Gloria Fuertes: geguritan

Gloria Fuertes puisi

Sumber foto Gloria Fuertes: Geguritan - Facebook Gloria Fuertes

Ora ana keraguan manawa Gloria Fuertes minangka salah sawijining panulis sing paling misuwur ing jagad iki. Puisi-puisine meh tansah dieling-eling amarga kita wis gedhe. Nanging nyatane dheweke luwih saka pujangga bocah-bocah. Tokoh Gloria sing kuwat lan puisi-puisi kasebut tetep suwe.

Nanging, Sapa Gloria Fuertes? Puisi apa sing paling penting sampeyan tulis? Kepiye carane?

Sapa sing Gloria Fuertes

kamulyan kuwat

banyu mancur. Zenda

Ing tembung saka Camilo José Cela, Gloria Fuertes minangka 'malaikat asu' (ngapunten). Dheweke ora duwe urip sing gampang, lan sanajan mangkono, dheweke bisa nulis sawetara puisi sing paling apik kanggo bocah-bocah.

kamulyan kuwat lair ing Madrid taun 1917. Dheweke tuwuh ing lingkungan Lavapiés, ing pangkone kulawarga sing asor (ibu tukang jahit lan bapake doorman). Masa kanak-kanake ditindakake ing antarane macem-macem sekolah, sawetara sing dicritakake ing puisi.

Ing umur 14, ibune ndaftar dheweke ing Institut Pendidikan Profesional kanggo Wanita, ing ngendi dheweke entuk rong diploma: Shorthand lan Typing; lan sing saka Hygiene lan Childcare. Nanging, tinimbang kerja, dheweke mutusake kanggo ndhaptar Grammar lan Sastra.

Panjenengan goal, lan apa dheweke wis tansah wanted kanggo dadi, dheweke ana writer. Lan dheweke sukses ing taun 1932, nalika umur 14 taun, nalika nerbitake salah sawijining geguritan pisanane, «Childhood, Youth, Old age ...».

Pegaweyan kang sepisanan yaiku dadi akuntan ing pabrik, kang menehi wektu kanggo nulis geguritan. Ing taun 1935 dheweke nerbitake koleksi kasebut, Pulo sing ora digatekake, lan wiwit menehi resital puisi ing Radio Madrid. Nanging, dheweke ora mandheg kerja. Wiwit taun 1938 nganti 1958 dheweke kerja dadi sekretaris nganti bisa mandheg. Kajaba iku, dheweke uga duwe liyane minangka editor ing majalah anak. Genre kasebut minangka salah sawijining sing bisa mbukak lawang kanggo ketenaran, sing teka ing taun 1970 nalika Televisi Spanyol nampilake dheweke ing program anak lan remaja lan nggawe puisine dikenal ing saindenging jagad.

Pungkasan, lan amarga iki minangka salah sawijining puisi ing ngendi dheweke ngomong babagan uripe, kita ninggalake sampeyan kanthi cara dheweke nampilake awake dhewe.

Otobiografi

Gloria Fuertes lair ing Madrid

ing umur rong dina,

Lha, layange ibuku pancen abot banget

yen ora digatekake mati urip kanggo aku.

Nalika umur telung taun dheweke wis ngerti maca

Aku wis ngerti karyaku ing enem.

Aku apik lan kurus

dhuwur lan rada lara.

Ing umur sangang taun aku kejiret dening mobil

wis ing patbelas perang nyekel kula;

Ing limalas ibuku tilar donya, dheweke lunga nalika aku butuh dheweke.

Aku sinau kanggo tawar-menawar ing toko

lan menyang kutha-kutha golek wortel.

Nalika iku aku miwiti karo katresnan,

-Aku ora nyebut jeneng-,

matur nuwun, aku bisa ngatasi

kawula muda lingkungan.

Aku pengin perang, kanggo mungkasi,

Nanging dheweke mandhegake aku ing tengah-tengah

Banjur ana kantor metu kanggo kula,

ing ngendi aku kerja kaya aku bodho,

(Nanging Gusti lan bellhop ngerti aku ora)

Aku nulis ing wayah wengi

lan aku menyang lapangan akeh.

Kabeh mine wis mati kanggo taun

lan aku luwih piyambak tinimbang aku.

Aku wis ngirim ayat ing kabeh tanggalan,

Aku nulis ing koran bocah-bocah,

lan aku pengin tuku kembang alam kanthi cicilan

kaya sing diwènèhaké marang Pemán kadhangkala.

Puisi paling apik saka Gloria Fuertes

Puisi paling apik saka Gloria Fuertes

Sumber: Facebook Gloria Fuertes

Ing ngisor iki kita wis nyusun sawetara puisi Gloria Fuertes supaya, yen sampeyan ora ngerti wong, sampeyan bisa ndeleng carane nulis. Lan, yen sampeyan ngerti, mesthi sampeyan pengin maca maneh amarga dheweke minangka salah sawijining puisi sing paling apik.

Nalika padha jeneng sampeyan

Nalika padha ngarani sampeyan,

padha nyolong sethithik jenengmu saka aku;

misale jek ngapusi,

sing setengah rolas aksara ngandika akeh.

Kegilaanku yaiku mbatalake tembok kanthi jeneng sampeyan,

Aku arep nglukis kabeh tembok,

ora bakal ana sumur

tanpa aku nuduhake

kanggo nyebut jeneng sampeyan,

utawa gunung watu

ngendi aku ora bakal njerit

ngajari kumandhang

enem aksara Panjenengan.

Kegilaanku bakal dadi,

ngajari manuk nyanyi,

ajari iwak ngombe,

mulang wong lanang yen ora ana apa-apa,

kaya edan lan mbaleni jeneng sampeyan.

Kegilaanku bakal lali kabeh,

saka sisa 22 aksara, saka angka,

saka buku sing diwaca, saka ayat sing digawe. Salam nganggo jenengmu.

Njaluk roti kanthi jeneng sampeyan.

- Dheweke tansah ngandika bab sing padha - padha bakal ngomong ing langkah, lan aku, bangga, seneng, seneng banget.

Lan aku bakal lunga menyang jagad liyane kanthi jeneng sampeyan ing cangkemku,

kanggo kabeh pitakonan aku bakal mangsuli jeneng sampeyan

- hakim lan para suci ora bakal ngerti apa-apa -

Gusti Allah bakal ngukum aku kanggo ngomong nonstop ing salawas-lawase.

Sampeyan ndeleng apa omong kosong

Sampeyan ndeleng apa omong kosong,

Aku seneng nulis jeneng sampeyan

isi kertas nganggo jenengmu,

isi hawa kanthi jeneng sampeyan;

marang bocah-bocah jenengmu,

nulis marang bapakku sing wis seda

lan kandha yen jenengmu kaya ngono.

Aku percaya yen saben aku ngomong, sampeyan krungu aku.

Aku iku apik luck.

Aku liwat dalan seneng banget

lan aku ora nggawa apa-apa kajaba jenengmu.

Autobio

Aku lair ing umur enom banget.

Aku mandheg buta huruf nalika umur telung taun,

prawan, ing wolulas,

martir, ing sèket.

Aku sinau numpak sepeda,

nalika padha ora tekan kula

kaki ing pedal,

kanggo Kiss, nalika padha ora tekan kula

dodo kanggo tutuk.

Ora suwe aku tekan kadewasan.

Ing sekolah,

pisanan ing Urbanity,

Sejarah Suci lan Deklamasi.]

Aljabar utawa Suster Maripili ora cocog karo aku.

Dheweke mecat aku.

Aku lair tanpa peseta. saiki,

sawise seket taun kerja,

Aku duwe loro.

Ayam Jago Bangun

Kikiriki,

aku nang kene,

pitik jago ngandika

Kolibri

Pitik jago kolibri

dheweke abrit,

lan iku setelan kang

saka wulu ayu.

Kikiriki.

tangi wong tani,

yen srengenge wis ana

ing dalan.

-Kikiriki.

tangi petani,

tangi kanthi bungah,

dina wis teka.

-Kikiriki.

Bocah kampung

tangi karo ol,

ngenteni sampeyan ing "sekolah".

Kutha ora butuh jam tangan

jago iku worth weker.

Ing kebonku

Ing suket wit-witan ngomong karo aku

saka guritan gaib kasepen.

Wengi gawe kagetku tanpa mesem,

nggegirisi ing jiwaku kenangan.

* * *

Angin! krungu!

ngenteni! aja lunga!

sisihe sapa? Sapa sing ngomong ngono?

Kisses sing tak enteni, kowe wis ninggal aku

Ing swiwi emas rambutku

Aja lunga! Padhangake kembangku!

Lan aku ngerti, sampeyan, utusan kanca angin;

wangsulane dheweke ngomong yen sampeyan ndeleng aku,

karo buku biasanipun antarane driji.

Nalika sampeyan lunga, padhangake lintang,

padha njupuk cahya, lan aku meh ora weruh,

lan aku ngerti, angin, lara nyawaku;

lan njupuk iki "tanggal" kanggo wong ing pesawat cepet.

... Lan angin ngelus-elus aku,

lan ora sensitif marang kepinginanku ...

Puisi paling apik saka Gloria Fuertes

Sumber: Facebook Gloria Fuertes

Tebak, tebak...

Tebak, tebak...

Tebak, tebak...

Tebak, tebak:

dheweke nunggang kuldi

dheweke cendhak, lemu lan weteng,

kancane wong lanang

tameng lan tumbak,

pinter ngomong, pinter ngomong.

Tebak, tebak...

Sapa dheweke? (Sancho Panza)

Ukara

Sing ana ing bumi, Rama kita,

Aku rumangsa sampeyan ing pucuk pinus,

Ing awak biru saka buruh,

Ing cah wadon sing nyulam mlengkung

Punggung, nyampur benang ing driji.

Rama kawula ingkang wonten ing bumi,

Ing alur

Ing taman,

Ing tambang,

Ing pelabuhan,

Ing bioskop,

Ing anggur

Ing omahe dokter.

Rama kawula ingkang wonten ing bumi,

Ing ngendi sampeyan duwe kamulyan lan neraka

Lan limbo sampeyan; yen sampeyan ana ing kafe

Where wong sugih ngombe soda sing.

Rama kawula ingkang wonten ing bumi,

Ing bangku maca Prado.

Sampeyan iku wong tuwa sing menehi breadcrumbs kanggo manuk ing lumaku.

Rama kawula ingkang wonten ing bumi,

Ing cicada, ing ambungan,

Ing spike, ing dhadha

Saka kabeh wong sing apik.

Rama sing manggon ing ngendi wae,

Gusti Allah sing nembus bolongan apa wae,

Paduka ingkang nyingkiraken kasangsaran, ingkang wonten ing bumi,

Rama kita, kita ndeleng sampeyan

Sing kudu kita deleng mengko,

Nang endi wae, utawa ana ing langit.

Sampeyan arep menyang ngendi, tukang kayu? (CAROL)

-Arep menyang ngendi tukang kayu

karo salju?

-Aku menyang gunung golek kayu bakar

kanggo rong meja.

-Arep menyang ngendi tukang kayu

karo frost iki?

- Aku menyang gunung golek kayu bakar,

Bapakku ngenteni.

- Kowe arep menyang ngendi karo tresnamu

Anak Fajar?

-Aku bakal nylametake kabeh wong

wong sing ora tresna marang aku.

-Arep menyang ngendi tukang kayu

esuk banget?

-Aku arep perang

kanggo mungkasi.

Ing pinggir

Aku dhuwur;

ing perang

Aku kudu bobot patang puluh kilo.

Aku wis ana ing ambang tuberkulosis

ing pinggir pakunjaran,

ing ambang paseduluran,

ing pinggir seni,

ing ambang lampus,

ing pinggiring sih-rahmat,

ing pinggiring iri,

ing pinggir kasuwur,

ing pinggir katresnan,

ing pinggir pantai,

lan alon-alon gawe aku ngantuk,

lan ing kene aku turu ing pinggir,

ing verge saka tangi.

Penganten

Saben tawon karo pasangane.

Saben bebek karo paw sawijining.

Kanggo saben tema dhewe.

Saben volume karo tutupe.

Saben wong lanang karo jinise.

Saben-saben suling nganggo suling.

Saben fokus karo segel sawijining.

Saben piring karo cangkir.

Saben kali karo muara.

Saben kucing karo kucinge.

Saben udan karo mendhung.

Saben awan karo banyune.

Saben lanang karo cah wadon.

Saben nanas karo nanas.

Saben wengi karo esuke.

Unta cilik

Unta kasebut ditusuk

karo dalan sliramu

lan mekanik Melchor

maringi anggur.

Balthazar

tindak ngisi bensin

ngluwihi pinus kaping lima ...

lan Melchior gedhe ora kepenak

dheweke takon marang "Longinus."

- Kita ora teka,

kita ora teka,

lan Babaran Suci wis teka!

-wis jam rolas liwat telung menit

lan telung ratu wis ilang.

Unta limping

luwih setengah mati tinimbang urip

plush creeps sawijining

ing antarane wit zaitun.

nyedhaki Gaspar,

Melchior bisik ing kuping:

- Birria unta sing apik

yen ing Timur padha ngedol kowe.

Ing lawang mlebu Betlehem

onta cegukan.

Oh, sedhih banget

ing belfo lan ing jinis!

Mur ana tiba

ing dalan,

Baltasar nggawa dhadha,

Melchior nyurung bug.

Lan ing wayah subuh wis

-manuk wis padha nyanyi-

Sang ratu telu padha manggon

mbukak tutuk lan ora mutusake,

krungu omongan kaya wong lanang

marang jabang bayi.

-Aku ora pengin emas utawa menyan

utawa bandha sing adhem banget,

Aku tresna unta, aku tresna marang dheweke.

Aku tresna marang, -Bocah mbaleni.

Kanthi mlaku, raja telu mau bali

nandhang susah lan nandhang sangsara.

Dene onta tumungkul

ngece bocah.

Ing pasuryan bunder

Ing pasuryan bunder

Aku duwe mripat lan irung

lan uga tutuk sethitik

kanggo ngomong lan ngguyu.

Kanthi mripat, aku ndeleng kabeh

karo irung aku nggawe achis,

karo cangkemku kaya piye

brondong.

kuldi apes!

Keledai ora bakal mandheg dadi kuldi.

Amarga kuldi ora tau sekolah.

Kuldi ora bakal dadi jaran.

Keledai ora bakal menang balapan.

Apa salahe kuldi yen dadi kuldi?

Ing kutha kuldi ora ana sekolah.

Keledai uripe nyambut gawe,

narik mobil,

tanpa lara utawa kamulyan,

Lan akhir minggu

diikat menyang ferris wheel.

Keledai ora bisa maca,

nanging nduweni memori.

Keledai tekan garis finish pungkasan,

Nanging pujangga nyanyi kanggo dheweke!

Keledai turu ing gubug kanvas.

Aja ngarani kuldi kuldi,

nelpon wong "help wong"

utawa nelpon wong

Apa sampeyan ngerti luwih akeh puisi sing kudu dieling-eling dening Gloria Fuertes?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.