Kanggo tujuan legal, apa buku digital padha karo buku kertas?

Buku digital lan kertas: rong format utawa rong konsep hukum sing beda?

Buku digital lan kertas: rong format utawa rong konsep hukum sing beda?

Kita duwe ide sadurunge yen nalika tuku buku digital, kita entuk hak sing padha karo nalika tuku buku kertas lan bisa dingerteni, nanging kasunyatane ora kaya ngono.

Buku kertas dadi properti kita, mesthi dudu properti intelektual, nanging buku fisik. Nanging, nalika kita tuku buku digital sing sejatine diduweni yaiku panggunaan konten buku kanthi sementara lan kondisional, dudu file virtual sing padha karo kertas. Lan, apa tegese?

Pinjaman buku digital

Buku kertas wis diwarisake saka siji tangan menyang tangan liyane, kanthi turun-tumurun, kanthi gampang lan tanpa ana sing takon babagan hak iki, ngluwihi sing wedi menehi utang buku lan ora bisa ndeleng maneh, mutusake ora lunga maneh. Bukune ing kertas.

Apa kita bisa nindakake perkara sing padha karo buku digital? Kayane logis yen dipikirake, nanging kasunyatane sejatine ora.

Pinjaman buku digital bisa uga ora miturut kriteria platform ing ngendi kita tuku. Contone, Amazon ngidini sampeyan ngutangi buku digital akeh watesan: sapisan, patbelas dina, lan ing patbelas dina iku, pemilik ora entuk akses menyang buku kaya menehi utang ing kertas. Platform liyane ora ngidini langsung.

Sanajan utang digital ora diijini, pangarang, kaya ing kertas, ora nampa hak cipta kanggo buku sing dipinjam.

Lan ing perpustakaan digital?

Pustaka bisa digunakake kanthi beda, miturut model «siji salinan, siji pangguna»: Nalika nyilihake buku digital, dheweke ora bisa nyilihake pangguna liya nganti sing pertama ngasilake. Nopo nopo Amarga, ing kasus iki, kedadeyan sing padha karo buku kertas: perpustakaan duwe siji salinan utawa sawetara, dudu salinan tanpa wates lan nalika sing maca nggunakake salinan kasebut, ora ana liyane sing bisa ngakses. Kaya dene kertas, buku ora kasedhiya nganti wong sing utang mbalekake.

Bedane ing kasus iki yaiku lisensi sing dipikolehi dening perpustakaan ngidini menehi utang kaping pirang-pirang sing dijaluk anggere model sing dijelasake wis ketemu, Isih ora ana undang-undang sing ngatur ruang lingkup lan ngirim properti digital.

Apa keturunan kita bakal oleh warisan perpustakaan digital?

Kita bisa uga mikir yen tuku buku digital iku dadi duweke kita ing salawas-lawase kaya kedadeyan karo buku kertas, nanging ora kaya ngono. Microsoft bubar nutup perpustakaan digital lan, sanajan wis ngasilake dhuwit kasebut marang sing duwe bukune, dheweke bakal kelangan salinan, amarga sing kita tuku yaiku lisensi kanggo nggunakake, tanpa wates, dudu kepemilikan file kasebut.

Yen ora ana undang-undang sing ngatur kahanan iki, wangsulan saiki yaiku gumantung karo kriteria platform lan jawaban umum, saiki, ora.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.