Karya puisi César Vallejo

Monumèn kanggo César Vallejo

Gambar - Wikimedia / Enfo

Vallejo Dheweke minangka salah sawijining panulis paling penting ing abad kaping XNUMX, ora mung ing negarane, Peru, nanging uga ing saindenging jagad sing nganggo basa Spanyol. Dheweke main kanthi macem-macem genre sastra, sing paling misuwur yaiku puisi. Kasunyatane, dheweke wis menehi telung buku kanggo kita puisi sing wis menehi tandha jaman, sing bakal dianalisis ing artikel iki.

Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan karya puisi panulis hebat iki, banjur kita bakal crita babagan karya puisi.

Pengirim ireng

Buku kasebut Pengirim ireng iku sing pertama ditulis dening pujangga. Dheweke nindakake nalika taun 1915 lan 1918, sanajan durung diterbitake nganti taun 1919 amarga panulis ngarepake pambuka dening Abraham Valdelomar, sawijining prekara sing durung nate kelakon.

Kumpulan geguritan yaiku kasusun saka 69 geguritan sing kaperang dadi enem blok saliyane geguritan pertama kanthi irah-irahan "Ireng Ireng" sing uga menehi jeneng jenenge buku kasebut. Sing liyane diatur kaya ing ngisor iki:

  • Panel lincah, kanthi gunggunge 11 geguritan.

  • Panyilem, kanthi 4 geguritan.

  • Saka dharatan, kanthi 10 geguritan.

  • Imperial Nostalgia, kasusun saka 13 puisi.

  • Guntur, ing endi ana 25 geguritan (blok paling gedhe).

  • Lagu saka omah, sing mungkasi karya nganggo 5 geguritan.

Kumpulan puisi kaping pisanan saka César Vallejo iki nawakake a evolusi panganggit dhewe amarga sawetara puisi kasebut cocog karo modernisme lan metrik klasik lan bentuk strofik, yaiku ngetutake garis sing ditemtokake. Nanging, ana liyane sing luwih mirip karo cara penyair kanggo nyebutake dhewe uga duwe kebebasan nalika njlentrehake.

Akeh topik sing dibahas, kalebu pati, agama, manungsa, wong, bumi ... kabeh miturut pendapat pujangga dhewe.

Saka kabeh puisi ing buku iki, sing paling misuwur lan dianalisis yaiku salah sawijining gegayuhan sing jenenge, "Sing ireng ngumumake."

Trilce

Buku kasebut Trilce iki minangka nomer loro sing ditulis karo César Vallejo lan sadurunge lan sawise bab sing kapisan. Wektu ditulis, sawise seda ibune, gagal katresnan lan skandal, matine kancane, ilang pegaweane, uga periode sing dikunjara ing penjara. puisi sing dadi bagean saka buku luwih negatif, kanthi raos eksklusi lan panganiaya tumrap kabeh sing dialami puisi.

Kumpulan puisi iki kasusun saka 77 geguritan, ora ana sing nggawa judhul, nanging mung angka Romawi, beda banget karo bukune sadurunge, sing saben duwe judhul lan diklompokake dadi klompok. Nanging, karo Trilce masing-masing mandhiri.

Dene babagan teknik puisi, ana sawetara sing dingerteni babagan pujangga kasebut. Ing kasus iki, ngilangi tiruan utawa pengaruh sing ana, dheweke mbebasake metrik lan sajak, lan nggunakake tembung-tembung sing budaya banget, kadhang wis tuwa, mula angel dingerteni. Kajaba iku, dheweke nggawe tembung, nggunakake tembung ilmiah lan uga ekspresi populer.

Puisi-puisi kasebut heretis, dheweke crita nanging tanpa ngidini wong ndeleng ing sangisore, kaya-kaya nggambarake antarane masarakat lan apa sing diarani panganggit. Kabeh pengalamane nalika nulis karya iki nyebabake dheweke bakal ngrasakake rasa lara, kasusahan lan rasa memungsuhan wong lan urip.

Geguritan manungsa

Kanthi anumerta, buku kasebut Geguritan manungsa diterbitake taun 1939 kalebu macem-macem tulisan puisi wiwit taun 1923 lan 1929 (Puisi ing prosa) uga koleksi puisi «Spanyol, jupuk cangkir iki saka aku».

Khusus, karya kasebut nduwe total 76 geguritan, 19 yaiku bagean saka Puisi ing Prosa, bagean liyane, 15 sing pas, saka koleksi puisi Spanyol, njupuk cangkir iki saka aku; lan liyane bakal cocog karo buku kasebut.

Buku pungkasan iki minangka salah sawijining buku César Vallejo sing paling apik ing endi "universalitas" sing ditindakake panganggit suwe-suwe luwih katon lan dheweke ngluwihi buku sadurunge sing diterbitake.

Sanajan tema sing diarani Vallejo sajak geguritan misuwur amarga kreasi sadurunge, sejatine ana bedane cara kanggo nyebutake dhewe, luwih gampang diwaca para pamaca, ora kaya sing kedadeyan karo Trilce, kiriman sadurunge.

Sanajan ing teks kasebut isih ana konotasi babagan rasa ora marem urip dening panganggit, Ora kaya "pesimis" kaya ing karya liyane, nanging luwih becik ngilangi benang pangarep-arep, kaya-kaya pengaruhe kanggo kabeh wong supaya pangowahan ing jagad iki bisa dadi kolektif lan dudu individu. Mula, nuduhake ilusi kanggo jagad sing digawe kanthi cara manunggal lan adhedhasar katresnan.

Dadi luwih saka compendium saka telung karya beda, Geguritan ing prosa; Spanyol, jupuk cangkir iki saka aku; lan sing cocog karo Puisi manungsa, kasunyatane ana prabédan cilik ing antarané, nyorot sawetara kanthi kapisah miturut blok sing diarani.

Penasaran saka César Vallejo

César Vallejo

Ing sekitar tokoh César Vallejo ana akeh rasa penasaran sing bisa dingerteni babagan dheweke. Salah sijine yaiku pujangga iki duwe kecenderungan agama amarga, kakunge lan bapak ibu uga ana hubungane karo agama. Kaping pisanan dadi pendhita Mercedaria saka Spanyol, lan sing nomer loro dadi religius Spanyol sing lunga menyang Peru. Mula kulawargane religius banget, mula sawetara geguritan pertama penulis duwe pangerten religius.

Kasunyatane, panganggit diarepake ngetutake lakune simbah, nanging pungkasane dheweke ganti geguritan.

Wis dingerteni manawa Vallejo lan Picasso ketemu ing pirang-pirang acara. Alesan kenapa pelukis lan pematung Spanyol nggambar telung sketsa dening César Vallejo durung dingerteni, sanajan wis intuisi, ujare Bryce Echenique, yen kalorone kasebut ana ing Café Montparnasse, ing Paris lan, sanajan ora ngerti. liyane Nalika Piccaso ngerti sedane Vallejo, dheweke mutusake njupuk potret.

Ana teori liyane, dening Juan Larrea, nalika patine pujangga, ing sawijining patemon karo Picasso, dheweke ngumumake kabar kasebut saliyane maca sawetara geguritane, lan pelukis kasebut nyebutake «Kanggo sing iki ya dheweke aku nggawe potret ».

Penyair arang bisa dadi sumber inspirasi kanggo film. Nanging, perkara sing padha ora kedadeyan karo César Vallejo sing bangga menehi inspirasi, lumantar geguritane "Aku kesandung ing antarane rong lintang", ing film swedia Lagu saka lantai loro (wiwit taun 2000), ing endi kutipan lan frase geguritan kasebut digunakake.

Kajaba iku, film iki menang Bebungah Juri Khusus ing Festival Film Cannes.

Sanajan Vallejo misuwur amarga puisi, sejatine dheweke main meh kabeh genre sastra lan buktine yaiku crita, novel, esai, drama, crita disimpen ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Julio Gallegos ngandika

    Vallejo mesthi dadi pujangga paling penting ing jamane. Repertoire karyane minangka conto saka jaman saiki. Bisa digunakake minangka orientasi kanggo ngatasi kahanan ekonomi saiki.