Kacamata Manolito

Manolito Gafotas.

Manolito Gafotas.

Kacamata Manolito Iki minangka novel bocah pertama saka panulis lan jurnalis Cadiz Elvira Lindo. Protagonis kasebut dadi karakter radio sing swarane diwenehake dhewe. Nganti saiki, seri kasebut ngemot wolung buku (ditambah siji kompilasi) sing diterbitake ing antarane taun 1994 lan 2012.

Miturut Sonia Sierra Infante, karakter Manolito Gafotas minangka "salah sawijining tonggak sejarah budaya Spanyol ing dasawarsa pungkasan." Frase Sierra Infante ing tesis doktoral Sing cethek lan jero karya Elvira Lindo (2009), kanthi sampurna nggambarake pinunjul saka karya kasebut.

Babagan panganggit, Elvira Lindo

Elvira Lindo Garrido lair ing Cádiz, Spanyol, tanggal 23 Januari 1962. Ing pertengahan taun 70-an, dheweke pindah karo kulawarga lan manggon ing Madrid. Ing ibukutha Spanyol, dheweke ngrampungake sekolah menengah pertama lan miwiti karir jurnalisme ing Universitas Complutense Madrid. Karire ing radio diwiwiti nalika isih enom - ing umur 19 taun - dadi penyiar lan panulis skrip kanggo Radio Nasional Spanyol.

Ing taun 1994, terbitan Kacamata Manolito makili entri sing apik ing bidang sastra. Ora muspra, Kain reged saka Manolito Gafotas ing taun 1998 dheweke nampa Hadiah Nasional Sastra Anak lan Wong Muda. Kajaba saka Kacamata Manolito, Lindo wis nerbitake sewelas buku anak (kalebu seri Olivia), sangang judhul narasi diwasa, papat karya non-fiksi, telung sandiwara, lan pirang-pirang skrip.

Purwaning Dumadi saka Manolito

Ing tembung Elvira Lindo, karakter Manolito Gafotas "lair saka kepinginan kanggo seneng-seneng ing karya dhewe ing radio." Mengko, disengkuyung karo acara adhedhasar bocah lan sawetara aspek kapribadene panganggit dhewe. Dheweke nambah, "Karakter komik kaya ngono, dheweke lair saka sing nggawe dheweke lan interior gedhe banget. Tansah dipikir babagan posisi sing dikuwasani ing jagad iki ”.

Lindo ujar ing macem-macem wawancara manawa sukses Manolito pancen ora dikarepake. Ing babagan iki, bisa uga asal-usul radio Manolito iku penting. Amarga menehi ciri khas swara batin sajrone gaya narasi sing gampang dingerteni. Ing wektu sing padha, swara iki tetep lancar, terus-terusan, monopolisasi kabeh interpretasi, kanthi interlude sing pas kanggo menehi ruang segmen komik.

Kacamata Manolito (1994)

Ing buku pisanan, protagonis nyritakake sawetara crita paralel tanpa hubungan sing jelas sing kedadeyan ing kutha Carabanchel Alto. Crita kasebut nduweni lokasi kronologis sing durung ditemtokake ing antarane sekolah pertama lan tanggal 14 April, ulang taune simbah. Tanggal kasebut ora disengaja (dina proklamasi Républik Loro) amarga kanthi alus nglambangake pilihan politik kulawarga Manolito.

Aspek penting ing struktur narasi yaiku tampilan hebat saka protagonis, ditularake kanthi alamiah khas pikiran bocah. Nanging, kanthi katon naif iki, kualitas wawasan, kebecikan lan komitmen kanggo wong-wong sekitare katon. Kabeh dicritakake ing "ensiklopedia sing hebat" ing urip Manolito.

Elvira imut.

Elvira imut.

Manolito sing ora apik (1995)

Ing jilid kaping loro "ensiklopedia sing hebat" ing uripe, Manolito nyadari yen dheweke katon apik minangka masarakat umum. Prolog nerangake hubungan antarane karakter ing buku sadurunge lan sing katon ing cicilan iki. Mesthi wae, kancane sing gedhe, Paquito Medina, cocog banget (lan matur nuwun) amarga wis mbenerake 325 kesalahan sing ditindakake.

En Manolito sing ora apik, ana kontinuitas ing antarane bab "Bibi Melitona" lan "Lik Melitona: bali", kebak humor. Bab pungkasan buku iki yaiku "A White White." Ing kana, rasa wedi protagonis ngganggu dheweke kanthi urutan sing lucu banget nalika nyoba ndhelikake sing ora bisa dihindari: dheweke wis gagal matématika.

Keren tenan! (1996)

Cicilan iki uga diwiwiti kanthi prolog sing cukup dawa. Ing buku kasebut, Manolito nggambarake bocah lanang sing wis maca volume kapindho ensiklopedia lan tekan Carabanchel Alto. Karakter anyar sing ditrapake nyebabake sawetara keraguan babagan protagonis. Sing menehi motivasi Manolito kanggo ngrampungake - kanthi pitulung saka kancane sing setia, Paquito Medina - wit silsilah khusus sing menehi komentar apik banget.

Kajaba, ing Keren tenan! "al Mustaza" dikenalake, kanca sakelas Manolito sing ora pati penting karo buku-buku sadurunge. Baris narasi nerusake kedadeyan Manolito sing ora apik (masalah matematika) lan dibingkai kanthi kronologis ing musim panas.

Umbah-umbah reged (1997)

Hubungane Manolito minangka tokoh umum nggawe dheweke mikir babagan kelangan privasi ing prolog kanthi volume kaping papat. Ketenaran lokal iki wiwit mengaruhi sedulure (utamane ibune nalika dheweke menyang pasar). Amarga alasan kasebut, protagonis ngalami episode malu sing digunakake kanggo nyampur kasunyatan lan fiksi kanthi tampilan panulis dhewe.

Lindo nampilake awake dhewe minangka wanita serakah sing njupuk kauntungan saka kaunggulan Manolito kanggo entuk bathi saka "realiti-chous". Sing paling ala yaiku dhuwit sing disisihake kanggo kulawarga Manolito: nol. Tema umum saka Umbah-umbah reged fokus ing sikap sing didedikake - ing tembung Elvira Lindo - kanggo bocah cilik, iri lan iri.

Manolito ing dalan (1997)

Buku iki dibedakake karo liyane ing seri kasebut amarga narasi linear babagan rute sing digawe Manolito. Manolito ing dalan Dumadi saka telung bagean. Diwiwiti karo "Adiós Carabanchel (Alto)"; Bab iki nyritakake babagan kepiye Manolo (bapake) mutusake njupuk anak-anake supaya gampang musim panas kanggo Catalina (ibune).

Jebule, ibune sing mlarat ora bisa tahan ing mangsa preinan liyane sing dikunci ing tetanggan sing tetep sabar lan gelut karo anak-anake. Nanging, ing "minggu Jepang" Manolito lan Imbécil (adhine) nggawe pirang-pirang tumindak jahat ing supermarket. Bab pungkasan, "El zorro de la Malvarrosa" nutup buku kanthi hebat karo petualangan lan paella ing pesisir Valencian.

Aku lan brengsek (1999)

Wiwit awal, Elvira Lindo nuduhake kanthi judhul niyat kanggo nerusake eksplorasi masalah sing ana gandhengane karo "politik sing bener". Amarga sopan kudune "aku lan bajingan." Nanging ukara kasebut kanthi sengaja dibalikke kanggo nuduhake permusuhane protagonis marang adhine. Buku iki dipérang dadi telung bagean: "Anak putu sampeyan aja lali karo kowé", "Loro bocah sing ditinggal" lan "Sewu sewengi sewengi".

Jeneng bagean kasebut nuduhake manawa raos Manolito lan Imbécil cukup akurat. Sanajan kahanane - operasi prostat mbah kakung - ora nyuda kekarepan kanggo tumindak ala marang bocah cilik. Kosok baline, bocah bisa nguciwani wong diwasa ing sekitare, nyebabake kahanan sing lucu banget.

Manolito nduwe rahasia (2002)

Iki minangka pangiriman paling cetha saka kabeh saga. Bab-bab kasebut nyritakake babagan kunjungan wali kota Madrid menyang sekolah Carabanchel Alto. Acara kasebut kanthi jelas mbukak kritik Elvira Lindo babagan jinis kegiatan kasebut. Sing nambah stres sing ora perlu kanggo bayi amarga dikarepake wong diwasa. Salajengipun, tekanan psikologis sing dialami bocah bisa diklasifikasikake minangka penyalahgunaan.

Kajaba, penulis negesake babagan munafik para politisi. Wong-wong sing nggunakake konferensi jinis iki kanggo proselytize lan mbenerake rencana sing bisa dibantah. Iki Buku iki duwe lanjutan ing "Cina sing mabur", crita sing diterbitake dening Lindo ing Negara minggon. Dheweke nggambarake resepsi bayi menyang kulawarga saka perspektif Moron (sing nganggep dheweke minangka wong Cina sing duwe kualitas asu).

Frasa dening Elvira Lindo.

Frasa dening Elvira Lindo.

Manolo paling apik (2012)

Sepuluh taun wis kliwat. Rasa cemburu sing disebabake dening wong Moron minangka perkara sing biyen amarga "Chirly" wis ngilangi adhine sing lanang minangka kulawarga sing paling rusak. Wutah Manolo banjur nggawe pangerten (lan pengorbanan) gaweyane bapakne Manolo sing luwih apik kanggo ndhukung omah. Kajaba iku, Manolito ora maneh nganggep ibune Catalina minangka entitas sing ngukum amarga tumindak jahat; dheweke luwih matur nuwun marang wong tuwa.

Karakter apik liyane saka seri kasebut ora kekurangan ing buku iki: mbah kakung, sing duwe ikatan afektif sing signifikan banget. "Orejones", Jihad, uga ironi karakteristik protagonis utawa segmen sing ngemot guyonan sing asli banget uga ora bakal gagal janji kasebut. Manolo paling apik Iki minangka sentuhan pungkasan kanggo karakter sing disenengi bocah lan wong diwasa saka saindenging Spanyol.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.