Kafka ing gisik

Kutipan Haruki Murakami.

Kutipan Haruki Murakami.

Panorama sastra global saiki duwe papan sing penting kanggo narasi Haruki Murakami, panganggit saka Kafka ing gisik (2002). Kabeh wis dicritakake babagan karya iki, tanpa bisa nolak manawa para nonton saka panulis Jepang iki seneng. Lan Murakami nduweni gaya sing ditondoi atmosfer sing absurd, cedhak karo surealisme utawa realisme magis, sing bisa ditemokake ing novel iki.

Mula, ana wong sing bisa ngomong babagan jagad "Murakamian", sing panguripan para paraga kasebut enigmatik lan ora nyenengake. Iki minangka novel sing plote kalebu rong karakter, siji enom lan liyane lawas, kahanane kaya kahanane.. Intine, critane kayane ora ana gandhengane, nanging, Murakami nggawe cara cerdik kanggo nggandhengake.

Sawetara informasi biografi babagan panulis, Haruki Murakami

Haruki Murakami minangka panulis lan penerjemah sing lair ing kutha Kyoto tanggal 12 Januari 1949, sing dipengaruhi banget karo sastra Barat. Sajrone masa kanak-kanak, dheweke nampa pendhidhikan agama Jepang lan Buddha saka mbah kakung, nalika tuwuh karo ibu saudagar. Mengko Dheweke mlebu ing Universitas Waseda, ing kana dheweke sinau literatur lan drama Yunani.

Ing omah sing kasebut ing ndhuwur, dheweke ketemu calon garwane, Yoko. Pasangan kasebut banjur mutusake ora duwe anak, nanging dheweke mutusake golek klub jazz dhewe ing Tokyo, sing diarani Peter Cat. Uga minangka penggemar bisbol, dheweke melu akeh game. Banjur, sajrone dolanan, bal kasebut menehi inspirasi kanggo nulis novel pertamane, Krungu lagune angin (1973).

Pengabdian sastra

Publikasi pisanan sing ditulis Murakami duwe nomer editorial sing cukup sithik. Sanajan kahanan kasebut, wong Jepang sing duwe surat ora demoralisasi, nanging dheweke terus nggawe teks sing ora ana watese antarane sing nyata lan sing ngimpi.

Ing taun 80-an wiwit diluncurake Pinball 1973 (1980) y Mburu wedhus liar (1982). Akhire, ing 1987, Tokyo Blues (Kayu Norweigian) nggawa Murakami ketenaran nasional lan internasional. Wiwit taun kasebut, panulis Jepang nerbitake sangang novel, limang koleksi crita ditambah macem-macem teks ing antarane crita gambar, esai lan buku saka dialog.

Novel laris liyane saka Murakami

  • Tari Karawitan Karawitan (1988)
  • Babad manuk sing angin ing jagad (1995)
  • Sedanipun komandan (2017)

Kasusastran ing Murakami: gaya lan pengaruh

Haruki Murakami lan garwane urip ing antarane Amerika Serikat lan Eropa nganti 1995, nalika mutusake bali menyang Jepang. Kangge, pangenalan ing jagad sastra saya tambah. Sanajan, ing kedadeyan kasebut, dheweke difitnah karo sawetara swara kritis, ing sisih Wétan lan ing Kulon.

Kajaba iku, publikasi saka Kafka ing gisik ing taun 2002, dheweke nggawe penulis Kiotense luwih akeh maca lan ningkatake prestasine nganti saiki dheweke wis nominasi Hadiah Nobel ing sawetara kesempatan. Saliyane, pengaruh penting ing literatur yaiku musik - jazz, utamane - lan narasi Amerika Utara saka penulis kaya Scott Fitzgerald utawa Raymond Carver.

Ringkesan saka Kafka ing gisik

Sing enom Tamura urip karo bapake, karo sapa sampeyan duwe hubungan sing ala, bakal dadi luwih parah, ibune lan adhine nilar dheweke nalika sing cilik. Ing konteks iki, protagonis mlayu saka omah sawise ngancik limalas. Ya, saiki Kafka Tamura arep mangidul, menyang Takamatsu.

Nalika semana ana pitakon sing ora bisa dilalekake: kenapa protagonis minggat? Kanthi wangsulan, unsur-unsur sureal diwiwiti, amarga bapake Kafka Tamura nuduh putrane, kaya Oedipus Rex, pengin mateni dheweke supaya bisa turu karo ibu lan adhine.

Crita paralel

Saliyane, Satoru Nakata dikenalake, wong tuwa sing ngalami pengalaman sing ora bisa diterangake nalika isih cilik. Khusus, dheweke kesadaran lan nalika tangi dheweke wis kelangan memori lan fakultas komunikasi, saliyane: dheweke bisa ngobrol karo kucing. Amarga alesan iki, dheweke mutusake kanggo nylametake nyawane nylametake kucing ing endi wae lan nemokake karakter sing jenenge Johnny Walken, sing ana gandhengane karo kucing.

Konfigurasi

Sawise tekan Takamatsu, Kafka Tamura nemokake papan perlindungan ing perpustakaan. Ing kana, Bu Saeki (direktur) lan Oshima, nulungi protagonis. Sabanjure, Kafka Tamura duwe pendekatan menarik karo karakter kasebut, nemokake ing Oshima sumber wahyu babagan awake dhewe.

Banjur, Nakata nemokake manawa Johnny Walken, nyatane, wong jahat sing mateni kucing. Akibate, dheweke ngadhepi dheweke nganti dikalahake (kanthi pitulung kucing). Sawise iku, wong tuwa kasebut nemoni Tamura ing Takamatsu kanthi mlebu pesawat metafisik khas. Dadi, kanthi berturut-turut, panguripane kabeh anggota crita kasebut sinambung tanpa panjelasan luwih lengkap nganti pungkasane buku kasebut.

Análisis Kafka ing gisik

Hubungan proposal sastra sampeyan

Narasi novel Kafka ing gisik coba gabung karo pirang-pirang jalur, katon adoh saka siji liyane, kanggo ngarahake benang kedadeyan. Kanthi cara iki, rasa penasaran saka pamaca saya tambah amarga crita sing ora pati jelas ditampilake.

Ing babagan novel iki, bisa uga rada angel ngerti sebab gantiane rong crita - wiwitane - ora cocog. Sanajan mangkono, para pamiarsa tetep sinau babagan kedadeyan saka karakter sing kepengin weruh lan nyusahake dadi cedhak. Pungkasane, ana cara sing luar biasa kanggo nggabungake crita, kanthi nggunakake imajinasi.

Novel antarane gaib lan nyata

Biasane, literatur sing diusulake dening Haruki Murakami kalebu campuran rong dimensi sing ana ing siji unit estetis. Kanthi tembung liya, pendekatan crita bisa maju saka narasi sing nyata nyata lan bisa kedadeyan ing kahanan gaib, tanpa ana masalah. Nganti kasunyatan manawa fakta-fakta palsu sing dianggep nyata.

Swara kritis

Sawetara sektor kritis nggambarake narasi penulis Jepang minangka "novel pop", kalebu referensi sing bisa dipercaya (merek dagang, kayata). Paralel, kasunyatan wis warped sithik-sithik amarga nuduhke pitakon sing mokal. Sing terakhir yaiku sumber daya sing paling akeh disebutake babagan Murakami, kalorone kanggo duraka, lan jutaan pengikut.

Tema manungsa sing jero banget

Kaya dene wong liya paling laris saka penulis Jepang, Kafka ing gisik nduweni kompleksitas tematik (paradoks) gampang diwaca. Ing titik iki, pendekatan masalah kritis kanggo manungsa (katresnan, kasepen, depresi ...) penting banget kanggo maca.

Nyatane, saben crita, sanajan kompleks, nyebabake rasa nyusahake sing nggambarake dadi terisolasi lan mandhiri (Satoru Nakata) lan cara metu. Nalika, tema hubungan kulawarga lan akibate ora krasa papane nganti ditinggal (Kafka Tamura), nuduhake uripe manungsa dhewe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.