«Kepiye jeritan sing dikutuk, Don Juan! Nanging petir ala mbedakake yen ...

Don Juan Tenorio

Don Juan Tenorio

… Nalika ngrampungake artikel iki, dheweke ora mbayar kanthi mbengok ». Ya, ijin literatur. Nanging apa iku Oktober ninggalake kita setaun maneh lan Don Juan bali. Lan aku, ing ngarepe waluh (sing paling disenengi ing krim) trik, tawaran lan pesta kostum tradhisi Anglo-Saxon, aku tetep dadi klasik paling klasik ing tanggal kasebut. Kanggo cathetan, kekaguman kanggo para Anglo-Saxon wis misuwur. Nanging ana adat istiadat sing durung ngrebut aku lan Halloween yaiku a.

Aku krungu bapakku kakehan maca babagan wiwitan lan pirang-pirang ayat saka Tenorio. Dheweke malah ngerti kabeh gaweyan amarga dheweke sinau ing sekolah. Yen sampeyan isih cilik lan wong tuwa sing paling kuwat lan paling wicaksana, sampeyan mung tetep tetep urip karo sampeyan. Mengko, sampeyan sinau maca lan nresnani ayat kasebut lan crita universal babagan katresnan, pakurmatan, penipuan, palsu lan tebusan sing pisanan dibayangke Tirso de Molina ing trik Seville lan banjur nggawe José Zorrilla abadi. Dheweke malah wis ninggalake reruntuhan.

Versi teater

Aku wis ndeleng akeh perwakilan saka Tenorio ing televisi lan urip. Saka klasik sing diprogram ing mitos RTVE Sinau 1 -salah Paco Rabal dadi Don Juan lan Concha Velasco minangka Doña Inés ora lali - malah sing paling seneng banget. Aku kelingan siji khusus ing Festival Teater Klasik Almagro 2003. Iku konkrit Trickster Seville. CNTC, dipimpin dening Carlos Hipolito, pasang pamirsa nalika wengi musim panas sing panas.

Versi pungkasan sing dakdeleng yaiku taun kepungkur. Saka para pemecah. Utawa mesthine. Yaiku el montage saka aktris lan direktur Blanca Portillo, sing nggawe karakter dadi Mad Max badass. Dheweke uga pengin menehi sentuhan budaya lan politik sing bener. Mula, dheweke nampilake Don Juan minangka bajingan, macho lan kriminal, sing paling ala (dheweke nemokake bubuk mesiu) manawa dheweke ora pantes dadi lambang nasional sing romantis. Nanging intine yaiku katahan ayat asli. Lan sing dadi intine, ora bisa diowahi. Para aktor nindakake apa sing bisa, ya pranyata uga wis apik.

Oalah, aku, apa Aku saka sekolah mbiyen, Aku luwih seneng ruffles, crinolines, wulu lan pedhang, apa sing bakal dak lakoni. Tenorio bisa duwe ewu perwakilan saka kabeh wujud lan warna, nanging yen dimaksudake kanggo ngekstrak intine, mula ora bakal dadi apa sing ditulis Zorrilla. Mitos kudu dideleng kanthi perspektif, ing konteks kasebut. Lan iku mitos sabenere amarga saka iku, amarga universal konsep sing diwakili.

Waluh lan nir?

Dadi, sawetara taun menyang bagean iki (sing wis cukup), kanthi kecenderungan iki mula ing kene kita kudu ndeleng pundhi nanging ngeculake adat istiadat asing, Kita wiwit ngimpor labu, laba katun, hantu lem, lan sajak minangka romantis lan njlimet minangka "trik utawa ngobati.". Kita wiwit nyamar dadi ... apa wae utawa dadi nir. Ati-ati, kayane apik banget tumrape, kaya jagad iki, kita bakal luwih entheng lan ngguyu kanthi macem-macem rasa wedi, utamane rasa mati.

Fragmen - Don Juan Tenorio

Fragmen - Don Juan Tenorio

Solo Aku sambat manawa ora ana sing nyamar dadi Don Juan, utawa Don Luis Mejía sing rame banget, utawa Kapten Centellas, utawa Ciutti utawa bawd Brígida. Kita sing duwe semangat Doña Inés tartamtu, dudu amarga kebiasaan, nanging amarga rasa wong ala, kangen dheweke. Kanthi game sing nyedhiyakake citra kita. Lan medeni banget. Perebutan dalan ing antarane pedhang pedhang sing ora sopan, nesu, pembunuhan, pemakaman lan penampakan sing pengin narik sampeyan menyang neraka lan jiwa sing murni lan katresnan sing bakal nebus sampeyan. Dagang sing kanggo sawetara waluh ...

Mula, aku ijen saka kene nyaranake maca utawa maca maneh saka klasik iki. Kanggo ngurmati maneh, rasakake, rasakake basa sing wis ora digunakake maneh, sing lali, ngerti yen sadurunge ngomong kaya ngono lan kaya ngono. Ora luwih apik utawa ora apik. Kahanan manungsa durung suwe saya suwe. Lan bisa uga donansi saiki minangka amatir lan luwih gampang kanggo maneh guru kasebut. Ora, luwih-luwih, bisa uga dheweke luwih ala tinimbang dheweke.

Akhire uga Aku deleng artikel iki dening Arturo Pérez-Reverte. Nalika semana, aku langganan koma sing dilebokake lan aku terus nindakake. Dadi setaun maneh aku totoan karo Don Juan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Isabella ngandika

    Don Juanes saiki uga durung ngerti asal-usule jenenge.
    Dheweke ora bakal nate krungu ayat-ayat misuwur sing mungkasi resistensi Doña Ines; mbok mung malaekat katresnan saka pantai sing sepi ...
    Nanging, minangka siswa sekolah biarawati sing apik, aku luwih seneng ayat-ayat ing endi Doña Ines nolak sopan santun lan urip amarga tresna.
    «Don Juan! Don Juan! Aku njaluk tulung marang dheweke
    karepmu mulya
    utawa nyuwek atiku,
    utawa tresna marang aku, amarga aku muji sampeyan. "
    Ala banget babagan pungkasane, sing mung ora duwe paduan suara para malaikat nyanyi, nanging mesthine tanpa "happy end" ing gereja, dakkira ora bakal ditindakake pirang-pirang taun kepungkur.

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Isabel, sampeyan wis menehi ayat sing dak tresnani, bisa uga minangka salah sawijining ayat sing paling disenengi ing kabeh karya. Iki bakal amarga aku uga sekolah saka biarawati, he, he. Matur suwun komentar.

  2.   Nurilau ngandika

    Ay don Juan, apa janjian taunan sing apik kanggo sampeyan. Perjalanan Don Juanes sing apik banget sing digawe sampeyan, Mariola kelingan. Aku luwih seneng versi klasik nanging yen versi saiki digawe saka pakurmatan, lan dudu saka eksperimen mewah lan modern, aku uga seneng wiwit wiwitan nganti pungkasan. Lan jiwane Doña Inés sing sampeyan lakoni amarga kepinginan sampeyan kanggo wong ala iku nggawe aku mesem, 😉, lan sapa sing durung? Aku arep maca maneh sawetara ayat saka Don Juan.

    1.    Mariola Diaz-Cano Arevalo ngandika

      Don Juan selawase!

bool (bener)