Calderón de la Barca lan Anne Brontë nuduhake ulang taun

Salah sijine yaiku don Pedro Calderon de la Barca, sandiwara terkenal lan tokoh sing luar biasa saka kita Umur emas. Sing liyane yaiku Anne Brontë, sing paling enom saka telung suster Inggris sing paling misuwur ing bidang sastra. Kalorone lair ing dina kaya saiki. Calderón de la Barca nindakake ing Madriding 1600, lan Anne Brontë ing Thorton, Yorkshire, ing 1820.

Pak Pedro entuk kamulyan paling gedhe karo dheweke muter kanggo téater. Y Anne, sanajan popularitas mbakyune yaiku Charlotte lan Emily sing luwih gedhe, uga ngadeg kanthi prosa. Nanging kekarone padha ngolah ayat kasebut, dadi dina iki, ing memori, Aku nyorot rong geguritane.

Calderon de la Barca

Hidalgo, prajurit lan pandhita, Pedro Calderón de la Barca mainake dolanan sing ora bisa dirusak kayata Urip iku impen, Walikota Zalamea, Wanita goblin utawa Dokter pakurmatan. Nanging uga duwe produksi puisi sing penting. Iki minangka salah sawijining geguritan, oktaf duweke Komedi kasebuttelpon Pengepungan Breda.

Prajurit Spanyol saka Tercios

Tentara iki sampeyan ndeleng
Aku ngumbara menyang yelo lan panas,
republik paling apik
lan luwih akeh politik
jagad, sing ora ana sing ngenteni
sing disenengi bisa
kanggo bangsawan sing diwarisake,
nanging kanthi apa sing diduweni;
amarga ing kene getih ngluwihi
papan sing dadi siji
lan tanpa ndeleng cara lair
katon kaya sing diterusake.

Ing kene kabutuhan
iku ora ngisin-isini; lan yen dheweke jujur,
prajurit mlarat lan wuda
nduweni kualitas luwih apik
sing paling ganteng lan lucid;
amarga ing kene sing dak curiga
klambine ora nghiasi dodo
yen dhadha nghias klambi.

Dadi, kebak modesty,
sampeyan bakal weruh sing paling tuwa
nyoba dadi paling
lan kanggo katon paling ora.

Ing kene sing paling utama
feat iku manut,
lan kepiye kudune
iku ora takon utawa nolak.

Ing kene, pungkasane, kanthi sopan,
kesepakatan sing apik, sing bener,
kenceng, kasetyan,
pakurmatan, aneh,
kredit, pendapat,
sabar, sabar,
andhap asor lan manut,
kamulyan, pakurmatan lan urip iku
bandha prajurit mlarat;
sing rejekine apik utawa ala
milisi mung siji
agamane wong jujur.

Anne Brontë

Sing paling enom saka telu sadulur Brontë bisa uga urip ing Shadow Emily lan Charlotte, lan nuduhake nasib sing ora disengaja yaiku seda awal. Novel sing paling misuwur yaiku Agnes abu-abu, nanging uga mlebu Penyewa Hall Wildfell. Nanging, uga geguritane luar biasa, umume sing diterbitake nganggo jeneng samaran. Iki minangka rong conto.

Evokasi

Ya, sampeyan wis ora ana! Lan ora maneh
Senyum padhang sampeyan bakal nggawe aku bungah;
Nanging aku bisa nglewati lawang greja lawas
Lan mlaku ing lantai sing nutupi sampeyan,
Aku bisa nanggung nisan, nisan sing udan,
Lan mikir manawa, kewalahan, dheweke mudhun ing lemah
Ati sing paling ayem sing dakkenal
Sing paling apikan sing bakal dak temoni maneh.
Nanging, sanajan aku ora bisa ndeleng sampeyan maneh,
Iki minangka panglipur yen durung nate weruh sampeyan;
Lan sanajan uripmu ora ana enteke,
Seneng mikir apa sing wis ana;
Mikirake jiwa gaib sing cedhak banget,
Ing njero malaekat sing ayu banget,
Bersatu ing ati kaya sampeyan,
Sampeyan tau nyenengake lingkungan kita sing asor.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.