalah sing jero rasisme (jelas angguk menyang Ku Klux Khan) lan kekerasan. Kelas sugih lan inbred, pamisahan etnis lan korupsi ing kabeh level, pembunuhan ... Kabeh lan kabeh wong ing komunitas cilik iku ora katon kaya apa. Lan sing menehi tandha babagan plot kasebut males ukum.

Ing kene kita nemokake salah sawijining karakter sing bakal ngancani Blacksad ing crita ing ngisor iki: wartawan lan fotografer Mingguan, skunk nosy manawa kucing sing serius ora bakal nyenengake, nanging bakal pungkasane ngurmati.

III. Jiwa abang

Reuni Blacksad karo kenalan lawas saka jaman biyen ngenalake dheweke menyang jagad seniman saka kabeh lapisan masyarakat sing nuduhake ide kiwa. Ing Paranoia Perang Dingin babagan teror nuklir lan komunisme digambarake kanthi tanpa cacat. Uga pengkhianatan lan sawetara dosa liyane ing jaman biyen. Malah bisa uga tresna.

IV. Neraka, meneng

Esta vez kita arep menyang New Orleans. Jazz, voodoo, lingkungan sordid, gagal, obat-obatan. Mingguan nggawe percoyo Blacksad kanggo nggoleki musisi sing wis ilang. Gila ing swasana Suket Mardi bakal rumit kabeh. Blacksad bakal arep kelangan nyawane, nanging ana wong sing spesial banget bakal nylametake dheweke.

V. Kuning

Blacksad, amarga kesel banget tumindak panganiaya, mutusake sawetara wektu sadurunge mulih. Wong liyo, ngucapke matur nuwun amarga entuk hadiah saka Blacksad, nyewa dheweke kanggo nyopir mobil, Cadillac Eldorado, saka New Orleans nganti kuning.

Nanging dalan kidul kasebut ora bisa diprediksi, lan sampeyan kudu ora sengaja nyebrang negara kasebut kanggo ngrampungake pembunuhan penulis gerakan beak, gerakan budaya saiki. Pariwara, pengacara, penulis kutuk, sirkus karakter ambigu ... Lan kita bakal ngerti babagan liyane babagan kulawarga blacksad.

Karya liyane dening Díaz Canales.

Karya liyane dening Díaz Canales.

Luwih saka Díaz Canales

Kepiye carane lelungan banyu

Sasampunipun sukses Blacksad, sing janji bakal terus gelar luwih akeh, karir Díaz Canales terus novel grafis sampeyan dhewe, Kepiye carane lelungan banyuing kana dheweke dadi pangurus kanggo skrip lan gambar. Peluru lan teks ireng lan putih duwe narasi nganggo kode ireng lan sosial, saiki ana ing Madrid. Antarane tata krama lan thriller kutha karo sawetara unsur Fantastic, kang estetika ekspresionis nuduhake refleksi urip lan pati liwat telung anggota kulawarga saka macem-macem generasi.

Niceto, 83 taun, lan kanca-kancane umur padha darmabakti kanggo perdagangan barang eceran lan dicolong. Nanging sing dadi hobi dadi tragedi nalika kancane Niceto wiwit katon mati ing kahanan sing aneh lan kasar. Nalika Niceto ilang, putrane Román lan putune Álvaro bakal nggoleki dheweke saindhenging kutha lan kudu ngatasi misteri sing ora bisa dingerteni.

Malt cendhak

Un tonggak sejarah luwih kanggo Díaz Canales: mlebu ing Garis saka Ing srengenge tengah wengi, judhul pungkasan ing seri sing mitos kaya Hugo pratt. Dheweke lan uga Rubén Pellejero Spanyol njaga semangat Pratt kanggo ngandhani petualangan liyane sing bisa uga pelaut sing paling misuwur ing komik kasebut.

Kali iki kita nemokake Corto Maltés nyebrang jembar beku sing gedhe ing Great North, ing antarane Amerika Serikat lan Kanada. Dheweke nggawa pesen saka kancane, penulis terkenal Jack London, layang sing ditujokake kanggo tresna marang para mudha. Minangka imbalan kanggo ngeterake, London wis janji babagan petualangan anyar sing bakal dilibatake bandha sing misterius.

Mesthi wae

Sing Díaz Canales ora mung ana ing Olympus saka hebat komik lan novel grafis, nanging janji tetep neng kana suwi. Lan terus maju. Nopo mboten?

Sing paling disesali: sing kaya biasane ing semenanjung Iberia iki, ayo terus pirang-pirang taun wiwit pengakuan umum sing pantes kanggo seniman kaya Canales, karir lan kesuksesan sing paling penting wis diraih ing sanjabane wates kita. Becik saka iku kayane ganti. Dadi dadi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.