Kita nganalisa kanthi ringkes karya «Romancero gitano» dening FG Lorca

Federico García Lorca, pujangga Spanyol klasik

Sinau babagan urip lan karya penulis Granada Federico Garcia Lorca Pancen nggumunake, amarga ana sing anyar ditemokake. Dina iki kita kudu nindakake persis: nyinaoni, nyinaoni salah sawijining karya sing paling misuwur. Kita nganalisis kanthi ringkes babagan karya kasebut "Romansa Gipsi" saka FG Lorca, sampeyan bakal tetep karo aku?

"Romansa Gipsi"

Pakaryan puisi "Romansa Gipsi" iki ditulis lan diterbitake dening pujangga Federico García Lorca ing taun 1928 lan minangka komposisi saka total 18 romansa, sing tema kasebut ngubengi jagad mitos gypsies, ngatasi tema kanthi universal minangka takdir tragis sing ngiringi kita kabeh nalika urip, frustasi sing dikarepake nanging ora dipikolehi , luput amarga krasa lan nindakake prekara lsp.

Ekspresi puisi ing karya iki nggambarake sinkretisme generasi '27 sing misuwur, ing endi tata cara lan motif pribadi dicampur karo kiasan avant-garde, kalebu dudu ciri khas para pujangga Granada, kayata simbol alam semesta lorca.

Lan yen sampeyan pengin enggal maca karya sing apik banget, disaranake supaya ora terus maca nganti saiki. Kita ora pengin ngumumake apa-apa kanggo sampeyan! Bali mrene maneh nalika rampung maca. Nanging, yen sampeyan wis maca lan pengin terus nganalisis karo kita, terus maca.

Pati Antoñito, el Camborio

Ing karya sing misuwur iki, para gypsies entuk dimensi mitos: yaiku naluri kamardikan Perang nglawan norma lan takdir sing wis ditemtokake. Lorca, konsentrasi kabeh kualitas manungsa sing paling dhuwur (bangsawan, kekuwatan, lsp.) Kanggo mbrontak lan mula ngadhepi nasib tragis sing kasedhiya kanggo dheweke, sing isih menang lan nelukake kanthi tiwas sing ora bisa diendhani.

Ing jalur iki, kita bakal ndeleng karaktere Antoñito, wong Kamboja minangka archetype saka gipsy purebred.

«Roman penalti ireng»

Saka bentrokan antarane kepinginan kanggo kamardikan lan pati, ana frustasi jero sing diarani gypsies "Hukuman ireng". Analisis lan gambaran iki babagan perasaan Gipsi kanggo "penalti ireng" dirasakake ing bukune dening Soledad Montoya tartamtu, lan bisa dingerteni dheweke nandhang sangsara ing ayat-ayat ing ngisor iki:

… _Soledad: ngumbah awakmu

karo banyu garu,

lan ninggalake atimu

kanthi tentrem, Soledad Montoya.

Ing ngisor kali nyanyi: 

flyer langit lan godhong.

Kanthi kembang waluh

lampu anyar dilantik.

Oh isin Gypsies!

Hukuman sing resik lan mesthi dhewekan.

Oh, kasusahan kali sing ndhelik

lan subuh adoh!

Tema sing ditawakake karo Gypsy Ballads

Senadyan kasunyatan manawa Balad Gypsy misuwur amarga ngobrol babagan topik sing ora digunakake kayata donya Gipsi, sejatine Iku ora mung subyek sing penulis, Federico García Lorca, iya. Kasunyatane, sajrone 18 romansa sing nggawe Romancero, kita bisa nemokake macem-macem topik sing kudu dingerteni.

Sing utama mesthi wae yaiku penindasan, salah laku lan urip gypsies, wong sing wis mesthi ana ing pinggiran masarakat lan sing mudhun lan nduweni katrampilan sing apik utawa negatif kanggo gaya urip.

Amarga alasan iki, Lorca nggarap macem-macem tema ing puisi, ngubungake karo dheweke, kayata kasunyatan a perjuangan terus-terusan kanthi wewenang repressive, konfrontasi, komunitas ritel, lsp. Kabeh iki fokus kanggo menehi urip lan swara kanggo masarakat sing ora pati ngerti lan disenengi banget kayata gypsies. Kasunyatane yaiku pangarang dhewe ngomong babagan kepiye ana jeneng-jeneng hebat ing seni sing kalebu ing klompok etnik Gipsi.

Nanging, sawetara sing biasane komentar yaiku, saliyane karo masalah gypsies, Lorca Dheweke uga nggawe papan kanggo wanita ing pakaryan kasebut. Karakter sing makili dheweke ing kasus iki yaiku Soledad Montoya, uga dikenal minangka «gypsy nun», lan dheweke sing bisa diarani minangka «wanita sejati» kanggo para gypsies.

Mesthine, sajrone romansa, ana akeh tema utama, kayata katresnan, pati, bedane ... Kabeh iki diatur karo gypsies, nanging nyatane penulis bisa extrapolating menyang masarakat liyane.

Pamisahan romansa: rong tema sing beda banget

El Romancero Gitano minangka salah sawijining buku Lorca sing wiwit ditulis ing taun 1924 lan diterbitake ing taun 1928. Kita bisa ngomong babagan iki minangka salah sawijining karya penulis sing paling penting, kanthi basa sing adhedhasar banget kiasan, simbolisme, lan crita. Mesthi wae, bisa nggawe budaya Gipsi lan Andalusia dikenal, tanpa nglirwakake masalah liyane.

Lorca bisa ing ballad gipsi kang nderek ing pedoman romansa tradisional, yaiku nggunakake dialog tanpa ngenalake tembung kriya utawa ujar sapa sing ngomong. Kajaba iku, crita sing diceritakake ora duwe purwaka, yaiku perkara sing diwiwiti kanthi tiba-tiba lan bisa nggawe aura misteri sajrone crita kasebut. Dadi, kabeh romansa Lorca ditondoi kanthi nggunakake formula narasi umum, anafora, repetisi lan uga simbolisme sing disenengi penyair.

Kaya sing wis diandharake sadurunge, kalebu 18 romansa. Nanging kabeh iki ora babar pisan babagan jagad Gipsi, nanging luwih becik rong jinis romansa bisa dibedakake karo sing pengin dikandhani Lorca.

Dadi, sampeyan duwe:

Asmara 1 nganti 15

Iki yaiku fokus langsung menyang gypsies. Nanging ing buku kasebut uga ana subtopik penting liyane kayata pati, wanita, lsp. Kasunyatane, limang klompok geguritan iki kalebu wanita. Kita ngomong babagan: larang regane lan hawa; Asmara Sleepwalking, The Gipsi Nun; omah sing ora setya; lan Roman saka paukuman ireng. Masing-masing nawakake visi subyek kayata katresnan, semangat, frustasi utawa kasusahan.

Ing wektu sing padha, ana romance liyane sing sejarahe yaiku gypsies sing pungkasane tragis, kayata Pati Antoñito el Camborio; Padu; o Roman Pengawal Sipil Spanyol.

Pungkasan, sampeyan bakal nemokake telung asmara sing pengarang digawe kanggo telung kutha Andalusia. Yaiku: Granada (karo San Miguel); Seville (karo San Gabriel); lan Córdoba (karo San Rafael).

Asmara 16 nganti 18

Telung romansa pungkasan Balada Gypsy ora ana gandhengane karo gypsies, nanging luwih becik Dheweke ngomong babagan tokoh sejarah. Contone, sing Martirio de Santa Olalla, ngobrol babagan Roman Andalusia, lan ngrampungake babagan uripe Santa Eulalia de Mérida.

Kanggo bagean kasebut, Mock Don Pedro nunggang jaran, nggawa kita bali menyang Abad Pertengahan, nalika dheweke ngobrol babagan katresnan, anané, lan ksatria sing lali.

Pungkasan, Thamar lan Amnon nyritakake crita ing Alkitab lan katresnan lan semangat saka loro sadulur.

Bisa diarani manawa, sanajan padha ngobrol karo tema sing wis katon ing romansa sadurunge, bedane beda karo sing dirampungake ing bukune Lorca lan kayane aku nemtokake telung romansa sing, kanthi cara, ora ana gandhengane karo perkara ing ndhuwur (sanajan, kaya sing kita ucapake, dheweke bisa ngatasi masalah sing padha).

Simbolologi ing Balad Gypsy

Kanggo ngrampungake, kita menehi sampeyan ing kene simbolisme sing sampeyan temokake ing Ballad Gypsy uga makna sing diwenehake dening pujangga kanggo simbol kasebut. Sawetara kalebu digunakake ing karya liyane, nanging ana liyane sing khas kanggo karya iki.

Antarane yaiku:

Gipsi

Tokoh gipsi bisa nafsirake minangka cara urip, lan kepiye tabrakan karo masarakat "normal" lan biasane. Sanajan nyoba adaptasi karo masarakat kasebut lan urip tentrem karo dheweke, dheweke gagal lan nyebabake nasibe ora apik.

Wulan

Kanggo Lorca, rembulan duwe macem-macem makna, nanging sing sejatine yaiku ing bab iki sing paling khas yaiku a simbol pati.

Bantheng

Sanajan bantheng minangka simbol kekuwatan, kekuwatan, keberanian. Tujuan utama yaiku mati lan dudu tujuan normal, nanging kudu berjuang supaya bisa urip, pungkasane, apa wae sing ditindakake, bakal sirna.

Mula, kanggo Lorca, dheweke duwe pralambang tragis. Kaya-kaya bantheng sing dicabut nyawane. Lan iki carane dheweke makili ing romantisme.

Jaran

Jaran kasebut ana ing pirang-pirang karya dening Federico García Lorca

Jaran kasebut minangka salah sawijining simbolisme sing digunakake dening Federico García Lorca ing pirang-pirang karyane. Lan ing prekara iki, dheweke ngomong babagan jaran kasebut saka sudut pandang pria, virile, kuwat, kebak semangat.

Mangkene carane dheweke makili, nanging uga semangat sing terus nyebabake pati, menyang pungkasan sing mbebayani sing bakal ditindakake tanpa nggayuh apa sing dikarepake.

Piso, keris, pisau

Sajrone Ballad Gypsy, sawetara logam dikutip kayata pisau, keris, lsp. Kabeh mau minangka obyek sing nglambangake pati tumrap panganggit. Elinga yen kita ngomong babagan obyek sing nyebabake rasa sakit lan iki bisa nyebabake fatal.

Nanging, ana uga liyane logam kayata perak utawa emas, uga tembaga utawa tembaga. Kaloro sing pertama minangka simbol positif kanggo Lorca; Kosok baline, liyane, menehi makna sing beda banget, amarga dheweke nggunakake jinis kulit sing diduweni wong (utawa klompok).

Yen sampeyan pengin maca babagan García Lorca sing apik, disaranake maca «Romancero Gitano» iki, salah sawijining penulis paling apik ing Granada.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.