Karya utama Juan Ramón Jiménez

Kutipan saka Juan Ramón Jiménez.

Kutipan saka Juan Ramón Jiménez.

Nalika pangguna Internet nggoleki "karya utama Juan Ramón Jiménez", asil kasebut nuduhake telung judhul sing paling misuwur. Yaiku, Kesepian sonorous (1911), Platero lan aku (1914) lan Buku harian pujangga sing mentas nikah (1916). Ing bagean kasebut, sampeyan bisa ngenali fitur sing paling misuwur ing gayane: subyektivitas, kesempurnaan, kontemplasi, telusuran kanggo kalanggengan lan "kaendahan sing ala".

Nanging, ing review literatur, bisa bias mbatesi dhewe mung kanggo publikasi sing kasebut. Sawise kabeh, iki minangka lirik saka juara Hadiah Nobel kanggo Sastra. Opo maneh ing saben tahapan kreatife —Sensitif (1889 - 1915), intelektual (1916 - 1936) lan bener (1937 - 1958) - nerbitake sawetara tulisan penting ing jamane.

Uripé Juan Ramón Jiménez

Lair lan pasinaon

Dheweke lair ing Moguer, Spanyol, tanggal 23 Desember 1881. Wong tuwane, Víctor Jiménez lan Purificación Mantecón López-Parejo, melu perdagangan anggur. Juan Ramón cilik sekolah ing sekolah dhasar ing Colegio de Primera y Segunda Enseñanza de San José. Banjur, dheweke menyang Institut "La Rábida" (Huelva) lan sinau sekolah menengah ing Akademi San Luis Gonzaga ing Puerto de Santa María.

Wiwitane, Jiménez percaya manawa jabatane nggambar; Amarga dipikirake, dheweke pindhah menyang Seville ing taun 1896. Nanging, ora suwe, dheweke ngrampungake tulisan prosa lan ayat pertama lan banjur dadi kontributor kanggo macem-macem koran lan majalah Andalusia. Paralel, diwiwiti - kanthi ngetrapake wong tuwa - karir Hukum ing Universitas Seville (Dheweke nilar taun 1899).

Depresi

ing 1900 dheweke pindhah menyang Madrid, ing kana nerbitake Nymphaeas y Jiwa violet, loro bukune sing pertama. Ing taun sing padha ambruk ing depresi jero sawise tilar donya bapakne lan kabeh aset kulawarga ilang ing regejegan karo Banco de Bilbao.

Akibate, Jiménez dirawat ing rumah sakit kejiwaan ing Bordeaux lan mengko menyang Sanatorio del Rosario ing ibukutha Spanyol. Nyatane, depresi minangka penyakit sing asring ditindakake sajrone pujangga. Apamaneh sawise pecah Perang Sipil kanthi konsolidasi kediktatoran Franco sabanjure lan pati sedulur keponakan ing konflik perang kasebut.

Sing gawe lara ati

Sadurunge dadi Casanova sejati, panulis Andalusia tresna banget karo Blanca Hernández Pinzón, diarani ing ayat kasebut minangka "panganten putih." Banjur, dheweke "ora mbedakake" utawa asal usul, pendhudhukan utawa status perkawinan kanggo urusan katresnan. Dheweke duwe macem-macem jinis: wanita sing wis omah-omah, wanita bujang, wong asing, lan malah - miturut José A. Exposito, editoré - malah karo biarawati.

Tahap sastra Juan Ramón Jiménez

Tahap sensitif (1898 - 1915)

Pengalaman Donjuán de Jiménez penting amarga lirik sing nggambarake, utamane ing Buku tresna (1911-12), kabentuk ing 104 geguritan. Tahap iki minangka sing paling produktif kanggo panulis Huesca. Ing sajrone kasebut, dheweke nggambarake arus modern lan simbolisme sastra nalika semana bebarengan karo pengaruh Gustavo Adolfo Bécquer sing jelas.

Dadi, ing pungkasan tahap iki pengaruh simbolis Prancis sing diwujudake para intelektual kayata Charles Baudelaire utawa Paul Verlaine, antara liya. Akibate, ing pakaryan kasebut ana gandhengane lanskap lan sumber daya sing ideal, ing endi melankolis minangka perasaan sing tetep.

Kesepian sonorous (1911)

Iki minangka salah sawijining koleksi puisi Jiménez sing paling ora ditliti, nanging ora kurang cocog. Amarga formulir sing ana ing potongan kasebut, uga isine, negesake manawa pujangga adoh saka "warisan" modernis. Mula, karya iki nuduhake pambuka pembaruan puisi sing mantep banget kanggo jamane.

Fragmen:

"Emas sore dadi jambon;

sayuran isih lan biru adhem;

lan ilusi srengenge, kupu-kupu mabur

elegiac, indolent, transparent "...

Platero lan aku (1914)

Iki dianggep dening para akademisi minangka salah sawijining teks lirik sing paling penting ing Spanyol wiwit jaman. Kajaba iku, kanggo Jiménez tegese potongan transisi saka modernisme sastra menyang wujud ekspresif sing sarat karo sentimen mulya lan kapadhetan deskriptif. Mangkono, Tukang perak Katon kaya crita kanggo bocah-bocah, nanging mesthine ora (negesake penulis dhewe).

Saliyane, sanajan referensi terus-terusan kanggo Andalusia asli lan kebetulan pribadi tartamtu, uga dudu akun otobiografi. Nyatane, Jiménez nggawe puisi prosa sing luhur banget, ora duwe urutan kronologis. Nanging wektu kayane bakal terus maju maju, ing wiwitan lan pungkasan diwakili dening musim.

Fragmen:

“Platero cilik, wulu, alus; ing njaba pancen alus, wong bakal ujar manawa digawe saka katun, ora duwe balung. Mung cermin jet ing mripate sing atos kaya rong kumbang kaca ireng ”(…)“ Dheweke lembut lan cuddly kaya bocah lanang, kaya bocah wadon…, nanging garing lan kuwat ing njero kaya watu ”.

Karya liyane saka panggung sensitif Jiménez

  • Sajak (1902).
  • Arias sedhih (1902).
  • Kebon sing adoh (1904).
  • Melancholia (1912).
  • Labirin (1913).

Tahap intelektual (1916 - 1936)

Ing wektu iki - dibaptis kanthi awake dhewe - pujangga Andalusia pancen ditandhani karo sawetara kedadeyan penting. Pisanan, ekspedisi kaping pisanan ing Amerika lan pendekatan puisi Anglo-Saxon para panulis kayata Blake, Yeats, E. Dickinson lan Shelley, lan liya-liyane.

Acara nomer loro yaiku perkawinan karo Zenobia Camprubí, kanca sing setya nganti pirang-pirang taun kepungkur. Pungkasane, segara dadi motivasi penting, amarga kanggo Jiménez, samodra tegese urip, karukunan, kesepian, rasa seneng lan wektu saiki sing tetep.

Buku harian pujangga sing mentas nikah (1917)

Minangka jeneng gawe, Ing karya iki, Jiménez mratelakake pengaruh sing ditindakake dening bebrayan anyar karo Camprubí. Kanthi cara sing padha, modernitas New York ngowahi konsepsi babagan jagad lan nyebabake munculé lirik tanpa kata sifat hias. Ing endi panggunaan tembung telanjang dimaksudake kanggo nuwuhake gambar dhasar.

Kajaba iku, Juan Ramón Jiménez distansya saka bentuk puisi tradisional nganti ngrugekake campuran subgenres sing kaget lan inovatif (mula tegese). Kombinasi kasebut nglambangake rame-rame rame ing metropolis sing kebak kontras. Khusus, ing karya iki wujud lirik sing kasebut ing ngisor iki padha:

  • Geguritan prosa
  • Ayat
  • Crita mikro
  • Axioms
  • Gregeries
  • Tulisan ekstrapetik

Karya-karya liyane saka tataran intelektual Juan Ramón Jiménez

  • Panas (1916).
  • Sonnet spiritual (1917).
  • Kalanggengan (1918).
  • Watu lan langit (1919).
  • Kaendahan (1923).
  • Lagu (1935).

Tahap sejati (1937 - 1958)

Diwiwiti karo pengasingan Jiménez karo garwane menyang bawana Amerika amarga ana Perang Sipil Spanyol. Mula, pangowahan energi ing lirik dadi bisa dirasakake, sawijining pujangga banget kena pengaruh lan sedhih karo kedadeyan ing negarane. Manut, gaweyane dadi luwih mistis, mikir, lan spiritual.

Sing luwih parah, garwane tilar donya ing taun 1956 sawise perang dawa karo kanker.. Amarga alesan iki, depresi dheweke nganti dheweke ora entuk nampa Hadiah Nobel kanggo Sastra sing dipikolehi sawetara dina sadurunge dheweke dadi randha. Introspeksi lan karusakan kasebut ngiringi pujangga nganti dina sedane, sing kedadeyan tanggal 29 Mei 1958.

Irah-irahan panggung sejatine Jiménez

  • Swara saka laguku (1945).
  • Stasiun total (1946).
  • Coral Gables Roman (1948).
  • Latar mburi kewan (1949).
  • A bukit meridian (1950).

Legenda (1978 - post mortem)

Buku iki pantes disebutake khusus amarga revisi lengkap sing ditindakake dening Juan Ramón Jiménez saka karyane (1896 - 1956). Iki diterbitake dening Antonio Sánchez Romeralo lan sabanjure nampa edhisi sing didandani ing taun 2006 saka María Estela Arretche.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)