Karya Garcilaso de la Vega

Kutipan dening Garcilaso de la Vega

Kutipan dening Garcilaso de la Vega

Karya Garcilaso de la Vega dianggep penting ing wangun ekspresif puisi Renaissance ing basa Spanyol. Nyatane, pujangga Toledo diakoni minangka salah sawijining pelopor puisi nalika disebut Zaman Emas Spanyol. Nanging, dheweke ora nate ndeleng karya tulise sing diterbitake sajrone urip.

Iku kanca gedhe kang Juan Boscán (1487/1542/XNUMX - XNUMX/XNUMX/XNUMX) sing nyusun produksi puisi Garcilaso lan diterbitake (post-mortem) bebarengan karo sawetara geguritan ing taun 1543. Banjur, ing taun 1569, printer saka Salamanca nerbitake karya komposer saka Toledo kanthi individu. Mengko ing abad sing padha, puisi liyane - sing durung diterbitake ing wektu kasebut - kalebu ing katalog pujangga Spanyol sing dikenal saiki.

Karya Garcilaso de la Vega

Publikasi pisanan geguritan

Digawe antarane 1526 lan 1535, Karya cilik sing dilestarekake nganti saiki dening Garcilaso muncul pisanan ing Pakaryan Boscán karo sawetara Garcilaso de la Vega (1543). Nanging, sawetara sejarawan ngaku manawa dheweke nulis lirik tradisional lan dadi pujangga sing kondhang ing pengadilan Castilian nalika isih enom.

Ing kasus apa wae, Juan Boscán minangka kunci kanggo adaptasi ayat hendecasyllable (miring) menyang komposisi metrik Castilian dening Garcilaso. Sing terakhir kanthi apik nyetel struktur idiomatik Castilian menyang aksentuasi Italia. Kanthi cara sing padha, dheweke nggabungake isi puisi neoplatonis sing khas saka puisi Tana ing Renaissance.

Inspirasi lan pengaruh

Boscán uga penting kanggo apresiasi Garcilaso marang puisi saka wong Valencian Ausiàs March. Tokoh penting liyane ing urip komposer Spanyol yaiku Pedro de Toledo, sing dadi Wakil Raja Napoli. Mesthi, Garcilaso loro tetep (1522-23 lan 1533) ing kutha Italia kidul nandhani penggabungan fitur Petrarchan ing puisi kang.

Ing taun 1526, pujangga Toledo ketemu Isabel Freire de Andrade, salah siji saka wanita Isabella saka Portugal nalika mangsa permaisuri nikah Carlos I. Miturut sawetara akademisi, prawan Portugis katon minangka pangon Elisa ing ayat saka Garcilaso de la Vega. ketoke, Iki kena pengaruh nalika dheweke nikah karo Don Antonio de Fonseca, anggota dewan Toro (Castilla) ing taun 1529..

Tresna liyane sing pantes disebutake

Ing taun 1521, Garcilaso duwé anak lanang ora sah -sanajan kalebu ing karsane- karo Guiomar Carrillo, dikenal minangka katresnan pisanan pujangga Toledo. Wanita iki diarani Galatea ing Eclogue I. Kajaba iku, Magdalena de Guzmán (sepupu) yaiku Camila ing Eclogue II lan Beatriz de Sá sing ayu, garwane seduluré Pablo Laso (uga diarani Elisa).

Ciri-ciri tembang Garcilaso de la Vega

Pakaryan saka Garcilaso de la Vega Iku kasusun saka telung eclogues, papat lagu, patang puluh sonnets, epistle, ode lan wolung buku tembang. jinis tradisional (dhawuh ing ayat octosyllabic). Ing compendium iki bisa kanggo appreciate ing kabeh dimensi nganyari saka tema lan aliran digunakake ing lyric Renaissance.

Kajaba iku, sawetara sonnet lan eclogues Garcilaso dianggep dening para sejarawan minangka perwakilan setya saka wong Renaissance sing becik. Ing wektu sing padha, ayat-ayate kanthi definitif nggabungake metrik puisi lirik Italia menyang komposisi ing basa Spanyol..

tema

Umume soneta Garcilaso asipat tresna, ing antarane sing ditulis nalika isih enom nuduhake ciri-ciri buku tembang tradhisional. Kanggo ngganti, sonnets sing digawe ing umur sing luwih diwasa saka pujangga Toledo nuduhake pendekatan sing luwih khas saka sensibilitas Renaissance. (uga bisa dirasakake ing lagu-lagune).

Soneta XXIII

"Anggere rose lan lily

werna ditampilake ing patrap sampeyan,

lan sing katon semangat, jujur,

kanthi cahya sing cetha badai sing tenang;

 

lan nalika rambute, kang ing vena

emas dipilih, kanthi cepet,

dening gulu putih ayu, jejeg,

angin obah, nyebar lan messes munggah;

 

njupuk saka spring seneng Panjenengan

woh manis, sadurunge cuaca duka

nutupi puncak ayu karo salju.

 

Angin es bakal layu mawar,

umur entheng bakal ngganti kabeh,

amarga ora ngowahi adate”.

Alam ing karya Garcilaso

Ing sisih liyane, Eklog Garcilaso mujudake ekspresi maksimal saka bakat puisine. Ing wong-wong mau, sawetara pangon nganggep pitakonan sing ana hubungane karo katresnan ing konteks alam sing ideal. Senadyan enumerasi Eclogue II Iki minangka sing pisanan ditulis dening komposer Castilian lan, ing antarane telung penulis, siji-sijine sing menehi plot dramatis.

Eclogue II (fragmen)

"Albania

 

Apa iki ngimpi, utawa tenan aku muter

tangan putih? Ah, ngimpi, sampeyan moyoki!

Aku iki pracaya kaya edan.

Ojo ngurusi aku! sampeyan mabur

Kanthi wings cepet liwat lawang ebony;

Aku lungguh kene nangis.

Apa ora cukup piala serius sing awakens

nyawa urip, utawa kanggo sijine iku luwih apik,

mati amarga urip sing ora mesthi?

 

salicium

Albanio, stop nangis, qu'en oíllo

aku susah

 

basa Albania

Sapa sing menehi sungkawa marang aku?

 

salicium

Iki sing bakal mbantu sampeyan ngrasakake.

 

basa Albania

Kowe nang kene Salicio? panglipur gedhe

Aku ana ing perusahaan sampeyan,

nanging aku duwe ing iki ing nalisir langit ".

Biografi Garcilaso de la Vega

Garcilaso de la Vega

Garcilaso de la Vega

Para sejarawan ora duwe konsensus babagan taun lair Garci Lasso de la Vega (jeneng pembaptisan). Salah sawijining kepastian babagan iki yaiku dheweke lair ing Toledo antara taun 1491 lan 1503, ing kulawarga bangsawan Kastilia. Dhèwèké yatim piatu karo bapaké nalika isih cilik, nanging iki ora ngalangi dhèwèké kanggo nyerep rencana politik karajan Castile..

Nom-nomané ing pengadilan Castilian

Garcilaso nom-noman nampa pendhidhikan sing lengkap banget kanggo wektune ing Pengadilan kerajaan. Ing kana, dheweke sinau sawetara basa (Latin, Yunani, Italia lan Prancis) lan ketemu karo Juan Boscán, sing mbokmenawa duwe predileksi kanggo puisi Levantine. Ing taun 1520, pujangga dadi prajurit kraton; wiwit iku dheweke melu pirang-pirang kampanye militer kanggo ngladeni Raja Carlos I.

Tanggal 11 November 1523, Garcilaso de la Vega diangkat dadi Santiago ing pasamuwan San Agustín ing Pamplona. Ing taun-taun sabanjure, dheweke terus melu ekspedisi militer sing penting (dheweke tatu parah ing salah sijine). Sauntara kuwi, ing taun 1525 dhèwèké nikah karo Elena de Zúñiga, adhine Carlos I saka Spanyol, lan duwé anak lima.

Kampanye militer pungkasan, pengasingan lan pati

Ing taun 1530, Garcilaso dadi bagéan saka dolan kraton Carlos I menyang Bologna, ing pundi piyambakipun dados Charles V, Kaisar Romawi Suci. Sawise setahun, dheweke dibuwang (amarga melu pesta pernikahan sing ora sah) menyang pulo Schut (Danube), sadurunge manggon ing Naples. Ing taun 1535, dheweke nampa rong tusukan tombak ing tutuk lan lengen tengen nalika dina Tunis.

Taun sabanjuré, Charles V perang nglawan Francis I saka Prancis. Ora suwe, Garcilaso diangkat dadi master lapangan kanggo ekspedisi liwat Provence. Ing kana, dheweke tatu parah ing pertempuran nalika nyerang benteng Muy. Pungkasan, pujangga lan prajurit Toledo tilar donya ing Nice, tanggal 14 Oktober 1536.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.