Temokake Hadiah Nobel ing Sastra 2021

Hadiah Nobel ing Sastra

Hadiah Nobel ing Sastra

Tanggal 7 Oktober taun iki, jeneng pemenang Hadiah Nobel kategori Sastra edisi kaping XNUMX. Pemenang kasebut yaiku Tanzanian Abdulrazak Gurnah, novelis kanthi karier dawa lan dawa, ditondoi kanthi kuat babagan masalah sensitif sing ana gandhengane karo perang, pengungsi lan rasisme.

Bisa kaya Paradise (1994) lan Keturunan (2005) nggawa anggota Akademi Swedia kanggo musyawarah kaya ngono, kanthi ujar manawa Zanzibarí menang amarga "akun efek kolonialisme lan nasib para pengungsi ing Teluk antarane budaya lan bawana." Iki minangka kaping lima ing sejarah penghargaan iki yen wong Afrika nampa pangakuan kasebutSadurunge, dheweke ditampa dening: Wole Soyinka, Nadine Gordimer, John Maxwell Coetzee lan Naguib Mahfuz.

Babagan pemenang, Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah

Dheweke lair tanggal 20 Desember ing pulau Zanzibar, Tanzania, ing taun 1948. Masa remaja dipengaruhi buku kayata Wengi ArabDheweke uga maca rutin puisi Asia, utamane Persia lan Arab.

Dipeksa dipeksa

Dheweke meh ora entuk umur mayoritas, Dheweke kudu ninggalake omah amarga ana konflik perang sing terus-terusan sing muncul ing tanah Tanzania wiwit 1964. Nalika umure mung 18 taun, dheweke lunga menyang Inggris lan manggon ing kana.

Lirik urip dhewe

Mula, ora nggumunake manawa karya-karyane kanthi akurat nyebabake karusakan perang lan tandha-tandha sing digawa dening wong-wong sing terlantar, lan uga plot-plot kasebut - umume - pesisir Afrika Timur minangka lokasi utama. Tulisan Abdulrazak Gurnah pancen wis pengalaman.

Dhaptar karya Abdulrazak Gurnah

Kompendium karya Zanzibarí akeh banget, dadi janjiane ora aneh; ing 10 yuta SEK kang wis menang luwih saka pantes. Mangkene judhul sing diterbitake:

Novelas

  • Memori Keberangkatan (1987)
  • Cara Peziarah (1988)
  • Dottie (1990)
  • Paradise (1994).
  • Ngujo Meneng (1996)
  • suwarga (1997, terjemahan saka Sofía Carlota Noguera)
  • Kasepen sing ora karuan (1998, terjemahan saka Sofía Carlota Noguera)
  • Ing Segara (2001)
  • Ing dharat (2003, terjemahan dening Carmen Aguilar)
  • Keturunan (2005)
  • Hadiah Akhir (2011)
  • Kerikil Jantung (2017)
  • Pungkasan (2020)

Karangan, crita cekak lan karya liyane

  • Bosok (1985)
  • Sangkar (1992)
  • Karangan babagan Tulisan Afrika 1: Evaluasi Ulang (1993)
  • Strategi Transformatif ing Fiksi Ngũgĩ wa Thiong'o (1993)
  • Fiksi Soyinka Wol ”ing Wole Soyinka: Penilaian (1994)
  • Amarah lan Pilihan Politik ing Nigeria: Pertimbangan Wong Tuwo lan Spesialis Soyinka, Wong Mati, lan Musim Anomi (1994, konferensi diterbitake)
  • Esai babagan tulisan Afrika 2: Kontemporer Sastra (1995)
  • Titik tengah jeritan ': Panulisan Dambudzo Marechera (1995)
  • Pamindahan lan Transformasi ing Enigma Kedatangan (1995)
  • ngiringan (1996)
  • Saka Pilgrim's Way (1988)
  • Mbayangno Penulis Postcolonial (2000)
  • Gagasan Biyen (2002)
  • Crita sing Dikumpulake saka Abdulrazak Gurnah (2004)
  • Ibuku manggon ing peternakan ing Afrika (2006)
  • The Cambridge Companion kanggo Salman Rushdie (2007, pengantar buku)
  • Tema lan Struktur ing Bocah-bocah Tengah Wengi (2007)
  • A Grain of Wheat dening Ngũgĩ wa Thiong'o (2012)
  • Crita Arriver: Kaya sing Dikandhani Abdulrazak Gurnah (2016)
  • Panjaluk Ora Entuk: Wicomb lan Kosmopolitanisme (2020)

Sapa sing dicalonake bebarengan karo Abdulrazak Gurnah?

Taun iki, kaya jaman biyen nalika menang Louise glück, alas ora pas. Cukup kanthi nyebutake bagean saka nominasi, sampeyan bakal ngerti sebabe: Can Xue, Liao Yiwu, Haruki Murakami, Javier Marías, Lyudmila Ulitskaya, César Aira, Michel Houellebecq, Margaret Atwood lan Ngugi wa Thiongó. 

Javier Marias.

Javier Marias.

Murakami, kaya taun-taun sadurunge, isih dadi salah sawijining favorit, nanging dheweke durung bisa nggayuh misi. Javier Marias, minangka bagean, uga kalebu jeneng sing paling populer. Kita kudu ngenteni taun ngarep kanggo ndeleng sapa sing menang penghargaan bergengsi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.