Macbeth. Ambisi, kekuwatan lan kegilaan miturut Jo Nesbø

Foto: video capture saka presentasi saka Macbeth ing London. Saka kaca Facebook Jo Nesbø.

Dheweke bakal ngobrol babagan sampeyan pirang-pirang taun, Macbeth.. Iki minangka salah sawijining frase sing diandharake Duff (Shakespeare's McDuff) ing novel sing ditulis Jo Nesbø bab bard Inggris klasik kanggo Proyek Hogarth. Ya, kita wis ngobrol babagan Macbeth 500 taun. Nanging 500 wong liya bakal liwati lan crita universal babagan ambisi, kekuwatan lan pengkhianatan bakal terus diwaca lan versi.

Aku wis ngrampungake Macbeth iki sing dijupuk Nesbø 2 taun ing nulis. Wis langgeng kanggo aku 6 dina, 100 kaca saben dina lan ora pengin mandheg. Sing biasane daklakoni karo saben buku dening panulis iki, kelemahane kekurangan ireng, kaya sing wis dingerteni para pelanggan umume ing kene. Apa sing bisa dakkandhakake nganggo rong tembung: murni Nesbø. Dadi, sing ora setuju karo agamane utawa murni klasik, aja terus maca. Nanging sing ora prasangka, terus. Intine sifat manungsa sing paling bengkong nanging rapuh, peteng lan elek isih ana. Lan Viking Nesbø minangka master sing nyritakake.

Macbeth lan kula

Nalika kuliah (sinau F. Inglesa) aku kudu nulis esai Macbeth, karya favoritku William Shakespeare. Aku milih evolusi ing hubungan antarane dheweke lan banquo, uga jenderal ing tentara King Duncan lan kanca sing paling setya. Sing paling narik kawigaten aku ing dolanan kasebut: kekancan sing katon ora goyah lan rusak amarga pengkhianatan kanthi cara sing paling kejem amarga ambisi Macbeth sing gedhe banget, sing disurung bojone Lady Macbeth. Aku uga kepincut banget Pangembangan karakter McDuff.

Macbeth lan Nesbø

Luwih saka 20 taun sawise nulis esai kasebut, aku maca versi iki lan aku ngrasakake rasa nyesel sing padha karo karakter kasebut kaya klasik lan amarga padha. Kanthi tembung liya, intine ora ngowahi siji iota ing babagan iki sejarah cekel dening udan permanen lan peteng sing nutupi kutha 70 taun sing kacau. Kutha sing tenggelam dening bosok, krisis industri, perdagangan narkoba lan kemiskinan moral para penguasa korupsi lan penegak ukum. Meh kabeh bisa dirangkum ing ukara iki:

"Mungkin ora ana sing masuk akal, bisa uga kita mung siji ukara ing ngomah sing abadi lan semrawut, sing saben wong ngobrol lan ora ana sing ngrungokake, lan firasat sing paling ala ternyata bener: kita dhewe. Kabeh dhewekan.

Mangkene kabeh karakter klasik katon, ditambahake rasa mentingake awake dhewe, ambisi lan trauma sing diseret. Watake uga ana, nanging saiki wis ana walikota, kepala polisi lan petugas polisi ana sing korup, lan liyane sing berjuang supaya ora ngono, sanajan pungkasane nampa. Dheweke uga pengedar sepeda, penguasa narkoba sing ngatur kabeh wong lan layanane yaiku penyihir telu juru masak ramuan lan "kekuwatan" sing beracun. Lan kabeh padha mlaku lan ketemu klub wengi, stasiun lan pabrik sing ditinggalake surem, pelabuhan abu-abu utawa kasino mewah kaya Inverness sing mrentah Lady, katresnan tanpa syarat nanging uga edan lan kiamat saka Macbeth sing uga dheweke lan urip mung kanggo dheweke.

«Wanita ngerti ati lan cara ngatasi masalah kasebut. Amarga ati minangka wanita sing nggawa awake dhewe ».

Sing jarene duff, lan dheweke ujar kanthi apik. Amarga kanthi pangembangan sing padha karo Macbeth, bareng kabeh peran utama karo dheweke ing versi iki Iki kanca lan dhukungan Macbeth wiwit dheweke ketemu ing panti asuhan nalika isih enom lan kelangan kulawarga. Dheweke uga nuduhake wayahe luwih peteng lan, amarga wis diwasa lan dadi polisi, pungkasane ilang amarga pamrih Duff lan kepinginan kanggo promosi, ora duwe ambisi lan malah naif ing Macbeth lan wanita, Duff (Meredith), ing segitiga katresnan penting kanggo plot.

Bakal padha, wanita, sing menehi tandha nasib kekarone, kayata uga ing klasik. Duff bakal kelangan bojone lan Macbeth bakal entek ambisi lan uga gila Lady, sing dheweke ketemu ing adegan utama operasi polisi ing kasino sing dikelola. Luwih tuwa saka dheweke, sumunar, ngganggu lan trauma banget, takdire nyawiji kanthi ora sengaja. Sing kurang, dheweke wis cukup lan ora bisa ngrampungake. Lan uga ngukum. Utawa ora.

"Kita ora nate dadi barang sing durung ana." Macbeth

Ya wis ngerti. Kabeh kanggo masarakat, kanggo masarakat lan masarakat, amarga dheweke saka kutha. Dheweke ora duwe getih utawa pendhidhikan uga dudu kalebu elit sing, utawa pura-pura, Duff utawa Kepala Duncan utawa Walikota. Nanging sing nggawa dheweke menyang paradoks dadi pembunuh. Entuk gegayuhan ambisi.

Apa sampeyan bisa maca Macbeth iki tanpa ngerti klasik Shakespearean?

Mesthi wae Tanpa komplek.

Kita sing wis maca utawa ndeleng ing pirang-pirang adaptasi film, iki sing terakhir, kita temokake kabeh klasik: penyihir, ipat-ipat, sabre, keris, memedi, ramalan lan akeh gaya meh nganggo basa teater. Uga ana kabeh karakter saka Duncan penjaga gerbang kastil (ing kene bakul sing cocog banget kanggo sejarah) ngliwati para luhur nanging nggedhekake lan nyebrang crita kasebut kanthi teka-teki gaya Nesbø. Uga ana sing corak merek omah lan adegan sing bisa nggawe sampeyan ragu sanajan ngerti argumen kasebut kanthi becik.

Sing paling wegah kanggo maca klasik (utawa Shakespeare), sing ayat lan gayane angel kanggo dheweke sanajan kalebu karya singkat, kudu ngerteni (utawa ora) ing 638 kaca. Dheweke ora kekurangan getih, utawa panganiaya akeh banget. Lan dheweke duwe intrik, tumindak, edan lan pungkasan sing luar biasa kanthi sentuhan sing meh hebat sing Nesbø uga ora mundur. Dheweke wis mbuwang remah-remah roti ing endi wae lan ing kana sampeyan pungkasane, ngujo carane dheweke ngrampungake prediksi apa sing dipercaya Macbeth ora bakal ana wong lanang sing lair saka wanita sing bisa mateni dheweke. Dadi bekas lara Duff tegese kabeh. Lan sampeyan menyang Fleance males bapakne lan sampeyan nangis maneh kanggo sing gedhe bangku, ing kene uga dadi bapakne Macbeth luwih saka kanca.

Mesthi…

Kanggo kabeh. Penyayang novel kejahatan, klasik, Shakespeare, Nesbø lan mung crita gedhe sing bisa dicritakake kanthi maneka cara.

Sawetara ukara liyane

  • «Kepinginan kanggo tresna, kemampuan kanggo tresna menehi kekuwatan kanggo wong, uga dadi tumit Achilles. Menehi pangarep-arep duwe katresnan lan dheweke bakal pindhah gunung; copot lan angin sing bakal uwal saka dheweke. " hekate
  • "Kwalitas sing apik sing nyebabake sampeyan mudhun, kurang saka kekejeman." duff.
  • Sampeyan mesthi ngerti, sajrone urip sampeyan, yen sampeyan bakal kasasar ing pungkasan. Sing mesthi wae wis ana lan sampeyan, Macbeth. duff
  • "Aku dadi pembunuh supaya ora ana sing bisa ngrusak jeneng polisi, yaiku kanggo kutha, nglawan anarki." Macbeth

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.